Европа попари ентусиазма на българските политици за влизане в чакалнята на еврозоната

Европа попари ентусиазма на българските политици за влизане в чакалнята на еврозоната
Ден след като българският политически елит се събра в София, за да демонстрира консенсус за влизането на България в еврозоната, евролидерите за пореден път охладиха родния ентусиазъм. Темата за влизането на България в „чакалнята“ за еврото – валутно курсовият механизъм II (ERM II), не е на дневен ред. Това каза председателят на Еврогрупата Марио Сентено в отговор на въпрос на БНТ, минути преди да започне неформалното заседание на финансовите министри от еврозоната в София в петък. Именно Еврогрупата и Европейската централна банка имат последната дума за присъединяването.

 

 

България ще е следващата страна членка на еврозоната, но без да се поставят конкретни срокове за приемането ни. Това стана ясно след двата ключови финансови форума, които се проведоха в София - на Еврогрупата и на ЕКОФИН.

 

Част от страните в еврозоната, в това число и Германия, са против по-нанатъшната интеграция на България към еврото поради страх тя да не се превърне във „втора Гърция“.

 

Ден преди заседанието на Еврогрупата и ЕКОФИН (Съвета по икономическите и финансови въпроси) в София българският политически елит, представен от ГЕРБ, БСП и ДПС, публично изрази консенсус за това, че България трябва да подаде заявка за присъединяване към ERM II. Финансовият министър Владилав Горанов дори се ангажира това да стане в конкретен срок – до края на юни.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • 1978

  27 Апр 2018 19:57ч.

  Това всъщност е добра новина. А що не виждам социологически проучвания как се приема от народа евентуалния ни прием в "еврозоната"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либерална цензура

  27 Апр 2018 20:22ч.

  Браво за новината, наистина обнадеждяваща, предвид капаните и подводните камъни за българските граждани, които крие дори само говоренето за присъединяването към нещо, което исторически си отива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

  27 Апр 2018 20:31ч.

  ЩЕ СТАНЕМ ДВА ПЪТИ ПО- БЕДНИ, ЗАЩОТО ВСИЧКО ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ДВА ПЪТИ - НЯМА ДА ИМА СТОКИ ПО 1 ЛЕВ, А МИН ПО 1 ЕВРО - ТОЕСТ 2 ЛЕВА ЩЕ ОБЕДНЕЕМ СТРАШНО, А ТЕЗИ ИЗЕДНИЦИ ДЕПУТАТИТЕ, МИНИСТРИТЕ И БАНКЕРИТЕ, АЛЧНИ ИЗРОДИ, НЯМА ДА УСЕТЯТ КАТАСТРОФАТА, ЗАЩОТО НЕ ПРЕСТАВАТ ДА КРАДАТ, НАЧЕЛО С ТИКВАТА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1984

  27 Апр 2018 20:47ч.

  Това е страхотна новина, всъщност! Това показва само едно. Че т.нар. български политически елит е: 1. Държанка на Големия /бял/ брат 2. Корумпиран по корпулентна и корпоративна линия 3. Тотално некомпетентен 4. Загрижен само за собственото си благополучие и най-вече - оцеляване 5. Небългарски, а космополитен 6. По-антихуманен от "желаещите собственото си добруване" финансови министри на ЕС PS. Долу валутният борд и БАСТА на цялата досегашна политико-олигархична каста а ла Цецооу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1985

  27 Апр 2018 20:50ч.

  Първостепенна цел трябва да е преодоляването на бедността и надигането от долна мъртва точка на раждаемостта! А иначе Баце едно си знае и едно си бае. Тиквата. Тя си е винаги била такава, но лошото е, че Корни е тиквичка! Това е положението. Алтернативата е ... тиквичка. При това женска. В наследство от ИК на ПЕС. По "мъжка линия". И от Моника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БРАВО

  27 Апр 2018 20:59ч.

  По добра новина от това няма!! Днес изобщо е лош ден.Григор дълбоко разочарова, Веско Топалов загуби от някакъв поляк.След тази новина ,виждам,че има нещо светличко на хоризонта на БГ-то! Иначе само компрадорите ще се нагушат,те и затова най-много драпат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • К. Иречек

  27 Апр 2018 21:19ч.

  1984, има и 7. И едните и другите са маскари, както мъдро беше отбелязъл бай Ганьо по време на проведените разговори. Сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Показват моркова

  27 Апр 2018 21:39ч.

  За да стане по-желан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  27 Апр 2018 22:17ч.

  Това е добра новина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо кольо

  27 Апр 2018 22:48ч.

  Браво! И право! Аз съм десетият, който пише, че това е добра новина. Представителна извадка от малък референдум. 100% . Не ни питаха за НАТО, Не ни питаха за ЕС. И сега пак не смеят да питат. Макар че нашите т. нар. управници се слагат непрекъснато на неоколонизаторите ни, ония пак не ги броят за нищо. Маскари - казал го е Алеко, през устата на бай Ганя преди 100 и кусур години. И оттогава нищо ново под слънцето и под облаците - нито от Изток, нито от Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мира

  28 Апр 2018 8:13ч.

  Да, и аз се присъединявам към мненията, че това е добра новина. Позагасиха ентусиазма, с който се прегърнаха ББ и Станишев в устрема им да покажат кой е по-верен лакей на неолибералния неоколониализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галилей Симеонов

  28 Апр 2018 9:34ч.

  Това което сте писали изобщо не е вярно!!! Нашите,нашите тарикати "политици" не искат да влезем в евро съюза, защото тогава действително ще им лъсне голият задник,че упражняват геноцид на своя народ с ниското заплащане на труда! Статистиката ще се прави другаде, не в България...и когато стоките станат в евро ще се види "реалният ни напредък и стабилност" според банкянският "гений"! Зотова е цялата игра...нашите не искат, не им вярвайте като ви облъчват по лъжливите телевизии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТРЕВОГА

  28 Апр 2018 9:51ч.

  Сайтът 'Днес.бг' блокира коментарите под материал за Борисов, който нарича патриотизма национализъм на Балканите. Спряха коментарите до 86-ти или им ги спряха. Свободата на словото се пази. Пазете 'Гласове' от блокаж и продажничество, почти не останаха свободни медии: https://www.dnes.bg/politika/2018/04/27/borisov-za-balkanite-niama-uspehi-s-nacionalizym.374981#comment-newest

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щерю Димитров

  28 Апр 2018 11:13ч.

  Това е най хубавата новина която съм чувал от много време за България. В оставащата една година преди да набутат БГ в еврозоната и да краднат 23 милиарда валутен резерв към валутния борад и най вече онези 30 милиарда лева спестявания на населението които мира не им дават докато не ги краднат. По долу давам технологияtа на ограбване на населението приложена в всички страни които приеха еврото преди близо 20г. Тя е много проста : Заплати и пенсии ще се преразчетат в евра по официалния държавен курс , примерно за България може да е 2лева = 1 евро . Но .. още на другия ден цените на стоките и услугите преизчислени в евра се вдигат с 40 до 60 % а някои акцизни стоки с 100%. Настава див вой от страна на населението но ..късно е чадо !! Всички глашатаи на въвеждането на еврото които понастоящем се подвизават по телевизии се изпокриват като мишоци !! Именно така стана в Италия , Испания , Гърция и т.н. Държавата отказва да се намеси в формирането на новите цени щото видите ли били пазарни цени и ..не може да се намеси! Което си е една порнография . Именно затова ако ви прави впечатление нито ГЕРБ нито БСП Нито който и да е друг повдига въпроса за приемането на ЗАКОН за Преразчитане на стоки и услуги в евра по установения държане курс . Всички мълчат по този въпрос като риби ...!! Тези неща ги преживяхме ние българите от чужбина вече и дано да не се случи същото в България . Удара и страшните икономически последствия за българите ще бъдат толкова ужасни че могат да бъдат съизмерими само с икономическата каастрофа причинена от Програмата РАН ЪТ. Ако въведат еврото се страхувам че България никога няма да се изправи на крака . Трябва да се измете цялата тази сган щото ще унищожи България !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  28 Апр 2018 12:33ч.

  Винаги съм казвала І не на еврото в България! Присъединявам се към добрата новина - днес е добър дан за страната ни. Да не се отказваме от нашия ЛЕВ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  28 Апр 2018 12:53ч.

  Слава богу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До дедо Кольо

  28 Апр 2018 16:31ч.

  1. Служебното правителство на Коня от Филибето /Мафиянски и с-ие/ подават "молбата ни" за членство в НАТО. Дедо Симо и с-ие обират парсата, но не можаха изцяло да си вземат процента през португалския консорциум за автомагистрала Тракия. 2. Печалното правителство на Жан подава молбата за членство в ЕС. Парсата я обира Триглавата ламя СтаниШка и даже не свали онова нещо наречено "валутен борд". Дето и в ЦАР го нема! Народът - кучета го яли! 2040 г. българите ще са под 5 млн., от които над половината "братя по оръжие". Това е положението како Гинче с ЧЕЗ-ето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи