Европейско проучване: 39,4% от младите българи винят Украйна за войната, за 34% Русия е заплаха

Европейско проучване: 39,4% от младите българи винят Украйна за войната, за 34% Русия е заплаха

Проучване на общественото мнение в Централна и Източна Европа, проведено миналата година от базираната в Братислава неправителствена организация "Глобсек" (GLOBSEC), бе представено по време на международна кръгла маса в София, посветена на нагласите на младежите в Централна и Източна Европа към войната на Русия срещу Украйна, традиционните ценности и демокрацията. Тя бе организирана от мозъчния тръст Институт за глобални анализи - независима и непартийна българска неправителствена организация с нестопанска цел, съвместно с неговите партньори "Свободна преса за Източна Европа" и "Мрежа+", предава БТА.

Изследването е установило, че младите българи не се отличават с по-прогресивни и демократични възгледи от по-старите поколения в страната.

Така, например, 71% от българите между 18 и 34 години смятат, че Европейският съюз диктува на страната. Повече от половината от тези между 18 и 24 години искат силен лидер и смятат ЛГБТ за неморална и упадъчна идеология, а 39,4 на сто винят Украйна за войната.

При това според проучването на "Глобсек" почти няма разлика в начина, по който най-младите и най-възрастните българи възприемат Русия, смятана за заплаха от 34% от тези между 18 и 24 години и 27% от хората над 65 години. 

Една от основните причини за изнесените данни за нагласата на младите българи, според Института за глобални анализи, е българската образователна система, която затвърждава в обществото проруски възгледи.

Други ключови фактори са широкото разпространение в медийното пространство на проруска и националистическа дезинформация, липсата на преоценка на миналото, включително по-критично представяне на комунистическия период, и избледняването на паметта за прехода към демокрация.

Дискусията бе мотивирана от тревожните резултати от проведени в последно време изследвания, според които българските младежи не винаги се отличават със значително по-демократични и прозападни възгледи въпреки очакванията.

Кръглата маса бе под надслов "Младежкият фактор се засилва в Централна Европа: нагласите на милениалите и поколението "Z" в България, Унгария, Латвия и Сърбия към войната на Русия срещу Украйна, традиционните ценности и демокрацията". Изследователи от тези четири бивши комунистически държави в региона обсъдиха тенденциите и направиха сравнителен анализ на положението във всяка от тях, като анализираха начините, по които милениалите и представителите на поколението "Z" мислят по най-важните политически въпроси в съответните страни.

Дискусията бе мотивирана от тревожните резултати от проведени в последно време изследвания, според които българските младежи не винаги се отличават със значително по-демократични и прозападни възгледи въпреки очакванията.

Проучванията на Института за глобални анализи на нагласите на българската младеж показват неочаквани, но тревожни резултати, които вероятно ще имат дълбоки последици за демократичното развитие и прозападната ориентация на България. Въпреки очакванията за обратното, младите хора в България не се отличават със значително по-прогресивни и демократични политически позиции в сравнение с по-старите поколения, като изразяват благоприятни за Русия и традиционни обществени възгледи.

Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че дезинформацията е много успешна и се разпространява лесно, включително в социалните мрежи като "ТикТок" или "Телеграм", които са по-предпочитано средство за комуникация и освемодяване от младежите в сравнение с традиционните медии, пише още БТА. Те подчертаха необходимостта от по-бързо реагиране и адаптиране на държавните институции и изобщо на прозападните актьори в Източна Европа, тъй като руската пропагандна машина е изключително ефективна, особено в един регион, който е бил в орбитата на Москва и където тя разполага с лостове за влияние.

 

 

Коментари

  • smb

    29 Яну 2024 21:48ч.

    Това ми се струва ще завърши като поръчването - като лош пример в историята

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    29 Яну 2024 21:49ч.

    *погръчването

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сглобено, поръчково

    29 Яну 2024 22:15ч.

    Квото наредят господарите-окупанти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за закуска

    30 Яну 2024 8:11ч.

    НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ПЛАТЕНИТЕ СОРОС-НПО-та. ПРИ ТЯХ ВСИЧКО Е ИЗМАМА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевидец храбър

    30 Яну 2024 8:41ч.

    100 % СТО ПРОЦЕНТА ОТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА ВИНЯТ ЗА ВОЙНАТА САЩ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    30 Яну 2024 10:50ч.

    доколкото разбирам, украйна или Русия е въпросът? и какво се случва на Унгария като не слуша, изгониха сорос, нпо-тата, на всичко се опъва, сега вече и Словакия, прои нас приоритет е укерайна и ЕС, премиерът стигна дотам да говори, че не важно какво са направили ЕС за нас, а какво ние сме направили за тях, ние малката България за Германия и Франция, сега ще приемаме всички имигранти, които са кривнали от правия път и създават проблеми, защото били минали оттук, а кой нареди да ги пускаме, самата Германия в лицето на меркел, за Орбан - добро е това, което е добро за Унгария

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе

    29 Яну 2024 21:50ч.

    НПО ли е, не ми го цитирай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    29 Яну 2024 23:18ч.

    въпросните бая са се постарали да деформират резултатите в посока "правилни". и пак не им се е получило. въпреки огромните средства, които се отделят, повече от 30 години вече. освен да им посъчувстваме. e, и да ги попитаме: "а как отчитате потрошените парици на "спонсорите" си, бре?". :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    29 Яну 2024 21:53ч.

    Ако почетат около 6 месеца история, политика за период от 150-200 години назад и за какви ги говореха пред Горбачов когато стената падна, а и ако спрат да гледат телевизии тоя процент ще стане 90%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак НПО_та

    30 Яну 2024 0:29ч.

    По вредно и опасно от НПО-тата днес едва ли има. Власт, която никой не им е давал. Който ги захранва е над всяко правителство и държава. ........ но защо ли в САЩ такива няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • но защо ли в САЩ такива няма.

    30 Яну 2024 8:49ч.

    Така си мислиш само ти. Само един пример ще ти дам - ADL - това е по-влиятелно там, отколкото всички НПО тук, взети заедно. Иначе, не ги кръщават НПО, а "институти" - CFR, Stratfor, Rand, и т.н., безчет са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    29 Яну 2024 21:55ч.

    Учуден съм - мислех,че пропагандата си е свършила много по-добре работата.И ми дава повод да запазя някаква надежда за бъдещето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • E па има просто обяснение - Прозореца на Овертон се отваря по-широко там, където знанието е ПО-МАЛКО!

    30 Яну 2024 9:02ч.

    В България ВСЕ ОЩЕ има образовано поколение българи, които трудно се лъжат с номера за лапни-шарани!!! А и нивото на професионализъм в НПО-тата непрекъснато ПАДА - там идват все по-тъпи и по-ограничени мераклии за Козяшки сребърници... Това не ти е да отвориш фабрика, да произвеждаш платове и да обличаш Турска армия например... Четеш опорките , повтаряш като папагал и задръстваш с Бял Шум медиите... за какво ти е акъл, че и образованост?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    29 Яну 2024 21:56ч.

    "Изследването е установило, че младите българи не се отличават с по-прогресивни и демократични възгледи от по-старите поколения в страната." :) Казано с думи прости - НПО-тата не се справят добре с промиването на мозъци в България. Сорос трябва да отвори по-широко кесията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само с отваряне на кесия - НЕ СТАВА! Трябва да има и ЗНАЕЩИ, които да могат поемат "ИНВЕСТИЦИЯТА" и да дават ПРОДУКТ!

    30 Яну 2024 9:06ч.

    Иначе Белия ШУМ, който НПО генерира , може вече с успех да се генерира и от Чат-ГПТ платформи, при това за жълти стотинки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Яну 2024 22:00ч.

    "Една от основните причини за изнесените данни за нагласата на младите българи, според Института за глобални анализи, е българската образователна система, която затвърждава в обществото проруски възгледи." Хе-хе, Таgarev, you are not alone in your idiocy. Но, спокойно, идиотизмът е конкурентно предимство в Бг. (But, don't worry, idiocy is a competitive advantage in Bg).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биг Брадър каза:

    29 Яну 2024 22:49ч.

    Това означава, че " Глобсек" ще ни пренапише и историята,и литературата.И Вазов ще изхвърлят,и Батак,и Шипка,и Вапцаров,и Смирненски,и Отечествената война,и руско-турската освободителна... Тричленки от това НПО ще събират книги за Русия от къщите за Аутодафе и ще конфискуват компютъра на всеки,който отвори руски сайт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Яну 2024 22:10ч.

    А това, че няма кой знае ква разлика между бабите и дядовците, и внуците - означава, че в семейството се разпространяват вредни, проруски настроения и ценности (проруска ценност е оксиморон) и треба да се вземат бързи мерки - намаляване (редуциране) на броя бабите и дядовците - алчни пенсионери, които ядат от бъдещето на внуците си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Яну 2024 22:10ч.

    Естествено , че ще питат младите, че иначе е тотал щета ? и пак не са доволни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gavroche

    29 Яну 2024 22:13ч.

    BRAVO..les jeunes Bulgares..!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината е, че Русия на практика не се занимава с пропаганда, самореклама и дезинформация. Няма някаква разклонена мрежа от НПО, някаква масивна система от медийни конгломерати, които да дънят денонощно пропагандни тези.

    29 Яну 2024 22:15ч.

    Русия никога не е била особено силна в тази област, а според мен не се и старае кой знае колко. Просто на западната лъжа краката са къси. Можеш да лъжеш известно време всички, можеш да лъжеш някои хора през цялото време, но не можеш непрекъснато и за винаги да излъжеш всички. Затова времето работи против т.нар. колективен Запад. Което пък е причината да истерясват все повече и повече. Горките, вече се бяха видели като победители завинаги, чак "край на историята" сложиха. Ако бяха успели да сложат ръка на Арктика и Сибир, щяха да си печатат хартишките с векове. А от човечеството щяха да селекционират няколко вида добитък за различни цели - за кърска работа, за сех, за война, за келнери, за депутати. На една боя ни се размина да чуем как щраква Големият филтър и къде са се дянали всички (по Ферми).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    29 Яну 2024 22:29ч.

    Колхозния Запад. Ами че то ЕС, бивш Общ Пазар, си е КолХоз, колективно стопанство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малка неточност в оценката по-горе: Дори да беше завладял Арктика и Сибир - днешния запад щеше да си увеличи живота с не повече от едно-две десетилетия...

    30 Яну 2024 10:43ч.

    След това - пак КРАХ! Щото грешката я направиха преди 40 години - тръгнаха в направление противоречащо на основния закон на Цивилизацията - Самоусъвършенстването, а не СамоПРОДРИСКВАНЕТО от свръх-потребление...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    29 Яну 2024 22:25ч.

    35 години не стигат. Трябва им още време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Яну 2024 22:26ч.

    Аз съм силно обезпокоен и от гнусното анти-ЛГБТ отношение на младите хора в Бг. Повече Макрон, повече Урсула, повече Аналена, повече Борел, Трюдо, повече Денков, Пеевски, Асен, Киро, генерал Наско, в медийте. Бездействието, в това направление, ще има пагубни последици за ориентацията ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дяков

    29 Яну 2024 22:28ч.

    Не са 39% а 89% отново се опитват да промиват мозъци с нереални данни,това сме го гледали и надали някой вярва на каквито и да било проучвания,на американски слуги не вярвам!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    29 Яну 2024 23:05ч.

    Да ама всички ходят на работа на запад не в Русия явно е фалшиво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросът кой къде ходи да работи е дъвкан стотици пъти

    30 Яну 2024 0:37ч.

    И като работят, какво? Има работа, и защо? Защо не им работят местните? Или местните за нищо не стават. ...... Една Швейцария дето не допускаше чужди граждани изобщо, ама поле да подхвъкне не можеше, а сега? ........... Широко отвориха вратите, щото няма млади хора, щото няма кой да заеме една елементарна позиция в банката. ...... И хванаха за врата нашите млади хора, които сключват договори, в които поемат ангажименти да нямат деца, докато работят в корпорациите им. ...... келепир голям, няма що!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мунчо

    30 Яну 2024 5:28ч.

    Задаваш ли си въпроса защо младите отиват на работа на запад. Ще ти кажа защото в България от 30 г.е пълна разруха. Унищожи ни се цялата икономика и защо сме на последно място в ЕС. Хващам се на бас, че анализът е направен от джендъри, а в дискусията са участвали българофоби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой къдемо може...

    30 Яну 2024 8:16ч.

    ...Там ходи да работи. Руският пазар на труда е заключен за българи. Как да ходят там да работят ? В Русия работят бачкатори от страни, които са в ОНД и ШОС - узбеки, таджики, киргизи ... Едно време при СИВ българите масово работеха в Коми, и печелеха много добри пари ! ... Днес на Запад работят ставащите за нещо, а на територията - не ставащите за нищо. Например троловете аплодиращи Запада и пазара му на труд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЛОБСЕКВИТУР

    29 Яну 2024 22:46ч.

    Тревожните резултати от изследването недвусмислено сочат, че Бойко Борисов трябва по-често да призовава духа на изтезания си дядо николапетковист, с чиято помощ опорочените от руската пропагандна машина младежи да намерят достойно място под веригите й в челните редици от Защитниците на Просперитета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    29 Яну 2024 22:50ч.

    34% идиотчета ? Много е !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сред тях най-вероятно са завършилите западни университети

    30 Яну 2024 7:23ч.

    които харесват онзи начин на живот и се чувстват "европейци". Докато учат (и живеят там относително защитени и без големи отговорности) си изграждат тези "евроатлантически" ценности... Имам познати младежи, които преоткриха нашите университети при опити да надстроят бакалавърските си дипломи у нас едва след като се върнаха от чужбина... Затова трябва повече да мислят родителите когато решават "къде".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Институт за напразни изследвания

    29 Яну 2024 22:50ч.

    Всеки българин си има в главата своя статистика и оценка на света около себе си. Тя е за сред съмишленици. Външно запитаните неща не работят при нас. За справка екзитпола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    29 Яну 2024 22:55ч.

    "Европейско проучване". До тук приключва информацията в статията и започва дезинформацията. Проруското население в България е 80%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои с атия европейци дето са говорили на български с нашенци?

    30 Яну 2024 0:40ч.

    Или на английски? Аман от европейски претенции!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кок

    29 Яну 2024 23:07ч.

    Как бе когато всички отиват на Запад и никой не иска да ходи в Русия явно проучването е фалшиво поръчково

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия искаше хората да си стоят в собствените държави, а не да се прогонват от родината си

    29 Яну 2024 23:19ч.

    Мощната работна сила на една държава България се източва изтича и експлоатира от Запада! Запада, който направи всичко възможно да се затворят предприятията в България, българския бизнес и земеделие ДА НЕ СА конкурентноспособни, българите да получават мизерни заплати - от лекари през промишлеността до културата - и естествено че ще бягат на Запад, където са подмамени българите за да работят за чуждите държави и за чуждото благоденствие. Така че, ай сиктир и на глупавата ти опорка с отиването на Запад. БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА, а не на Запад, който пречи спъва развитието България и на много други държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • във всеки български университет

    30 Яну 2024 7:39ч.

    и особено видно е в "Студентски град" - има огромни офиси за набиране на желаещи за летни "студентски" бригади в УСА, а напоследък и рекламни пана на турски език! И поне да им осигуряваха работа по специалността, която изучават - а то спасители по басейните им, шофьори, чистачки по мотелите им и пр. "академична" работа в хамериканските пущинаци. Хиляди български младежи се връзват на тези въдички за да си изкарат по някой лев за следващата учебна година в скъпия град, и замечтават да станат част от онази "свежа" и "освободена" действителност. Някои дори изглупяват до там, че да останат там без легални документи и след това по 17 години не успяват да си оправят "статуса" като работят най-робски работи за да преживяват в най-продуктивната си възраст, когато би трябвало да създават семейство и да раждат деца... у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Яну 2024 23:12ч.

    Невнятен анализ на един псевдо институт. Първо, много ме впечатлиха "титлите", с които Институтът, провел проучването/дискусията, сам се кичи - "независима и непартийна българска неправителствена организация с нестопанска цел", демек - "евроатлантическа, предубедена, пропагандна, псевдодемократична организация". Второ, твърдението, че в България има "широкото разпространение в медийното пространство на проруска и националистическа дезинформация" е абсолютно невярно, защото основните медийни групировки (бТв, Нова, Капитал) у нас са проевроатлантически , а най-голямата социална мрежа (ФБ) е американска. Трето, у нас НЕ само НЕ липсва "преоценка на миналото, включително по-критично представяне на комунистическия период", ами от много години се толерира безкритичното, самоцелно демонизиране на въпросния строй, който отдавна е мъртъв и дори носталгиците по него не искат да реанимират недъзите му, а милеят само за положителните неща (приоритет на безплатно здравеопазване, образование, наука, спорт и т.н.). Четвърто, тезата, че основните причини за резултатите от проучването е "българската образователна система, която затвърждава в обществото проруски възгледи" е слабоумна! Още от 90-те в България задължителното изучаване на руски език бе заменено със задължителното изучаване на английски език. Децата растяха с американската анимация "Том и Джери" и "Картун Нетуърк", с американските филми и актьори (Бат Арни, Слай и т.н.), но най-вече - отраснаха с американската мечта. И до днес е така - младите масово гледат Нетфликс, ХБО, Амазон, ТВ предавания по западен лиценз и т.н. Та всъщност "една от основните причини за изнесените данни за нагласата на младите българи", според МОЯ "институт за глобални анализи" е, че ВЪПРЕКИ "българската образователна система, която затвърждава в обществото прозападни възгледи", и ВЪПРЕКИ господстващата прозападна пропаганда и строй у нас, на хората все повече им писва да ги третират като прости овце, които някой пъдар трябва да вкарва в единствения "прав" път. Или с други думи - българите са опак народ и колкото повече се опитвате да ги облъчвате, толкова повече се отвращават от вас. С "рекламни лица" като Кирчо Простото, Ленче Хиенче, ген. Наско, Шишо, Тиквата, Асен Генов, Чефо и прочие евросектанти, сами копаете гроба на "прозападната ориентация на България". Но от Института нямат достатъчно мозък, за да го разберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    30 Яну 2024 0:10ч.

    Нямаше да го напиша по-добре!!! Адмирации!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуте

    29 Яну 2024 23:18ч.

    Е нали разбирате, че това проучване не се появява туку така случайно, след онова, което малкия хитлер е рецитирал пред партньорите от оста преди няколко дена? От това проучване до появата на новите учебници на пазара няма да изтече много пясък. Само че гьобелсчетата са си направили грешно сметката. Днес т.нар. младо поколение изобщо не чете учебници. Най-много от далаверата да намаже жълтопаветния умнокрасивитет, на който амбасадата ще възложи новата просветна дейност. Сега ще настане едно пренаписване на история, та майка им няма да ги познае. Напразни усилия на любоФта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историческите събития НЕ СА руска пропаганда, бе "енджиота"

    29 Яну 2024 23:26ч.

    Никой и нищо не може отдели България от Русия! Историческите събития, случки, премреждия, перипетии, преживелици не могат да се подменят изкривяват с никакви милиони и милиарди. Истината винаги пробива бариерите, защото се защитава сама! Ай сиктир и на платените лъжци, насилници над историческите преживелици. ПРЕЖИВЯНОТО не може да се забрави и да се измами срещу никакви пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    29 Яну 2024 23:39ч.

    Учудва ме, че 71% от младите хора си дават сметка за императивното налагане на ЕС-нормите (всъщност норми на целия т. н. "колективен Запад"). Признавам, не мислех, че са в състояние да осмислят целта на цялото това планомерно съсипване на тежката ни индустрия, енергетика, транспорт, а сега и на селското стопанство! И, най-паче, на духовността! Още повече, че тези момичета и момчета между 18 и 34 години дори няма как да са били свидетели на времето, когато всички тия неща България ги е имала! Няма как да са го научили в училище, доколкото знам такива неща не се толерират в нашенското образование след 1989 (а може и да не съм прав, все пак сороспиите казват, че "Една от основните причини за изнесените данни за нагласата на младите българи, според Института за глобални анализи, е българската образователна система") Значи има надежда. Сигурно затова даскалите са толкова ухажвани напоследък, увеличения на заплатите, перспективи за израстване, и същевременно пробутване на пренаписани сороски учебници по история... По-скоро смятам, че това е резултат от другото "обучение", в къщи, от мама и тати, от дядо и баба. Но, все едно от къде е, важното е, че не всичко е загубено, кървим-значи има надежда. И после ми иде да запитам като Ваня Цветкова на финала на "Адио, Рио": За всички ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 71% даже 100% от младите ни българи виждат резултатите на ЕС - безлюдните и рушащи се китни селца

    29 Яну 2024 23:58ч.

    Много млади хора се връщат и отиват по селата. В едно такова селце младо момиче разказваше, че идва от чужбина и харесали природата на селото (не помня кое беше, но вече завръщащите се са много) и къщата на една баба, която починала и нямала близки. Момичето вече собственик на къщата - изваждаше от старите сандъци вещите изтъкани от ръцете на непознатата за нея баба и каза: Тя е оставила тези дрехи, черги, одеяла, тъкани чаршафи, кърпи ... на мен, за да им дам нов живот! Ми това е истинската България, а не фалшивия подменен запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В тази нова реклама на чалга

    30 Яну 2024 7:53ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=zMV1835Q5JM Явно за много примитивни ни смятат... Алекс Сорос нали щеше да изнася ОО от Източна Европа, а след един месец гръмогласно заяви намерението им да останат тук и отварят очите на т.н. "роми" за техните права...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    30 Яну 2024 0:15ч.

    Въпросите, методологията и резултатите са под голям въпрос. А изводите са по поръчка на тагарев. Истината е скрита, изнесеното е дезинформация в голямата си част. Реалността по отношение на "нагласите на младежите в Централна и Източна Европа към войната на Русия срещу Украйна, традиционните ценности и демокрацията" е катастрофално негативна за официалната "евро-атлантическата" диктатура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Земеделският внос от Украйна разбива цялата пропаганда

    30 Яну 2024 0:25ч.

    Много от младите българи имат родители земеделци или те самите се занимават със земеделие (напук на усилията на евробюрократите да ги откажат) и всички усещат щетите и вредите от вноса на евтина земеделска продукция от нещастната Украйна ЧЕ СЕ ПРАВИ ПОД НАТИСКА НА ЕС във вреда на националните бизнеси в Източна Европа. Та за каква руска пропаганда да се говори, когато западно ЕС се проваля сама самокомпрометира се. Но бива харчене на пари за глупости, ама толкова не бива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sol Invictus

    30 Яну 2024 2:42ч.

    Конфликта Русия-Украйна е същия театър както евентуален конфликт България-Македония. Все едно зомбирани братовчеди /наемници/ да се трепят за кефа на някакъв идиот. Същата тъпотия. Територията на украина е просто сцена за глобален театър. Играчите са ясни. Въпросът е защо България играе по гайдата на откачените уроди. Толкова ли няма нормални лидери в България да водят страната към нормално съществуване? България има всичко - чиста златна земя, ресурси за 10 милиона човека, чиста питейна вода, интелигентно племе от нормални все още българи. Защо България е ръководена от явни олигофрени , а не от разумни интелигентни млади образовани българи ? Това е въпрос за 100 трилиона евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защото такава е технологията за създаване на нов политически "елит" от аматьори (и "случайници"/"неможачи")

    30 Яну 2024 8:31ч.

    за превръщане в пустиня на земята ни. По нея унищожават нашата богата история, доста ефикасно. За сега. Първо установиха мизерията, с която принудиха най-читавите ни сънародници да напуснат деиндустриализираната ни земя. После нашата жажда за материални "придобивки" и алчността на новобогаташите ни. След това и с "правилно" управление на образованието ни. У нас това започна още със затриването на техникумите ни и откриване на езикови гимназии във всеки град. Инсталират (с машинен вот или с директна намеса на АмбасадаТа) хора с дипломи от елитни западни университети (напр. Харвард или La Sorbonne, за каквито масово мечтае нашето ученолюбиво население), или назначаването на промити мозъци като Тодор Тагарев. Само наблюдавайте през следващите няколко години как ще изградят украинския политически "елит" с парашутирането на точно такива предани харвардски възпитаници като нашите Киро и Кокоро, Лена и Наско заПеканов... Социално Инженерство се нарича тази наука, и я владеят до съвършенство, вкл. отчитайки специфичните характеристики на отделните етноси... Не помните ли колко смешна беше н.п. Херо в началото на мандата си преди да осъзнае че НЕ е попаднала в държава на примати, а на едни доверчиви хора... Към края на мандата си доста еволюира... А н.п. Кенет си дойде направо завършен. От нас зависи дали ще продължим да допускаме тази грубиянска намеса, или ще се опълчим както прави "Четворката" в ЕС. Наковалня или чук...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    30 Яну 2024 4:00ч.

    Поколението Z в САЩ ли са целта за подражание? От него 30% се определят като хомосексуални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "особено в един регион, който е бил в орбитата на Москва и където тя разполага с лостове за влияние"

    30 Яну 2024 5:09ч.

    Брех да им се не види на тез руски лостове, правени на принципа "Как се каляваше стоманата" - "бронебойни патрони за тях няма открити, няма открити". ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "особено в един регион"

    30 Яну 2024 5:13ч.

    Дебелоглави българи, бе начи, и младите като старите. Даже като още по-старите, от Възраждането насам, неслучайно тогавашните горди елини хондрокефали са им викали. Дядо Иван, та дядо Иван. Нали, бе Тагаренски?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И масово отказаха да се ваксинират с еликсирите на живота, тъй щедро предоставени от хегемона и брюкселската мама Кобра

    30 Яну 2024 8:21ч.

    Тоз позорен факт нивгаш няма да бъде забравен където трябва :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Р. Фицо ще ги вкара в пътя или поне ще им вдига кръвното, като В. Орбан

    30 Яну 2024 8:39ч.

    https://vigilantfox.substack.com/p/slovakias-prime-minister-announces?r=fttfk.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпа пропаганда

    30 Яну 2024 8:03ч.

    И тъпи пропагандисти дават обратни резултати. Що им е трябвало цяло изследване за всеизвестни истини да правят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо СпАМ

    30 Яну 2024 8:34ч.

    Това проучване ме радва, че в младото поколение все още има шанс да се роди някой Орбан, които да балансира между великите сили в полза роду! За съжаление историята ни показва, че все сме избирали грешната страна на монетата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • chedomir

    30 Яну 2024 8:39ч.

    Интересно защо ,позволиш ли си да разкритикуваш и най-малката европейска недомислица,нашенските евроатлантици моментално те изпращат в Русия. Това ,според тях е демокрацията -щом имаш мнение и казваш истината,която в повечето случаи е неудобна за властимащите,да те изпратят някъде по-далечко. По-нашенски-да ти бият дузпата.Та и научно обясне- ние тръгнали да търсят ,защо,видите ли,българите си позволяват да мислят със собствените си глави. Ами защото българите са народ практичен бе,господа. Как се оцелява иначе 500години? Колкото до Русия.Бог-не в силе,а в правде-рекъл Александър Невски. И щеше да е прекрасно,ако руските управници преди да тръгнат да оправят света,се бяха погрижили първо за добрия си,талантлив и многострадален народ.Който пак е в окопите,а олигарсите-по яхтите. Досущ като нашите,между впрочем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    30 Яну 2024 8:44ч.

    наи голямата заплаха за човечеството е сащ нато и ес на мен русия не ми е враг и няма да ме напада нарочно инсценирват интриги конфликти за да се стигне до воина в името на печалбата от оръжието са избити милиони хора по света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    30 Яну 2024 8:51ч.

    34% млади олиго Френи си е множко даже за нашата успешно дебилизирана младеж ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    30 Яну 2024 9:13ч.

    Накратко: много грантове на вятъра. Некадърното и да му пълниш гушата всеки ден, си остава некадърно. Не могат да ги "разкодират" този пусти български ген и тази сложна българска народопсихология. Ех, пичове и пички, дерзайте.Хахаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак ще ни се карат

    30 Яну 2024 9:14ч.

    Отново нямаме журналистическа култура, т.е. не приемаме правилните опорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    30 Яну 2024 9:24ч.

    Колкото и кръгли маси, ( съчетани с плюскане и пиене) колкото повече цензура, толкова по-малко ще вярват младите на лъжите на борел, фондрелайнянен, Пеефски и тн.и тн.и тн.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пък ний сме убедени, че русофили са само едни алчни старци с бастуньете си

    30 Яну 2024 9:28ч.

    Демократичната ни общност (по Гошо Папионката) не вярва в това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    30 Яну 2024 9:42ч.

    С близо милион циганьори, два милиона дементирали пенсии и още поне милион дрипави маргинали е чудно, че поддръжниците на Русия не са повече. Съвременният руският нацизъм е последното убежище на аутсайдерите в наше време, т.е. всички тия изпаднали хорица, на които не им върви в живота и си мечтаят някой да рестартира системата и те да се окажат в друга роля. Навсякъде има такива загубеняци, при нас обаче са повечко и затова се създава впечатлението, че сме особено русофилска страна. Проблемът ще се реши от само себе си ако се задържим в мирния път на развитие и продължим да забогатяваме. Заможните и просветени хора няма не си падат по кретенизми като фашизъм, комунизъм, путинизтм и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Яну 2024 9:51ч.

    "всички тия изпаднали хорица". 2/3 от сички. Вий, от едното върху три, кириак стефчовците, и гъзовете да си съдерете, нищо не може да направите. Такъв е животът. Отпуснете се, не се напрягайте и го направете малко приятен и за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    30 Яну 2024 10:56ч.

    знаем, знаем, Русия е заплаха за осъдения за корупция от американците пеевски, петков, с когото лайен не иска да се среща изобщо, денков който говори пред празни столове в ЕП

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, пръдльо, КОИ ЩЕ ЗАБОГАТЯВАТЕ? След като Клаус Щваб предвижда само половин милиард да останат на Замята, а само китайците са над милиард и половина...

    30 Яну 2024 10:58ч.

    Че и произвеждат над 80% от всичкото ПРОИЗВЕДЕНО... Кой ще те остави ТЕБЕ не-евтаназиран до една петилетка? пък и ДОКТОР!!! По продрискване ли ти е доктората?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Яну 2024 14:35ч.

    Това, че лъжедокторът не е никак "прогресив", и че мисловно е на средновековно ниво, си личи от километри. Първо, е нацистки тип расист - и той, като Хитлер, генерализира негативно целия цигански етнос, въпреки че сред него попадат и читави, работливи хора, като проф. Чирков, който е спасил хиляди животи. Но явно лъжедокторът бленува пак да отвори лагерите на смъртта и окончателно да реши "циганския въпрос". Второ, лъжедокторът поставя под общ негативен знаменател всички пенсионери, тоест нашите възрастни родители, дядовци и баби, които са ни отгледали и са отдали живота си за нас и за нашите деца. А да третираш възрастните хора като безполезен отпадък, освен че буди гнусота, показва липса на "първите седем години" и елементарно общочовешко възпитание. Трето, в написаното за "руския нацизъм" се вижда явната проекция на неговия собствен "евроатлантически нацизъм", затова ще пооправя пропуските в тезата му: "Съвременният евроатлантически нацизъм е последното убежище на нарцистичните нихилисти в наше време, т.е. всички тия духовно изпаднали хорица, на които живота им се върти около гениталната им ориентация и капризи и си мечтаят да овладеят системата и те да се окажат в уберменшенска роля. Навсякъде има такива загубеняци, при нас обаче са малцинство, но много кресливо и затова се създава впечатлението, че сме особено евроатлантическа страна. Проблемът ще се реши от само себе си, ако поемем по мирния ненатовски път на развитие и инвестираме в нравствено и културно забогатяване. Духовно заможните и просветени хора няма да си падат по кретенизми като евроатлантически фашизъм, американски империализъм и т.н." Или просто казано - лъжедокторът е типичен неонацист, от хитлеров тип, който мечтае да построи светлото бъдеще на Четвъртия райх върху страдалчеството и мора на инакомислещите, циганите, старите и бедните хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hitch

    30 Яну 2024 10:55ч.

    Що си мисля, че “независимите, непартийни и безпристрастни“ (из)следователи още в началото са останали шокирани от опасните “благоприятни за Русия ТРАДИЦИОННИ възгледи“ (анти-ЛГВГЗ ще да са имали предвид...)? И усетили започващото изпаряване на животворните “грантове“ са положили нечовешки усилия да демократизират, евро-атлантизират и срешат резултатите в подходяща посока? Ама пустите булгарски милениали, не щат и не щат да се педалчат, одебилчват и поатлантичват в нужната степен. Май ще трябва да ни правят въглеродно-неутрални веднъж и завинаги... Бустери-война-бустери е препоръката на СИФ за такъви граждани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • t1ltak

    30 Яну 2024 11:22ч.

    пълни глупости трябва да си доста наивен и глупав и сляп да не разбереш , че войната в украйна е по вина на сащ и васалите му в европа като над това има една група хора който пък те са виновни за тези ходове на сащ . Хегемонията приключва и ще хапят до последно но за жалост жертвите ще са обикновени хора !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кочо

    30 Яну 2024 12:14ч.

    Българчета били виновни ?? Оти не Наполеон??Да беше тръгнал към Стамбул, да ни направи държава от Тулча до Охрид и Солун, от Зайчар до Чаталджа?? Он ръгнал да бие Русский Царь..Български Поет щеше да пише::: Като Франса нема втора, тъй велика на света...Сърби, Руси, и Румунци наши са омразници.. Чедо, чедо я ги виж, калвадос коняк, им наточИ..." Ние, Българите щяхме да говориме на български само с кокошките си, кученца котки, и гуцетата си..А на Френски със Шопите и други такива... Граф Игнатево щеше да е Маркиз Желу Желево и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кочо

    30 Яну 2024 12:30ч.

    Вместо Фердинанд, цар щеше да е Фернандел, вместо Бойо дьо Банкя да беше МП, Люи дьо Фюнес би ни подхождал повече..Ама немали сме късмет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наполеон е тръгнал към Москва

    30 Яну 2024 18:46ч.

    Да принуди съ сила Руския император да му стане съюзник, и после двамата през Русия да нападнат Индия и да я отнемат от Англия. Наполеон е искал да го начука на ингилизите. Но се закучило в Русия... Що щеше да търси Наполеон в Стамбул ? Да яде локум и халва ? Или ханъми да му играят кръшни танци ? Не сме били интересни на Бонапарта, dommage ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много са си прави българите

    30 Яну 2024 12:25ч.

    Докога истината ще бъде наричана от разните му там институти и фондации, все подлоги, финансирани от краварите, "проруски възгледи", а лъжата ще бъде наричана истина. Докога? Много са си прави българите във техните възгледи и това е защото техните мозъци не са промити от малоумната краварска пропаганда. Затова са бесни в момента - защото виждаме и схващаме истината. А който не я схваща, лесно влиза в техните планове и се праща на заколение за техните си цели - примерът е до сами очите ни - Украйна. Да, това емнението ндори не само на тези орязани проценти, а на цяла България, като изключим подлогите от ДБ/ПП. Да, българите не искат джендърите и ЛГБТ идеологията и другите извращения. Да, за войната е виновна Украйна. Да, за българите са важни традиционните ценности. ДА, Русия не ни е враг, враг ни е НАТО.ДА, така е. Колкото и да искат да променят образованието, няма да успеят, защото истината се препредава от баща на дете и така с поколения напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуни на клон

    30 Яну 2024 12:47ч.

    Тия 3-4 накачулени като маймуни на клон организации нито са независими,нито надпартийни,нито обективни. Служат на сатанистите - глобалисти и постхумансти. ГнЪс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бяла или черна котка

    30 Яну 2024 14:27ч.

    Путин е виновен за това което не е война, а само убийства. Понеже Путин не направи санкции, а дори още е така. Още снабдява Украйна, имат инвестиции там, и не пипат инвестициите на украинци като Рошен на Порошенко.. Доставят им газ, нефт, всичко.. Беларус доставя ток и на Украйна и на НАТО. Искаха НАТО да спре, но те не спряха всичко за НАТО, нито искаха и казаха - че ще правят 200 руски бази по цял свят с ядрено оръжие, и 200 милиарда долара за тези страни, за да го приемат. Сигурността струва пари, а пренебрегнеш ли я, ще ти струва 100 пъти повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гн8ъ ухкхн

    30 Яну 2024 16:32ч.

    Че откога Еврокомисията стана демократична та трябва и ние да сме демократични. Няма по комунистическа и морално пропаднала сбирщина от еврокомисията и бклуците в нея дето никой не ги е избирал и не им е давал права да се разпореждат с каквото и да е и сега тръгнали да ми казват как да мисля. Абе я да лапат тоягата и да не се обаждат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гб8ъйу

    30 Яну 2024 16:33ч.

    Путин е виновен че не приключи с европедерасите по-бързо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    30 Яну 2024 17:44ч.

    Институтът за глобанли анализи е финансиран от Сорос и кликата. Да твърдиш, че образователната система формира русофилство е тежка форма на зависимост от американските спонсори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    30 Яну 2024 18:24ч.

    О,дори повече са. Работя с млади хора и виждам. Опитите за умишлено затъпяване, за промиване на мозъци има много по-скромни резултати, от това, което се ще на сорoсоидните изрoди и дори дава обратен резултат. И причината не е в никаква "руска пропаганда" - просто младите хора МИСЛЯТ !!! Да не говорим,че отвратителни същества като cвинята пеевски, хамстерът денков, човешкият отпадък тагаренко, както и дегенератите - западни "лидери" предизвикват единствено погнуса !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи