Европейската агенция по лекарствата проверява дали масови хапчета за хрема и настинка причиняват инсулт и инфаркт

Европейската агенция по лекарствата проверява дали масови хапчета за хрема и настинка причиняват инсулт и инфаркт

Европейската агенция по лекарствата (EMA) е започнала нов преглед за безопасност на медикаментите, съдържащи псевдоефедрин. То се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на запушване на носа, дължащо се на настинка, грип или алергии. 

Експертите събират данни дали лекарствата с тази активна съставка имат неблагоприятно въздействие върху кръвоносните съдове в мозъка. Комитетът по фармакологична безопасност на EMA трябва да потвърди или отхвърли опасенията относно риска от синдрома на задната обратима енцефалопатия и синдрома на обратима церебрална вазоконстрикция. Двата синдрома могат да включват намалено кръвоснабдяване (исхемия, недостиг на кислород) на мозъка и да причинят сериозни и животозастрашаващи усложнения в някои случаи, а сред честите симптоми, свързани с тях, са главоболие, гадене и гърчове. 

Преоценката на псевдоефедрин става по настояване на Франция, заради случаи при хора, използващи такива лекарства, които са докладвани в базата данни за странични фармакологични ефекти и в медицинската литература. 

Ограниченията и предупрежденията вече са включени в продуктовата информация на лекарствата, за да се намалят тези рискове. След преглед на наличните доказателства, Комитетът по фармакологична безопасност на EMA ще реши дали разрешенията за употреба на лекарства с псевдоефедрин трябва да бъдат запазени, променени, спрени или оттеглени в целия Европейски съюз. Последният етап от процедурата по преразглеждане е приемането от Европейската комисия на решение, което да обвърже правно всички държави от съюза.

В момента псевдоефедринът е разрешен в държави членки самостоятелно или в комбинация с препарати за лечение на симптоми на настинка и грип, сред които главоболие и треска или на алергичен ринит с възпаление на носните проходи, и се предлагат под различни търговски имена. Имат широка популярност поради достъпността си без лекарско предписание.

Псевдоефедринът действа чрез стимулиране на нервните окончания за освобождаване на химикала корадреналин, който стеснява кръвоносните съдове и така намалява отока в носа и секретите.

Коментари

  • рукола Z

    17 Фев 2023 12:31ч.

    Ми не знам за лекарсвтата, ама вече има събрани доказателства, че ваксините с които избиха маса население ги причиняват, дртската смъртност на запад е стигнала ненормални размери и на всичкото отгоре се опитват да вкарат тайно РНК аналози на всички задължителни ваксини за бебета, кът такаче - бдете, проверявайте всичко, което слагат на новородените!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 111

    17 Фев 2023 12:37ч.

    Сатанисти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИИ - поради отмирането на естествения в масов мащаб

    17 Фев 2023 13:07ч.

    На никого повече не е нужен буржоазният масов човек. Все повече ще зачестяват такива новини - хомо-сапиенсът е излишен за новите цифрови технологии. Градовете на бъдещето няма да са като днешните градове. И всички, които управляват света, ще остават задкулисно невидими и недосегаеми за обслужващия персонал. Защото на цифровизираната постантропологична единица повече няма да може да работи с критичното и рефлексивно мислене, което все още би могло да даде на днешния човек морален ориентир или да го постави над обстоятелствата и случайностите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХА ХА ХА - ОПИТВАТ СЕ ДА ОБЯСНЯТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАРАСТНАЛАТА СМЪРТНОСТ ОТ ВАКСИНИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ С ХАПЧЕТА, КОИТО ХОРАТА ПОЛЗВАТ ОТ МНОГО ВРЕМЕ ПРЕДИ 2021

    17 Фев 2023 13:14ч.

    Жалка история!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прах в очите

    17 Фев 2023 13:27ч.

    Все едно селските първенци да изследват коя ракия води до махмурлук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И да бдите, и да не бдите,

    17 Фев 2023 13:38ч.

    планът за депопулация на планетата е в ход и тоя път няма мърдане. Единственото, което можете да направите е да се покаете, изповядате и причастите, докато още можете. Бързайте, че дните са лукави и не остава много време до финала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    17 Фев 2023 14:01ч.

    Разбрах това. Значи, псевдоефедринът произвеждал корадреналин, който от своя страна предизвиквал синдром на задната обратима енцефалопатия и синдром на обратима церебрална вазоконстрикция. Нещо като микроангиопатичнатромбоцитопенична пурпура, но с усложнения. Да разбираме ли, също така, че брашното от пшеница предизвиква преждевременна суперфорация на екстензорния рефлектор и затова трябва да бъде заменено с брашно от щурци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мандолориан

    17 Фев 2023 14:37ч.

    От първа ръка да ви кажа, че всички лекарства съдържащи Pseudoephedrine в Щатите са без рецепта и се изкупуват главно за производство на метамфетамини. Още около 2006-07 започнаха да искат ID при закупуване (не че някой следеше тези неща) и лимит на бройките при покупка, както и да ги заключват в стъклени витрини. Това е абсолютен боклук, който прави организма ви и конкретни органи на мармалад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг Доктор

    17 Фев 2023 15:57ч.

    От първа ръка да ви кажа ,че това е мюре. Да разджавкат медиите и да отвлекат вниманието от нарастващата вълна от възмущение от ефектите на душегубките на Пфайзер и Модерна ! Имам потоп от пациенти, предимно възрастни, които правят флебит след флебит, чести белодробни емболии, инсулти и инфаркти ! Въпреки че тук една голяма част от пациентите / с такива инциденти/ вече са на перорални антикоагуланти /ксарелто, прадакса.../ или на антиагреганти... Вълна от пострадали ! Без изключения всички са набодени по три-четири пъти с душегубките, а част от джипитата /откровени престъпници, или пълни медицински олигофрени/ продължават да ги натискат за нови дози ! Да се реваксинират с 4-та, 5-та ... дози ! Платените програми не са спрели. Затова трябва да се търси някакво обяснение, някаква фалшива улика, и тия нелепости с псевдоефедрина са добре дошли. Лъжат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Канбера, Австралия

    17 Фев 2023 16:13ч.

    Поле от некролози на жертвите на иглите https://twitter.com/i/status/1626550296716648448

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи