Европейският съвет ще обсъди подкрепата за Украйна, Зеленски ще се включи онлайн

Европейският съвет ще обсъди подкрепата за Украйна, Зеленски ще се включи онлайн

Президентът Румен Радев ще представлява България на заседанието на Европейския съвет. Срещата ще се състои днес и утре в Брюксел, като на нея ще бъдат обсъдени войната на Русия срещу Украйна, повишаването на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз.

Предвижда се към срещата да се присъедини президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той ще участва на живо онлайн, като това ще бъде осмото му включване в заседание на Европейския съвет. Предвижда се да бъде обсъдена отново необходимостта от ускоряване на доставките на боеприпаси за Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза в писмото си до участниците в срещата по-рано тази седмица, че ЕС ще препотвърди готовността си да запази подкрепата за Киев. Той добави, че ще бъдат обсъдени възможностите за търсене на отговорност от извършителите на военни престъпления в Украйна, за използване на запорираното в ЕС руско имущество за възстановяването на нападнатата страна, както и за разгръщане на европейското производство на боеприпаси.

Мишел допълни, че на срещата ще бъдат разисквани въпросите за сигурни енергийни доставки на достъпни цени. Предвижда се също Европейската комисия да съобщи за напредъка по въпросите, свързани с миграцията и охраната на външните граници на ЕС.

Утре участниците в Европейския съвет ще разговарят с ръководителите на Европейската централна банка Кристин Лагард и на Еврогрупата Паскал Донъхю.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • обозначаване

    23 Март 2023 8:47ч.

    За пореден път Европейският съюз ще се обозначи като участник във войната срещу Русия. Надяваме се, най-после президентът Радев да повтори призивите си за мир не само в България, но и на заседанието на Европейския съвет, с което да оправи малко имиджа си в страната след връчените ордени на посланиците на Украйна и САЩ. Другото е лицемерие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така, де!

    23 Март 2023 8:48ч.

    У нас Радев е миротворец и не допуска изпращане на оръжия за Украйна, а в Брюксел ще гласува обратното. Докога ще му вярваме на този двуличник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вън

    23 Март 2023 10:05ч.

    Наливането на вода в пробита каца е занимание за олигофрени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точка втора от дневния ред: Корекция на гравитацията

    23 Март 2023 11:11ч.

    Отмяна на позорното тоталитарно ускорение от 9.8 м/с

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    23 Март 2023 11:23ч.

    По-добре да обсъдят капитулацията на УСрайна, та да не се стига до III-та Световна Война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи