Евролидерите одобриха да помогнат на Украйна с конфискувани руски активи за стотици милиарди евро

Евролидерите одобриха да помогнат на Украйна с конфискувани руски активи за стотици милиарди евро

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лидерите на ЕС одобриха планове да използват милиарди печалби в евро, генерирани от замразени руски активи в Европа, в помощ на Украйна, като се очаква Европейската комисия да представи правните предложения в началото на декември, съобщава "Файненшъл таймс".

Западните санкции доведоха до блокиране на 300 милиарда долара, принадлежащи на Централната банка на Русия, откакто Москва започна пълномащабното си военно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Най-голям дял, или около 180 милиарда евро, според белгийското правителство, се държат от Euroclear - най-големият депозитар на ценни книжа в света, който е със седалище в Брюксел.

"Съгласихме се от политическа гледна точка, че в крайна сметка Русия трябва да плати за дългосрочното възстановяване на Украйна", заяви в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата на върха на лидерите на ЕС.

"В момента работим върху първоначално предложение да се съсредоточим върху така наречените извънредни печалби. Тези извънредни печалби вече са доста значителни. Идеята е да ги обединим и канализираме чрез бюджета на ЕС към Украйна", добави тя.

Комисията възнамерява да представи план по този въпрос в началото на декември, който ще улесни прехвърлянето на постъпленията от руските замразени активи в Киев, посочиха пред "Файненшъл таймс" двама високопоставени служители, участващи в подготовката му.

"Тези заключения са зелена светлина за нас за ускоряване на работата с оглед представяне на предложения", каза един от източниците, имайки предвид съвместно изявление на лидерите на ЕС.

В четвъртък депозитарът Euroclear заяви, че е спечелила 3 млрд. евро от замразените руски активи само през първите девет месеца на тази година, в сравнение с 347 млн. евро през същия период на 2022 г., като това сериозно увеличение е в резултат на нарастващите лихвени проценти.

Купонните плащания и обратното изкупуване на облигации, дължими върху обездвижените руски активи, останаха блокирани в Euroclear, тъй като не могат да бъдат изплатени на клиенти, които са обект на санкции. Депозитарът на ценни книжа рутинно реинвестира такива парични салда и нарастващите лихвени проценти означават, че Euroclear печели повече чрез тези инвестиции, отбелязва финансов издание.

Служители на ЕС търсят начини да насочат тези приходи към Украйна, но Европейската централна банка предупреди за потенциални рискове за еврото при достъпа до тези печалби, предупреждавайки, че това може да накара други централни банки да се откажат от своите деноминирани в евро активи и това да отслаби общата валута.

Брюксел е в редовен контакт с Лондон и Вашингтон, за да гарантира синхронизиране на подходите им, добавиха източниците на "Файненшъл таймс".

Няколко държави членки, като Германия, преди това бяха скептични относно плановете поради правни опасения относно собствеността върху средствата. Тези опасения бяха смекчени по-рано този месец, когато министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън застана зад идеята за отнемане на извънредни печалби. Групата Г-7 също одобри плановете.

Естония, една от страните, които силно настояват за тази мярка, посочи, че е важно Русия  да плати за щетите, които нанася в Украйна.

Очаква се предложенията на ЕК през декември да изяснят правните задължения относно неочакваните печалби в депозитарите на ценни книжа като Euroclear и да наложат те да бъдат заделени. Едва на по-късна стъпка, очаквана през следващата година, ще бъде внесено законодателство за действително изземване и преразпределяне на средствата към Украйна.

Източник: БНР
 

 

Коментари

  • онуфри

    27 Окт 2023 17:52ч.

    Пиратските народи не знаят мярка. Е, всичко се връща някой ден и колелото ще се завърти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    27 Окт 2023 18:39ч.

    тук му е мястото да чуем химни във възхвала на свещеното право на собственост. от носителите на ценности, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    27 Окт 2023 20:50ч.

    ТОВА Е КРАЖБАТА НА ВЕКА ! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ДЕМАГОГИЯ ! САМО ЧЕ КРАДЦИТЕ ЕДНО ЗАБРАВЯТ - ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ СВИШЕ НА ТОЗИ СВЯТ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    27 Окт 2023 23:12ч.

    Бензинджия, явно си много т-ъп. Фактите говорят достатъчно, ЕС в случая КРАДЕ чужда собственост в нарушение на всякакво международно право. Нещо да не е така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    27 Окт 2023 17:54ч.

    Това е гола ПР-акция за вдигане на самочувствието, продиктувана от фанфаронска глупост. А всъщност прикриват абсолютния факт, че тия пари нашингтонският диктатор ги принуди да ги извадят от собствения си джоб и за сметка на нашето всестранно обедняване. На всичкото отгоре за десерт, разбира се, Москва ще им стовари неприятност, свързана със самопризнанието за незаконна конфискация на чуждото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    27 Окт 2023 18:00ч.

    Накрая

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    27 Окт 2023 18:01ч.

    както писа Билд, ще падне една натъпката със експлозиви ракета за МКС, но не в Куев а в Брюкселските педали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж да не вземе да удари

    27 Окт 2023 21:25ч.

    Септичната ти яма в селския двор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 3. 27 Окт 2023 21:25ч.

    27 Окт 2023 22:47ч.

    Че септичната яма е в двора даже е лукс. Щото гражданите пикаят и серат на една ръка разстояние от масата, дето ядат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А после

    27 Окт 2023 18:02ч.

    кои ще лежат в затвора за кражба на чужди пари??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато се гътне двуглавата хидра ЕСОТАН, под чия юрисдикция ще попадат тленните и останки и кой ще може да проведе ревизия на салдата по сметките и останалите активи? Голямо крадене се е задало в Брюксел и околностите му!

    27 Окт 2023 20:02ч.

    Последно 20, както му казват в белота ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те пък едни пари

    27 Окт 2023 21:24ч.

    Ес ако осъди Гъзпром за загубите от номерата с газта мужиците ще трябва да карат 10 г. На хляб и вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие, прозападните предателите-майцепродавци не се ли правехте на европейци ужким? Щото почти половината на Газпром пренадлежи на европейски компании и загубите наполовина ще са техни

    27 Окт 2023 21:39ч.

    ? такива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Окт 2023 18:03ч.

    Няма пари, които вече да могат да помогнат на усрайна, а вие друго знаете ли да правите, освен да крадете!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Окт 2023 21:03ч.

    Тези са си крадци по презумпция! Цялата история на наглосаксонците е всъщност история на грабежи и геноцид на други народи! Да Ви припомням ли историята на Южна и Северна Америка, Африка, Близкия Изток, Индия, Индокитай, Азия, Австралия, Индонезия и къде ли още не! Навсякъде едно и също-грабежи, кражби, убийства, кръв и в крайна сметка поробване и унищожаване на коренното население! Само, че този път мисля, че няма да им се размине. Руснаците винаги идват за своето и ще си го вземат с лихвите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейската украинска мечта!

    27 Окт 2023 18:06ч.

    Чудех се кой ще бъде последния пирон в ес ковчег? Вече не!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    27 Окт 2023 18:10ч.

    Това е правилно защото другите съюзници ( Хамас, Иран, РФ) обсъждат следните важни моменти в Москва : - С именно - те ще обсъдят как да режат главите на бебета, заловени от Хамас. Също така изтърбушването на бременни израелски жени ще бъде уточнено в детайли. Руските спецове ще предадат опита си най-вече в разстрелите на беззащитни възрастни хора. В това те изпреварват значително иранските и хамаските си другари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @@@

    27 Окт 2023 19:30ч.

    Sin-e, sin-e, пак лудна…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @@@ 27 Окт 2023 19:30ч.

    27 Окт 2023 20:03ч.

    що му се връзвате на тоя евтин провокатор? Сигурно получава оргазъм, че някой сериозин човек му е отговорил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • montag

    27 Окт 2023 18:12ч.

    когато украинците изгаряха живи хора смятаха, че ще им се размине ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    27 Окт 2023 18:13ч.

    Да видим после кой ще иска да си внася активи в ЕС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хазин

    27 Окт 2023 18:22ч.

    Благоприличието приключи, тези мантри за демокрация , международно право, който така или иначе преди ги интерпретираха произволно, в полза на запада, този етап приключи. Старите добри диктатори, колониални империи си показаха зъбите. Всъщност тези пари не са и отпечатани, не съществуват, цялата тази виртуална емисия без покритие на долар - евро, няколкократно надвишава реалните активи на целия свят. Така да злодеите нека да мародерстват, идва инфлационна спирала, която ще обезцени всичко. То и 1990 опитваха подобно в СИВ, всека страна с какво ли не опитваше да овладее инфлацията, главно емисия, фиксинг на валутата, но не се получи никъде. Днес е същото, но в световен мащаб, особено при главния бенефициент евроатлантиците. Колко и да се напъват, може само да изцапат гащите, нищо няма да променят. Империята на злото пропада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редник

    27 Окт 2023 18:27ч.

    Големи евро крадци,. Също така и евро корумпета начело с Лайнен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луй XIV

    27 Окт 2023 18:28ч.

    Чака ни много студена зима! А тези-винаги са били крадци и измамници! Кражба, измама и насилие-са техните неотменими принципи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    27 Окт 2023 18:30ч.

    А колко активи на фирми от ЕС има още на територията на РФ? Май са повече от 300 млрд. евро... Тия не се ли усещат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    27 Окт 2023 18:31ч.

    ЕС вече по нищо не се различава от СССР. Урсула и Мишел са като Сталин и Ленин. Да ви е честит комунизма 2.0. Следва разпадът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Окт 2023 18:53ч.

    Моля? Като Ленин и Сталин? Шутить изволил сударь

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какъв Ленин, какъв Сталин!

    27 Окт 2023 19:25ч.

    Тая шайка идоти в ЕС са ненадминати по всички показатели за лъжа, наглост, претенции, клептомания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    27 Окт 2023 20:59ч.

    Споко. И тях ги чака съд. Палачинката вече се обръща и се надявам много скоро на Урсула да й видят сметката. Вече назряват вътрешни конфликти в змиярника и взеха да се ядат едни-други. Техните хора ще вземат главите на Мишел и Урсула. Макрон веднага ще се отрече, че ги "познава".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Окт 2023 21:13ч.

    Човече, не намесвай Ленин и Сталин! Те нямат нищо общо с тези разбойници! Ленин и Сталин бяха идеалисти и се бореха за свободата и просперитета на трудовите хора! Явно не си много наясно с комунистическата идеология! Кой от болшевиките беше богат? След смъртта на Сталин в личните му вещи намират само бельо, чораши и тефтери със записки, а тези разбойници не си знаят нито парите нито имотите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво правим ний

    27 Окт 2023 18:33ч.

    в туй положение? Според мен трябва първо да отсеем семето от плявата. Трябва да престанем да хрантутим некадърници. Казано най-общо. А конкретно, да поорежем излишните разходи за безполезни дейности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    27 Окт 2023 18:34ч.

    От статията: Купонните плащания и обратното изкупуване на облигации, дължими върху обездвижените руски активи, останаха блокирани в Euroclear, тъй като не могат да бъдат изплатени на клиенти, които са обект на санкции.... ---- Какво представляват облигациите? Някакви книжки с написано обещание, че на датата на падежа ще бъде платено написаната сума върху облигацията. Платци са тези западни страни, които сега казват: "Няма да платим, няма да платим..." Забравяйки че русите винаги идват за своето (според Бискмарк)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами сбрали сеедни Идиоти, и ... нещо си!

    27 Окт 2023 19:03ч.

    Великият Хайтов, чрез Алито го е казал - "едно е да ти се иска, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш"! Та, нещата опират до правото, международното право! А там "ала-бала" няма! Обаче! Нека идиотите от брасълс да помечтаят, че то сал едни мечти им останаха! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали трябва да поуспокоят украинската върхушка

    27 Окт 2023 19:27ч.

    Мижи да те лажем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    27 Окт 2023 19:16ч.

    Дайте адреса на тоя Еврокилер . Гледам, работи на печалба. Аз имах във втория стълб 15 800 лева преди три години, а сега пратили писмо - станали 15 150.. Аз ще им пратя моя си стълб...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    27 Окт 2023 19:17ч.

    Пардон .. Пардон,,, Евроклевер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето откъде

    27 Окт 2023 19:18ч.

    се учи Киро П@тков

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    27 Окт 2023 19:39ч.

    Изродени! Сякаш от собствения си джоб раздават милиардите. А дребният мишок от името на всички българи вдига вноската за брюксел. Да има за раздаване за Бог да прости, но с чужда пита помен прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    27 Окт 2023 20:06ч.

    А евроциганите какво ли ще платят ? Мислят би, че Русия няма да им го върне тъпкано. Оная със седемте деца зайкиня Фон не знам си коя, как я мисли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факти

    27 Окт 2023 20:16ч.

    "Съгласихме се от политическа гледна точка, че в крайна сметка Русия трябва да плати за дългосрочното възстановяване на Украйна", заяви в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тази жена надминава себе си по арогантност. Преди време няколко бани обясниха, че тези средтсва няма как да бъдат взети, защото нарушават всякакво международно право. Урсула казва, че ще се съсредоточат върху допълнителните печалби, т.е. дивидентите получени от задържане на руските активи в банките, т.е придадък към печалбата. Иначе казано - няма да се посяга на руските активи, а само на банковите дивиденти от тях. Принципно за ползването на тези дивиденти се иска разрешение от баните Въпроса е коя банка ще им позволи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коала

    27 Окт 2023 20:44ч.

    Знаете ли колко бързо и лесно може да се манипулира тотален срив на долара по световните финансови борси.Тогава ще видят милиарди, ама друг път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина принуждават Русия да плати за дългосрочното възстановяване на Украйна

    27 Окт 2023 21:05ч.

    Че как иначе, след като Украйна стане част от Русия. Но защо тези глупаво ухилени физиономии трябва да проявяват крадливата си същност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    27 Окт 2023 21:44ч.

    Тия докато се натуткат,Украйна ще е част от Русия.Това обаче не изключва възможността баба меца да се разходи към тия и въздаде справедливост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гнусни

    27 Окт 2023 22:22ч.

    КРАДЦИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "кражба ли?"

    27 Окт 2023 22:29ч.

    - Дрогаре, нека погледнем семантиката на думата "кражба". Тя означава тайно отнемане на чужда собственост. За действия като тези има други думи. Например: - "Пладнешки грабеж" или "Разбойническо ограбване". Това второто е под условие, защото обичайните разбойници си крият лицата, докато в случаят са се изтипосали на ачик. Аз не коментирам същността на действието на така уважаваното ЕС - тук има много хляб за докопване и коментиране. По-скоро виждам в тези, отчаяние, паника с конвулсии на обезумели, притиснати до стената мушмороци, страхливи джебчии в безизходица. ... И да не забравя - "Б. С. Интернационал" ще направи всичко възможно което е - в негова полза. Нищо лично - леминги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутата

    27 Окт 2023 22:39ч.

    Не очаквайте, че след като веднаж сте се възползвали от слабостта на Русия, ще получавате дивиденти вечно. Руснаците винаги ще дойдат за своите пари. И когато дойдат, не разчитайте на подписани от вас йезуитски споразумения, които уж да ви оправдават. Те не струват хартията, на която са написани. Затова си струва или да играете честно с руснаците, или да не играете изобщо“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутата

    27 Окт 2023 22:41ч.

    Русия никога не е толкова слаба, колкото изглежда , и никога не е толкова силна, колкото показва. Тя винаги е по- силна Ото фон Бисмарк 1860г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    27 Окт 2023 23:02ч.

    Тия кретени сами режат клона, на който са кацнали. Лошото е, че и нас ни присламчиха към този клон и е време да отлитаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    27 Окт 2023 23:15ч.

    Крадците от Euroclear тепърва ще плащат като попове съдебни искове. Те блокираха не само руски активи, но и активи на Граждани и компании от ЕС в руски активи, в акции на големите руски компании. Хората не могат нито да си продадат собствеността, нито да получават дивиденти. Аз съм в това положение. И аз ли "нападнах" украйна? Целият ЕС ще си го отнесе. Нито една свободна страна няма да си държи парите в ЕС-банките !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    28 Окт 2023 0:20ч.

    Щом руснаците допускат всяка седмица 3 милиарда долара да напускат страната в западна посока - хак да им е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    28 Окт 2023 0:35ч.

    "Тези заключения са зелена светлина за нас за ускоряване на работата с оглед представяне на предложения", Някой разбра ли какво искат да кажат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    28 Окт 2023 1:24ч.

    Съгласен с почти всичко което сте написали: 1. Нарушение на правото , международно , на ЕС , национално и пр. Няма правна норма , която да допуска такъв вандалски акт. 2. Нарушение на договорите, с които е предоставено на съхранение това имущество. 3. Няма правни норми , които да оправомощават ЕК да налага такива мерки. ЕК не е правораздавателен орган и следователно не може да постановява конфискация. 4. Незаконната конфискация е престъпление и се нарича присвояване - в случая с тежки утежняващи обстоятелства - извършено от длъжностни лица, заемащи високи постове, в особено големи размери и представляващо особено тежък случай. 5. Случаят е без прецедент в световната история и ще доведе до необратима загуба на доверие и отлив на капитали от икономиката и банките на ЕС , а този процес и досега беше в ход. 6. Извън всичко останало това е и косвено признание, че не може да се вземе решение за отпускане на нови пари за Украйна нито от ЕС , нито от САЩ. От руските активи 3 млр. А Украйна иска 60 млр. от ЕС и още 60 млр. от САЩ за войната и за да може да съществува като държава. Това означава тежко поражение, с тежки последици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    28 Окт 2023 8:09ч.

    "Съгласихме се от политическа гледна точка, че в крайна сметка Русия трябва да плати за дългосрочното възстановяване на Украйна" (Урсула фон дер Лайен) Скоро ще се съгласите от ВОЕННА гледна точка, да възстановите на Русия откраднатите от вас активи с ЛИХВИТЕ заради сегашата си гупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МИХАЙЛОВ

    28 Окт 2023 13:29ч.

    ...ЕЕЙЙЙЙ НИЕ КОМЕНДАНТИТЕ И ФЮРЕРИТЕ И ГАУЛАЙТЕРИТЕ И КОМИСАРИТЕ НА КОНЦЛАГЕРА "ЕВРОСЪЮЗ" ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ БИЗНЕСМЕНИ И ФИРМИ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В СВЕТА - - АЙДЕ ИДВАЙТЕ ДА ИНВЕСТИРАТЕ КАПИТАЛИТЕ ПАРИЧКИТЕ СИ В НАШИЯ КОНЦЛАГЕР - "ЕВРОСЪЮЗ"... ...НИЕ КОМЕНДАНТИТЕ И ФЮРЕРИТЕ НА ТОЯ ЛУКСОЗЕН КОНЦЛАГЕР ВИ ГАРАНТИРАМЕ, ЧЕ АКО НИ ДАДЕТЕ НА НАС ВАШИТЕ ПАРИ, ВАШИТЕ КАПИТАЛИ, ВАШЕТО ЗЛАТО И ДИАМАНТИ, НИЕ С ГОЛЯМ КЕФ ЩЕ ГИ ПРИЕМЕМ И С ОЩЕ ПО - ГОЛЯМ КЕФ В НАЙ - СКОРО ВРЕМЕ / ПО "ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ"/ ЩЕ ВИ ГИ КОНФИСКУВАМЕ И С КЕФ ЩЕ СИ ГИ ПОЛЗВАМЕ И ХАРЧИМЕ... ...ГАРАНЦИЯ - УРСУЛА ФОН ДЕР ГРУПЕН ГЛУПЕН ЕВРО ФЮРЕР ЛАЙНЕНА И ГРУПЕН ГЛУПЕН ЕВРО КОМЕНДАНТИ И КОМИСАРИ НА ЕВРО- КОНЦЛАГЕРА...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    28 Окт 2023 16:52ч.

    от тези 300 млрд много пара щеше да отиде за местните рубладжии...разбираемо е възмущението им:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи