Европейският съвет одобри Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК и потвърди ангажимента към Украйна

Европейският съвет одобри Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК и потвърди ангажимента към Украйна

Европейският съвет одобри тази нощ Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия (ЕК). Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след края на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел. Той добави, че за негов приемник като ръководител на Европейския съвет от 1 декември е бил избран бившият португалски премиер Антониу Коща. За следващ върховен представител на ЕС по външната политика е предложена Кая Калас, премиер на Естония.

Решенията за Фон дер Лайен и Калас, както и за бъдещите еврокомисари, подлежат на гласуване от евродепутатите, като се очаква вотът за кандидатурата на Фон дер Лайен да бъде още през юли. Председателят на ЕП Роберта Мецола съобщи, че следващата седмица ръководителите на парламентарните групи ще разговарят с кандидата за председател на ЕК. Очаква се на първата сесия на новоизбраните евродепутати от 16 до 19 юли да се състои гласуване на предложението за Фон дер Лайен.

По време на срещата на върха ЕС подписа и споразумение за сигурност с Украйна, обсъди как да засили защитата на ЕС срещу Русия и постигна съгласие по стратегическите приоритети на блока за следващите пет години, предаде Ройтерс.

Споразумението за сигурност съдържа ангажиментите на ЕС да помага на Украйна в девет области на политиката за сигурност - включително доставки на оръжие, военно обучение, сътрудничество в областта на отбранителната промишленост и разминиране.

"Тези ангажименти ще помогнат на Украйна да се защити, да се противопостави на дестабилизацията и да възпре бъдещи актове на агресия - още едно конкретно доказателство за непоколебимата решимост на ЕС да подкрепя Украйна в дългосрочен план", заяви Шарл Мишел.

Лидерите потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, колкото и време да е необходимо, като подчертаха, че "Русия не трябва да надделява" и че Украйна трябва да си върне териториите, които Москва обяви, че е анексирала.

Войната в Украйна разкри липсата на готовност на ЕС за конфликт, като блокът се бори да снабди Киев с достатъчно оръжия срещу Русия, което предизвика призиви за повече координация на отбранителните системи на ЕС и инвестиции в отбранителната промишленост.

Според дипломати Дон дер Лайен е заявила на срещата на върха, че между 1999 и 2021 г. ЕС е увеличил разходите си за отбрана с 20%, Китай - с 600%, а Русия - с 300%. Това не включва значителното увеличение на военните разходи на Москва след нахлуването в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Според дипломати фон дер Лайен е казала на лидерите, че ЕС трябва да инвестира 500 млрд. евро (535,30 млрд. долара) в отбрана през следващите 10 години. Възможностите за финансиране варират от национални вноски, собствени ресурси на ЕС до съвместни заеми, отбелязва Фон дер Лайен.

Инвестициите в отбраната са част от "стратегическия дневен ред" на ЕС, който лидерите се стремят да договорят - документ, който казва на институциите на ЕС върху какво европейските правителства искат да се съсредоточат през мандата им 2024-2029 г.

Освен за отбрана, програмата призовава за по-конкурентоспособен ЕС, който да устои на икономическия натиск от страна на Китай и САЩ, и за подготовка на блока за разширяване, което да обхване Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • И така...

    28 Юни 2024 9:00ч.

    Дузина чиновници избират други двама-трима да управляват четвърт милион души. Това се нарича Демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюкселско зеле

    28 Юни 2024 11:16ч.

    Kлептокрация в особено големи размери. Назначава ги чичо Сам , а им плащщаме ние да ни бъркат в джоба и на други места...да живей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Юни 2024 9:11ч.

    Урсули, мецоли и други стръвни урсиди вилнеят из дома ни. Време е за Боримечката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Юни 2024 9:12ч.

    Урсули, мецоли и други стръвни урсиди вилнеят из дома ни. Време е за Боримечката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Призив

    28 Юни 2024 10:02ч.

    Изберете Боримечката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Юни 2024 9:35ч.

    Съжалавам за повторението. Имаше един анекдот да разбереш каква мечка те гони. Ако ти багаш, мечката те гони, стигнеш до едно дърво, покатериш се на него, а мечката започне да се катери след тебе, значи те гони черна мечка. Ако ти бягаш, мечката те гони, стигнеш до едно дърво, покатериш се на него, а мечката застане отдолу и започне да го клати, значи те гони кафява мечка. Ако ти бягаш, мечката те гони, а наоколо не се вижда никакво дърво, значи те гони бяла мечка. Продължението е - ако мечката ти се спуска "отгоре", значи те гони Урсула фон дер Лайен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментатор

    28 Юни 2024 9:53ч.

    Тежко ни с тая гинеколожка.Не намериха един читав мъж,който да брани интереса на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има малка надежда

    28 Юни 2024 10:01ч.

    Дано евродепутатите все пак да не я гласуват. Това ще бъде повторна катастрофа за нас европейците. Отказваме фон дер Файзер да ни води към пропастта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    28 Юни 2024 11:44ч.

    Уви, ще ни води и още как! Тя е един от "генералите на светлината" и това не е ирония, макар че е в кавички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС рискува да приключи

    28 Юни 2024 10:07ч.

    Като Третия Райх. А на нас, дежурните по връзване за летящата към прорастта каруца, този път няма да ни се размине. Ни Путин е Сталин, ни с някой като Георги Димитров разполагаме, ни някому сме затрябвали като население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    28 Юни 2024 11:04ч.

    Така се радвам, че тази светла и лъчезарна жена (истинска демократична европейка) ще продължи да ръководи Европа и България по пътя им към светлото демократично бъдеще! Да й пожелаем безброй успехове в благородната й мисия! Ние всички у дома много я харесваме, аз също! 😊❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    28 Юни 2024 11:11ч.

    Да им се чуди човек на германците, как успяха в една такава малка стара женица, да съчетаят толкова зло и разруха! Дъртата валкирия Фон Дер Лайнен се равнява на целият хитлеров вермахт, след себе си оставя същото страдание и разруха, без да е изстрелян и един патрон...само с инжекции и тъпотия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то "съюз" е нелегитимен

    28 Юни 2024 11:34ч.

    той е превзет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комисарщината 😈😈😈

    28 Юни 2024 13:02ч.

    Няма нищо случайно в терминологията ! Едни и същи тъмни сатанистки сили стоят зад Френската Революция и касапите якобинци , болшевишките “комисари” и реките от кръв пролято в Русия … и тези “комисари”, брюкселски сатанисти работещи за Депопулацията на европейците. Семката им е обща ! И демоните които ги ръководят имат свое пъклено чувство за “хумор” , правят лингвистични “мостове” от век на век… бъзикат се с плебса ! КОМИСАРИ ! Няма измъкване от този исторически карцином💀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запишете ги

    28 Юни 2024 13:11ч.

    имената на тези от европейския съвет, за да им "благодарят" поколенията след време, ако остане някой жив...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярно е, че България ще спаси Европа.

    28 Юни 2024 13:21ч.

    Дори и наш Киро да им дадем, ще тръгнат нагоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Noyades

    28 Юни 2024 13:26ч.

    В подкрепа на горното. По време на революционния терор във Франция - товарили монархисти, буржоа , свещенници, семействата им…на баржи. Пробивали дупка в дъното и закотвяли съдовете в средата на Лоара. Докато завързаните бавно, много бавно се удавят ! Век по-късно болшевиките устройват абсолютно същия садизъм над руските “буржуи” , свещенници, царски офицери, давят ги във Волга !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    28 Юни 2024 14:48ч.

    Ако се чудите откъде дойде корупцията, далаверите, липсата на морал и всички останали евроатлантически ценности, не се чудете - дойдоха от запад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи