Европарламентът подкани "колебаещите се" да изпратят оръжие на Украйна

Европарламентът подкани "колебаещите се" да изпратят оръжие на Украйна

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

В резолюция, приета с повече от две трети от гласовете на членовете на Европейския парламент, евродепутатите призовават за мащабно увеличаване на доставките за оръжие на Украйна.

В документа, гласуван в четвъртък в Страсбург, те призовават европейските държави и други страни, подкрепящи Украйна, да увеличат мащобно военната си помощ, особено в области, поискани от украинското правителство.

"Колебаещите се" държави членки трябва да предоставят своя справедлив дял от необходимата военна помощ, което ще помогне за съкращаване на войната, се казва в позицията на Европейския парламент, приета с 504 гласа "за", 26 "против" и 36 "въздържал се".

Български евродепутати сред несъгласните с общата позиция няма, но част от българските парламентаристи, включително трима от петимата социалисти, не са участвали в гласуването. Български представители от всички парламентарни групи - ЕНП, "Обнови Европа", социалисти и консерватори, има сред подкрепилите резолюцията.

До момента само две европейски държави отказват да предоставят пряка военна помощ на Украйна - България и Унгария.

Неотдавнашните руски заплахи за използване на ядрени оръжия са безотговорни и опасни, предупреждават евродепутатите. Те призовават ЕС и международните партньори да подготвят "бърз и решителен отговор", ако Русия нанесе ядрен удар срещу Украйна.

"Всеки опит на Русия да представи атаките срещу окупираните територии като атака срещу самата Русия и следователно като основание за ядрена атака е незаконен и неоснователен и няма да възпре ЕС от по-нататъшна помощ за самоотбраната на Украйна", се казва в резолюцията.

В текста страните от ЕС се призовават да въведат и допълнителни санкции срещу Русия към вече приетите европейски, за да изразят отношението си към резултатите от "фалшивите референдуми, проведени с оръжие за анексиране на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област", които определят като "невалидни".

Депутатите осъждат военната мобилизация в Русия и мерките, принуждаващи жителите на временно окупираните територии на Украйна да служат във въоръжените сили на Русия, акт, който Четвъртата женевска конвенция забранява.

За да се поддържа стабилността в Южен Кавказ и Централна Азия, евродепутатите призовават също за увеличаване на подкрепата за страните в региона, в които основно се съсредоточиха бягащите от военен призив руски граждани - Грузия, Казахстан, Узбекистан, Армения и Киргизстан.

Евродепутатите споделят тревогата за европейската енергийна инфраструктура след разрушаването на газопроводите "Северен поток" и призовават за повишаване на нейната устойчивост срещу външни атаки.

"Експлозиите показват колко опасна е била политиката на нарастваща зависимост от руските изкопаеми горива и че използването на енергията като оръжие е изведено на ново ниво", се казва в резолюцията, приета в Страсбург.

Европейският парламент призовава и за създаването на ad hoc международен трибунал за престъплението агресия срещу Украйна, "където Путин и всички руски цивилни и военни служители и техните пълномощници, отговорни за организирането, започването и воденето на войната в Украйна, ще бъдат преследвани".


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Цели хергелета евродупетати от всички реколти ги виждам да се клатят по диреците край европските аутобани

    06 Окт 2022 17:54ч.

    С километри наред

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дай боже!

    06 Окт 2022 21:05ч.

    Дали ще доживея....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    06 Окт 2022 18:01ч.

    Така небрежно започна ТСВ. Последната война на планетата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, идвай по-скоро Генерал студ!

    06 Окт 2022 18:03ч.

    Европейските джендърчета май съвсем изпростяха! Бацета, че то остана ли оръжие? Боже, лош си! Не си прибираш вересиите! Моля те от все сърце и душа - стани добър@ поправи се! Снадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с тези оръжия нищо не постигнаха досега, но продължават да си пеят мантрата:

    06 Окт 2022 18:15ч.

    Пееш ли си Пенке ле, кой ли те слуша. Пълна досада. Да не говорим, че вече няма човек, който да не се гнуси от европейския съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    06 Окт 2022 18:47ч.

    Дневник ака Козяшка Правда би трябвало да апелира за събиране на средства за закупуване на един Байрактар ,а не да претопля манджата с опорките на Райхсканцеларията в Брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    06 Окт 2022 18:48ч.

    Тия живеят на някоя друга планета.Заплахите ви,ревовете и заклинанията ви нямат значение.Факт е,че столетният ви грабеж приключи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    06 Окт 2022 18:54ч.

    Аз пък призовавам евродепутатите да помогнат на У. като обуят кубинки, облекат камуфлажни облекла и хванат оръжие в ръка. Техният приятел, Зе ще ги посрещне подобаващо и ще им осигури незабравими преживявания. :) ЕСсе превръща в НАТО.2 .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зумер

    06 Окт 2022 19:00ч.

    Отдолу пише дневник, значи 100% изкривена информация. А освен това, вчера не го ли гръмнахме Арсенала, дето "не изпраща" боеприпаси и оръжия, под вещото "незнание" на баба Корни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • когато европуйците си дадат оръжията в усрайна

    06 Окт 2022 19:40ч.

    добрия дядо соро пуска онези с острите бради и сатърите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ххх

    06 Окт 2022 20:10ч.

    Някой да дръпне шалтера на този парламент, че вече приличат на пиле в кълчища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днес

    06 Окт 2022 21:11ч.

    Сменят името на спортната зала , утре името на съюза Сатанаилски съюз повече му подхожда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    06 Окт 2022 22:05ч.

    Аз подканвам Европарламента да въведе задължителна минимална работна заплата в страните от Евросъюза в размер на 1500 евро - за България 3000 лева. След като има пари за оръжие, трябва да има и пари за нормални заплати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та каква организация е ЕС?

    06 Окт 2022 22:42ч.

    Военна ли е? Защото се държи като военна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    06 Окт 2022 22:55ч.

    Днеска оръжия, утре миротворчески батальони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е нямаше ли?

    06 Окт 2022 23:26ч.

    Някой бг ЕД да обясни, че цялата дадена помощ досега е произведена в България, но предадена от името на другите държави.. членовете от ЕП са по-зле и от бившия ни комсомол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей, Богу,

    07 Окт 2022 0:34ч.

    Не съм свикнала да ме командват по този начин - мий си пестеливо ръцете, къпи се за 5 мин., готви само сутрин или по нощите, не се наричай майка, а родител, забрави за епистоларното си другарче от Русия, не може да слушаш на живо Б. Березовски, великолепен пианист. Искам си свободатаааа...!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цербер

    07 Окт 2022 19:36ч.

    Не може, до тука беше! Както каза Макрон, свърши вече изобилието и разточителството. /Не и за него, де/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние българите

    07 Окт 2022 21:27ч.

    или по-точно по-голямата част от народа ни никога не сме живяли в изобилие и разточителство. А нормално и трябва да продължаваме да живеем така. Сега искат старото ни, демодирано и буквално единици оръжие, което става само, за да не губим самоуважение. И който политик се съгласи на това, трябва да не бъде наричан българин и да няма право никога да представя България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ойропарламентът, Ойросъветът и Ойрокомисията,

    07 Окт 2022 7:25ч.

    Както са тръгнали, няма да успеят да дочакат Нюрнбергски съдебен процес-2 за престъпления срещу човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Управляват ни безпомощно луди и няма кой да ги освидетелства.

    07 Окт 2022 7:47ч.

    Е, що се отнася до президента на САЩ Джо Байдън, всички отдавна говорят за проблемите му с психичното здраве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    07 Окт 2022 19:11ч.

    Не мога да повярвам, насила ни вкарват във война, и това си е. Тези хора луди ли са, зомбирани ли са, дрогирани ли са? Ще гасят огън с бензин! Изключителен цинизъм е да внушават вина на "колебаещите се" и да ги карат насила да скочат в ада. Ако има трибунал за престъпления срещу човечеството, да се заеме с ЕК, ЕС и т.н. Само не знам кой ще го проведе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи