Европейската прокуратура разследва девет български дружества по съмнения за измами с евросредства

Европейската прокуратура разследва девет български дружества по съмнения за измами с евросредства

Снимката е предоставена по случая от прокуратурата на ЕС

Европейската прокуратура съобщи, че разследва девет български дружества по подозрение в извършване на измами с цел получаване на средства от ЕС, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

На 22 март са били извършени 25 претърсвания в София и други градове в областите София, Перник и Монтана, и са били разпитани 10 заподозрени. Разследвани са ръководители, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по програма, насочена към малките и средните предприятия, чиято цел е да подобри развитието на българската икономика.

Разпитаните са заподозрени за участие в организирана престъпна група и за представяне на неистински документи и показания с цел незаконно придобиване на тези средства, се посочва в съобщението.

По искане на европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е претърсила домове, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези фирми. При обиските са иззети голямо количество документи и устройства, както и купената с получените средства техника на стойност шест милиона евро.

Разследването продължава, отбелязва прокуратурата на ЕС.

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    25 Март 2022 18:29ч.

    Връщането започна . ЕС не толерира непрецизните крадци !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те да ни върнат 3-те милиона

    25 Март 2022 20:49ч.

    българи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи