Европейски борд ще наблюдава независимостта на медиите в ЕС

Европейски борд ще наблюдава независимостта на медиите в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Предвижда се създаването на европейски борд, който да наблюдава независимостта на медиите в ЕС. Това е заложено в новия акт за медийните услуги в Общността, който ще се дебатира на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. 

Бордът ще бъде независим дори и от Европейската комисия.

За да получат статут, доставчиците на медийни услуги трябва да отговарят на три критерия, съобщи докладчикът на акта - евродепутатката Забине Ферхайен. За тази цел структурата на собствеността трябва да е прозрачна, а доставчикът - редакционно независим от всички  институции, партии, трети страни и частни сътрудничества и също да е обект на наблюдение от национален орган. 

"Съдържанието не трябва да се произвежда от изкуствен интелект, а ако това се прави, трябва да има контрол на човека и редактиране от него, преди да се качи онлайн. Името и отговорностите на автора трябва да се публикуват, като цялата тази информация трябва да е достъпна. В случай на нарушение на правилата, доставчикът има 24 часа, за да свали съдържанието. 24 часа са взети от законодателството, което вече имаме и което се отнася за терористичното съдържание онлайн. Смятам, че законното медийно съдържание не трябва да се третира по-зле", каза още Ферхайен. 

Докладчикът за европейския дигитален акт Кристел Шалдемьозе посочи от своя страна: 

"Вярвам, че медиите се нуждаят от специално отношение и го казвам директно - не Илон Мъск и Марк Цукърбърг са тези, които трябва да решават какво съдържание трябва да има даден вестник или телевизия". 

Същевременно Ферхайен призна, че в медийния акт не са заложени санкции, ако медийният доставчик откаже да свали конкретно съдържание. Тя обаче подчерта, че в него е заложено правото на разнообразно медийно съдържание на страните-членки и ако то е нарушено, то тогава са нарушени договорите на ЕС и Комисията има право да се намеси.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Европейско министерство на истината :D Европедалите засенчват д-р Гьобелс :D

    26 Sep 2023 16:25ч.

    Европостански Педеростан устремно влиза в свредел в последните си дни :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Sep 2023 8:45ч.

    Май подготвят и "Мюлер" да му помага? А ще дойде ред и на "Химлер", в тази логика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трусове във властта

    26 Sep 2023 16:36ч.

    Изпопада им възтънкото либерално русло и под него лъсна добрия гол еврофашизъм. Язък за 80-годишното биене в гърдите ,че били демократи. Никога не са били други западащите, освен фашаги - колониалисти и убийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    26 Sep 2023 17:54ч.

    Фъшкия в целофан. Ясна е работата - пълен "демократичен" надзор и тоталитарен контрол над всички медии. На който още не му е ясно, на къде сме се запътили, да прочете романа "1984" на Джордж Оруел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вропейски борд, който да наблюдава независимостта на медиите в ЕС

    26 Sep 2023 18:01ч.

    Можеше и по-кратко да го напишете: "Министер.., опа, 'борд' на истината". Интересното е, че създаването на такива структури върви почти едновременно в целия "цивилизован" запад - САЩ, Канада, Британия, ЕС... Такъв абсолютен синхрон е най-малкото подозрителен. Да не би да има 'нещо' по-нависоко, което да нашепва какво трябва да се прави?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цензор на цензора

    26 Sep 2023 18:11ч.

    На цензорите. Обикновен ЕС фашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С други думи

    26 Sep 2023 18:21ч.

    ЦЕНЗУРА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Тъмна Индия"

    26 Sep 2023 18:28ч.

    Не гледайте,не четете,не се информирайте защото всичко,което ви кажем е пълна лъжа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейски борд ще наблюдава независимостта на медиите в ЕС

    26 Sep 2023 18:32ч.

    Хехехе, независимите европейски медии ще бъдат зависими от Европейски борд?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • wwww

    26 Sep 2023 18:33ч.

    Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами ------ https://welcome.to/biocom

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    26 Sep 2023 18:58ч.

    Еха, ще си имаме в ЕС контролен орган, който да ръководи специално хибридната война срещу Русия, Китай и всички други, извън златното милиардче... Министерство на Истината! Сещате ли се?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    26 Sep 2023 20:48ч.

    ...а кой ще наблюдава наблюдаващия европейски борд?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    26 Sep 2023 20:54ч.

    Дир.бг много скоро ще попадне в часта на свалените сайтове. За съжаление някое модераторче там е банало i.p., принадлежащо на службите и те в момента много сериозно са се заели с цензурата, ширеща се в дир-а.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    26 Sep 2023 21:01ч.

    в света на голямата лъжа няма място дори за най-малката истина. у нас не се допуска истината, дори и в незначително количество, като фашистките слуги в СМИ незабавно я унищожават... у нас (с изключение на АФЕРА и ГЛАСОВЕ), всичките са храненици на сатанистите от US посолство - т.е. са "доларджии". дори талантливият карикатурист хр. комарницки застана на страната на укрофашистите... не мисля, че днес нормален човек може да изразява защита на укрофашисткия режим. та нали умишленото и целенасочено убийство на цивилни граждани - руснаци е най-присъщата му „характеристика“. и без унищожението на това чудовище, мир по света е невъзможен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да не би някой да заплаши войната

    26 Sep 2023 22:09ч.

    с мир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не забравят

    26 Sep 2023 22:25ч.

    и партийни, пардон европейски секретари по места, които да следят за свободата на медиите от всякаква истина и обективност, да се борят срещу руската пропаганда, да разясняват на гражданите и трудещите се как правилно да мислят по важните въпроси и да санкционират инакомислещите. ТИЯ ЕВРОЛИБЕРАСТИ СЪВСЕМ ИЗТРЕЩЯХА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    27 Sep 2023 0:01ч.

    В такъв случай веднага да сезират ЕК, че БТВ и Нова Тв, като зависими и манипулативни медии да бъдат спрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи