Европейският съд иска България да запише в НК, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо обстоятелство

Европейският съд иска България да запише в НК, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо обстоятелство

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решение, с което настоява България да запише в Наказателния кодекс, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел

Решението е свързано с убийството през 2008 г. в Борисовата градина в София на студента по медицина Михаил Стоянов (26 г.) заради това, че приличал на тримата си нападатели на гей. ЕСПЧ отбелязва, че българският съд е установил вината на нападателите и ги е осъдил, без да отчита обстоятелството, че престъплението е извършено от хомофобски подбуди, защото Наказателният кодекс у нас не прави подобна разлика при убийствата. Допълва се, че произнесените присъди са били под законовия минимум заради чистото съдебно минало на убийците и това, че са млади.

Подлежащото на задължително изпълнение решение на ЕСПЧ предвижда нашата страна да приеме законодателни промени, така че нападенията с жестокост на основата на омраза към истинската или предполагаемата сексуална ориентация на жертвата да бъдат възприемани като престъпления с утежняващо вината обстоятелство. Европейският съд постановява, че в случая със Стоянов са били нарушени забраната за дискриминация и правото на живот.

ЕСПЧ присъжда България да изплати на ищеца по делото - майката на Михаил Стоянов - обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди и 3183,90 евро разноски.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ВВП

    14 Юни 2022 14:01ч.

    Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решение, с което настоява България да запише в Наказателния кодекс, че престъпленията на ХЕТЕРОФОБСКА основа са утежняващо вината обстоятелство, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По едно и също време сме писали

    14 Юни 2022 14:15ч.

    Европейският съд по правата на човека постанови днес решение, с което настоява България да запише в Наказателния кодекс, че престъпленията на хетерофобска основа са утежняващо вината обстоятелство. Решението е свързано с престъпление в Южния парк в София. Там преди време бе пребит и ограбен студента по химия Р.К. (24 г..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    14 Юни 2022 14:19ч.

    Тримата нападатели го разпознали като заклет хетерофоб, останал безразличен към техните гей закачки. ЕСПЧ отбелязва, че българският съд е установил вината на нападателите и ги е осъдил, но без да отчита обстоятелството, че престъплението е извършено от хетерофобски подбуди. Нашият НК все още не сепарира престъпленията по този признак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Юни 2022 14:24ч.

    А кога да чакаме травестите в училищата(като в Америка), да преподават колко е хубаво и екологично да си джендер?! Там на запад в училищата си има СИП и ЗИП по содомия за най малките, американските родители са настръхнали, а и ги обявиха за терористи! Тази не нормалност приключва, такъв свят не би трябвало да съществува!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • такъв свят не би трябвало да съществува!!!

    14 Юни 2022 14:51ч.

    Само руският мир ще оцелее... Там педерасите си ги бият законно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руската федерация

    14 Юни 2022 15:15ч.

    Напусна ЕСПЧ и постави законите си над ЕСПЧейските содомии. България кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    14 Юни 2022 15:22ч.

    Килърите ще взимат и у нас двойна цена за премахване на гейове и проститутки, като на Запад. Явно килърите си имат силно лоби в европейските институции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    14 Юни 2022 15:41ч.

    ЕСПЧ да върви на майната си! Изобщо не сме длъжни да му изпълняваме щенията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    14 Юни 2022 15:44ч.

    Не сме длъжни да сме в ЕС и НАТО, но никой не ни пита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    14 Юни 2022 17:35ч.

    Предполагам че повечето от този съд са леворезбари. Паднахме им в ръцете ако отстъпим пред тази наглост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи