Европейският съд за правата на човека поиска от Румъния да признае еднополовите семейства

Европейският съд за правата на човека поиска от Румъния да признае еднополовите семейства

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) реши днес, че Румъния е нарушила член от Конвенцията за правата на човека, отнасящ се до "уважението към частния и семейния живот", при еднополовите двойки, съобщава телевизия Диджи 24. 

Става въпрос за дело, заведено срещу Румъния от активистите Флорин Бухучану и Виктор Чоботару, както и още 20 други семейства. Според днешното решение ЕСПЧ "е констатирал с пет на два гласа, че е нарушен член 8 от Конвенцията".  

В решението си ЕСПЧ подчертава, че семействата, съставени от еднополови двойки, спешно се нуждаят от форма на признаване, която да им дава равни права и да създава правна рамка, която да защитава съвместния живот на тези двойки.

Асоциацията АКЧЕПТ (ACCEPT), която защитава правата на представителите на ЛГБТИ общността в Румъния, заяви, че става дума за "историческо решение" и че "Румъния трябва да признава и да защитава семействата, формирани от лица от един и същи пол".

"Днес, 23 май, Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) произнесе решение, чакано отдавна от хиляди семейства, съставени от лица от един и същи пол в Румъния, по делото Бухучани и Чоботару и други 20 семейства срещу Румъния. Решението идва четири години, след като 42 души дадоха на съд румънската държава заради липсата на признаване и законова защита на семействата им. ЕСПЧ установи в този случай, че Румъния е нарушила член 8 на Конвенцията, който защитава семейния живот, по отношение на 42-мата ищци", посочва асоциацията.

"След това историческо решение, за да бъде в съответствие с Конвенцията, Румъния трябва да приеме юридическа форма за признаване на семействата, съставени от еднополови лица", се отбелязва още в прессъобщение на ACCEPT.

"По повод на това решение Асоциация ACCEPT отново призовава румънското правителство и парламент да изпълнят дълга си към всички свои граждани и да се отнасят с достойнство и уважение към всички семейства в нашата страна", допълва Асоциацията.

Делото е заведено от активиста Флорин Бухучану и неговия партньор Виктор Чоботару и шест други двойки, пожелали да останат анонимни. Флорин Бухучану като член на Асоциация ACCEPT е ангажиран в борбата за равни права на лицата от ЛГБТИ общността в продължение на над 20 години, отбелязва Джи4Медия.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • По-добре се снабдете с вазелин

    23 Май 2023 19:32ч.

    И не се дърпайте. В ЕС сте и няма мърдане, освен когато ви …

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    24 Май 2023 1:01ч.

    Докопат ли властта ПП/ДБ/ЛГБТ, ще въведат задължителна, доброволна смяна на пола!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само да питам

    24 Май 2023 5:33ч.

    а многоженството и многомъжството разрешено ли е , че имам 2-3 мъже и не мога да се справя с графика. Ако ЕС разреши и този проблем ще съм щастлива да заживеем заедно аз и тримата ми мъже

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евроамерикански третополов двойностандартник

    23 Май 2023 19:33ч.

    А руската култура кога ще признаем пак, и дали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забраняват Чайковски

    23 Май 2023 19:34ч.

    Искат си Содом и Гомор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Твърдя, че еднополовите двойки са изкючително нещастни хора

    23 Май 2023 19:35ч.

    И някой умишлено тика хората да предприемат действия, които ги обричат на аабсолютно нещастие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както е тръгнало,

    23 Май 2023 19:41ч.

    ЕС ще закопае Европа! И сигурно това е истинската цел, досещаме се за кои е полезна - не за нас, европейците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, че не сме европейци. Нямаме нищо общо с този добитък

    23 Май 2023 19:42ч.

    Ние сме южни, балкански православни славяни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    23 Май 2023 19:44ч.

    за размисъл (който има способността да мисли): ако на остров бъдат заселени 100 жени и 10 мъже - след 100 год. там ще има цветущо общество. а ако на остров бъдат заселени 100 травестити-"жени" и 10 мъже - след 100 год. там ще има 110 скелети на мъже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По някоя от научно-популярните телевизии преди години гледах филмче за това как може да е била първоначално заселена Австралия

    24 Май 2023 0:14ч.

    Математическото моделиране показваше, че минималната бройка е около 70 жени и десетина до петнайсетина мъже (по памет).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    23 Май 2023 20:36ч.

    На "върха на езика" им е да узаконят педофилията. Просто нямат търпение. Не случайно избраха за символ на сбърканяците точно дъговото знаме. Дъгата беше символ на децата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    23 Май 2023 21:13ч.

    През 2006-та казваха ли ви, че това ви чака в ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Май 2023 21:37ч.

    Става въпрос за деца, за чуждите деца... А нещата са стигнали до това, или Господ да се извини за Содом и Гомор, или да стовари праведният си и могъщ гняв, срещу това ново вавилоно-содомско стълпотворение, друго положение няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    23 Май 2023 21:48ч.

    Мъдрият български народ ще почне да си променя поговорките. "Шамар да е аванта да е" ще стане "Черен травестит да е, аванта да е" ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    23 Май 2023 23:03ч.

    България, Дания, Франция, Литва, Монако, Полша, Швеция, Швейцария и Обединено кралство не признават тая абоминация, наречена Европейски съд за правата на човека. На всичкото отгоре, няма съдебни функции и може само да тълкува ЕКПЧ. Тъй че е ясно отвсякъде, че Румъния също ще си направи пас. Няма да е за първи път, нито ще е първата държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прасе

    23 Май 2023 23:53ч.

    Този съд готви проект на европейски регламент, с който при мъжките гей-двойки ще бъде задължително трансплантиране на матка, едновременно с байпас към дебелото черво..Обсъжда се и упражняване на натиск, който да задължи националните здравни законодателства да предвидят медицински пътеки за услугите, които постепенно да обхванат и по-широки слоеве на населението, но със задължително доплащане на медицинските изделия и консумативи, което ще подпомогне икономиките. Европейските органи са стигнали до заключение, че общуването на жени имъже е нежелателно, а зъдължението на мъжете да си плащат за матките, ще изравни половете по разполагаем доход, което най-накрая ще постави на местата им гадните, шовинистични, мъжки прасета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • киро просто–просто киро

    24 Май 2023 1:30ч.

    мама им...стара на тея пендели, гадни американски боклуци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, че не сме европейци

    24 Май 2023 19:11ч.

    за групичката, която заработва тук по некоя копейка, е съвсем сигурно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи