Еврокомисията предложи облагане на енергийните печалби и таван на цената на руския газ

Еврокомисията предложи облагане на енергийните печалби и таван на цената на руския газ

Европейската комисия предложи в сряда облагане на свръхпечалбите на производителите на енергия и горива и пределни цени за вноса на руски газ в опит да намали цените за домакинствата и бизнеса, които са рекордно високи, пише "Дневник".

"Изправени сме пред извънредна ситуация, защото Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари. Нашето единство и нашата солидарност ще гарантират, че ще победим", заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Това става седмица по-рано от предварително обявеното, след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел миналата седмица разкритикува Еврокомисията, че не прави нищо, за да помогне на европейците, които бяха натоварени с непосилни сметки заради енергийната криза.

Фон дер Лайен призна, че "манипулирането на газовите пазари има ефект на разпространение върху пазара на електроенергия", довело до "астрономически цени на електроенергията за домакинствата и компаниите и до огромна нестабилност на пазара".

Затова Еврокомисията решила да предложи на енергийните министри, които се събират извънредно в петък, пет мерки, които според нея могат да влязат в сила бързо.

Мерките предвиждат облагане на свръхпечалбите на производителите на електричество, на петрол и газ и пренасочването им към компенсации за домакинствата и бизнеса, поставяне на пределна цена за вноса на руски природен газ, държавно подпомагане за компаниите, доставчици на електроенергия и въвеждане на задължителни ограничения за потребление на електричество в пиковите часове.

Петте идеи на Брюксел

Еврокомисията предлага въвеждане на цели за използване на пиково електричество, чиито цени са най-високи, за да ограничи разходите. Фон дер Лайен посочи, че заради недостига на ток в целия свят, стойността на енергията е изключително висока и надува сметките на крайните потребители.

Според Ройтерс предложената цел предвижда намаление на потреблението с 10% всеки месец спрямо използваната енергия през предходните пет години и допълнителни 5% в пиковите часове.

Предложеното облагане на производителите би трябвало според Еврокомисията да бъде насочено към тези, които произвеждат енергия с ниска себестойност и които получават извънредни печалби, без да могат да ги инвестират бързо и без да ги влагат в увеличаване на разходите за производство. Става въпрос за производители на енергия от нисковъглеродни източници като възобновяеми източници и ядрена енергия, както и за централите, работещи на въглища.

Облагането на печалбите ще започва при преминаването на цената на електричеството на границата от 200 евро за мегаватчас.

Облагане на печалбите се предлага и за производителите на петрол и природен газ, чийто печалби са се увеличили заради поскъпването на енергоизточниците.

"Държавите членки трябва да инвестират тези приходи в подкрепа на уязвимите домакинства и да инвестират в чисти местни енергийни източници", заяви председателят на Европейската комисия.

Брюксел се застъпва и за доставчиците на енергия, които "трябва да бъдат подкрепени, за да се справят с нестабилността на пазарите".

"В момента от тях се изисква да предоставят неочаквано големи суми средства (за да купуват енергия, б.а.), което застрашава капацитета им за търговия и стабилността на бъдещите пазари", заяви Фон дер Лайен, добавяйки, че те се нуждаят от спешна ликвидна подкрепа.

Вижте как най-големия клиент на "Газпром" в Европа се изправи пред рекордни загуби заради рекордното поскъпване на природния газ - тук.

Еврокомисията предлага и въвеждане на пределна цена за вноса на руски природен газ в ЕС, което Фон дер Лайен анонсира миналата седмица.

"Целта тук е много ясна. Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва, за да финансира тази жестока война срещу Украйна", заяви председателят на Европейската комисия.

Запитана защо Комисията предлага пределна цена само за руския газ, а не из втечнения, чиято пазарна стойност също е много висока, Фон дер Лайен каза, че това също се обсъжда, но че заради недостига на газ по целия свят танкерите с втечнен газ просто могат да бъдат насочени към други континенти, лишавайки ЕС от необходимата му енергия.

Руският президент Владимир Путин предупреди в сряда, че Москва няма да спазва договорите си за доставки към държавите, които въвеждат пределни цени на руските горива - вижте тук.

След първото след лятната ваканция заседание на Еврокомисията в Брюксел Фон дер Лайен заяви, че "манипулациите върху газовия пазар" от страна на Русия и намаленото производство на енергия заради спадналия заради сушата капацитет на ВЕЦ и ТЕЦ са основни причини за проблемите на европейските потребители и компании.

"Когато те изнудват, вземаш мерки да си подсилиш позицията, търсиш други възможности и си солидарен с партньорите си", заяви Фон дер Лайен, представяйки инициативата.

Тя припомни, че 13 от 27-те членки на ЕС, включително България, вече са засегнати от пълно или частично спиране на доставките от руски газ.

Фон дер Лайен каза още, че ЕС вече е направил много, като е спрял да внася руски въглища и е намалил потреблението на руски природен газ от 40% миналата година до 9 на сто. Председателят на Еврокомисията заяви, че в момента ЕС внася повече газ от Норвегия, отколкото от Русия и че разполага с общи резерви в хранилищата си, които са запълнени предсрочно до 82% в повечето държави. България има втората най-ниска запълняемост в Европа след Латвия, като към сряда само 64.3% от хранилището в "Чирен" е запълнено с газ.

 

Източник: "Дневник"

 

 

 

Коментари

  • nan

    07 Sep 2022 17:35ч.

    тази леля усилено работи за разпада на ЕС. очевидно е човек на англо-саксите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС не е вечен. Почти е сигурно, че след 100 години няма да съществува, поне не в настоящия си вид.

    07 Sep 2022 18:03ч.

    На разпадане на ЕС през следващите 5-10 години обаче не бих заложил и едно евро. Без да го е целял, с инвазията си в Украйна Путин консолидира ЕС по невиждан досега начин. Същото се отнася и за НАТО. Дори най-разпалените еврооптимисти не очакваха такъв парадоксален резултат от поредната руска глупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и пределни цени за вноса на руски газ в опит да намали цените за домакинствата и бизнеса, които са рекордно високи, пише "Дневник".

    07 Sep 2022 18:10ч.

    идиот-полуидиот-пълен идиот-кръгъл идиот-еврокомисар/ка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поглед

    07 Sep 2022 18:19ч.

    По колко евроатлантически хапчета си на ден, защото ми се струва че са недостатъчни. Иди в болница Карлуково, там знаят как да ви лекуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да живее СССР и комунизма

    07 Sep 2022 18:21ч.

    В България преразпределението на свръхпечалбите на производителите на ток го правим без въвеждане на данък, защото по-голямата част от електроцентралите са държавни, наследство от социализма и българо-съветската дружба. Механизмът работи. За ток домакинствата плащат няколко пъти по-ниски цени от цените на борсата. Комунизъм има и за бизнеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    07 Sep 2022 18:48ч.

    ами той Байдън завчера на един митинг каза неочаквано умно изречение: Всеки има правото да бъде идиот...:))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС не е вечен, но

    07 Sep 2022 19:30ч.

    вече, баце, е пътник! Опорките нефелни за днес! Козяк, спрете да дремете! Незачет! И козяшки лебец нема да има днес! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карагеорги

    07 Sep 2022 19:40ч.

    Поредният аборт на Уруспия фон дер Лайнен. За Русия отменят законите на капитализма и пазара. Сега арабските петролни шейхове ще ви видят истинските лица. Отворихте кутията на Пандора. Още една стъпка към залеза на капитализма ви. Русия ви пои години с почти безплатни енергии, вие дебелеехте и скоро ще се пръснете. Хак ви е. Нещастници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • танкерите с втечнен газ просто могат да бъдат насочени към други континенти

    07 Sep 2022 20:45ч.

    да бе да,а пък газа по тръбата,сигурно не може да бъде насочен към други континенти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • когато емоцията дойде в повече, разумът блокира

    07 Sep 2022 21:14ч.

    Те щом се изкушиха на Русия да слагат таван на цената, какво да говорим за някакви си дръгливи араби, на които утре направо ще им откраднат петрола, както направиха в Ирак през 2003 г. Такива изкушения са стъпка към отявлен крах на цивилизацията, поне в тоя вид, в който я познаваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вл.Буковски

    07 Sep 2022 21:42ч.

    Съветският съюз рухна,няма го,да живее новия Европейски съюз . Да видим до кога, комисарите - троцкисти ще властват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки има правото да бъде идиот.

    07 Sep 2022 23:14ч.

    Да. Байдън спазва това право, при това с гордост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    07 Sep 2022 17:44ч.

    Лелката предлага да построи комунизъм - ще взима от богатите да дава на бедните! А това с предела на цената на руския газ и обясниха от другата страна на тръбата, че няма как да стане - само на цени по договор и пазарни, иначе руски газ ще види през крив макарон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На зла круша - зъл прът

    07 Sep 2022 17:57ч.

    Руснаците така и така спират газа за Европа. Защо ревете. Като не им е ниска цената, да не продават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дехуманистан

    07 Sep 2022 20:46ч.

    Защото се опитва да го въвежда глобално и така подбива интересите на купувача в други възможни отношения, които не я засягат пряко. Така си проси противодействия, които ще ударят не само по джоба ти, но и по човешкия ти облик, най-вече в морално отношение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тезата ви е интересна

    07 Sep 2022 23:17ч.

    Възможно ли е да дадете по-подробно разяснение как купуването на природен газ от Русия на по-ниска цена от досегашната "ще удари по човешкия ми облик, най-вече в морално отношение".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дойде времето за западняшко преустройство

    08 Sep 2022 8:13ч.

    Това умнокрасивитетът се оказахте, ама много, много тъпи. Вие имате ли връзка с главния си мозък и различавате ли причина от следствие. Никой не ви насилва да купувате скъпия, според вас, газ, но вие да диктувате цената на чужда стока, ами това си е пълен колонииален абсурд, който за ваше съжаление вече не върви. Минаха тези времена, затова снишавайте се! Дойде времето за западняшко преустройство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тезата ви е интересна 07 Sep 2022 23:17ч.

    08 Sep 2022 9:06ч.

    Цялата свободна търговия се крепи на конвенции и взаимно зачитане на страните в сделката. Присвояването на правото ти да решаваш вместо продавача нарушава конвенцията, при това действа разлагащо на всички общества и култури, както похотливата голота и сексът могат да побъркат децата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    07 Sep 2022 17:47ч.

    " пределни цени за вноса на руски газ" ... защо не сложат пределни цени на американския газ? Нали само такъв купуваме? Всичко е като сън - думи и действия без логика, нещата стават без да разбереш как даже и хоп във война сме. Даже не сън а кошмар. Кошмар в който ни вкараха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Конъов

    07 Sep 2022 17:52ч.

    Първо сами се хвалят, че спират вноса на енергийни суровини от Русия, после реват, че Русия била "ненадежден доставчик", щото им спира газа, който сами не искат... А енергийните пазари се манипулират от собствените им борсови играчи, които пълнят гушките, като цялата цена се плаща от обикновените хорица, които изнемогват в името на "солидарността".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    07 Sep 2022 17:54ч.

    А ето отговорът на Путин: https://epicenter.bg/article/Vladimir-Putin--Sanktsiite-na-Zapada-sa-zaplaha-za-tseliya-svyat/292232/7/97

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялата комисия е на някаква тежка дрога

    07 Sep 2022 17:54ч.

    Може би бойна натовска химия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамота, другари

    07 Sep 2022 17:54ч.

    90% от българските путинисти са комунисти, но щом е предложен от ЕС, дори данъка върху свръхпечалбите отхвърлят. Срамота, другари. Дори др. Сталин се съюзи с англо-американците в името на победата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ходи се пери ве, троле

    07 Sep 2022 18:01ч.

    Олигофрен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамота, Козяк,

    07 Sep 2022 19:34ч.

    опорките нефелни! Вашите драскачи съвсем оплетоха конците! Срам, Козяк, оправете ги! А иначе незачет! И козяшки лебец нема да има днес! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А стига го повтаря

    07 Sep 2022 20:02ч.

    тоя незачет. Стегни се малко. Измисли някаква теза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теза, казваш?

    07 Sep 2022 22:17ч.

    Теза, баце, антитеза - за вас, козяшки нефелни джендърчета недоклатени! За нас, оборваме вашите "тези"! Опорките нефелни! Козяк пак дреме! И пак незачет! И днес, баце, козяшки надник няма да има! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин

    07 Sep 2022 17:55ч.

    Щом червените кратуни не могат да я понасят, значи госпожата се справя повече от отлично :))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    07 Sep 2022 17:59ч.

    Вещицата се “справя” ТРАГИЧНО. Въобще това са пълно олигофрени, но пък са послушни. Нали така малко, шибано тролче?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин

    07 Sep 2022 18:06ч.

    Продължавай да ревеш, рублите свършват :))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свършва живота ти

    07 Sep 2022 18:17ч.

    И този на семейството ти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не бъди груб

    07 Sep 2022 18:24ч.

    Биологичните закони са неумолими. Всички ще умрем. Но повечето от нас контролират комплексите си и избягват да пишат простотии по форумите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не обръщайте внимание на козяшките тролове

    07 Sep 2022 18:26ч.

    Преди подкупваха циганите с кюфтеата само при избори. Сега ги използват да тролят. Не ги вълнува, че са неграмотни и умствено ограничени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прочети отново

    07 Sep 2022 18:32ч.

    Не бъди груб 07 Sep 2022 18:24ч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Sep 2022 20:15ч.

    Мен ме кефи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пуста умнота

    07 Sep 2022 18:06ч.

    Сталинке, ти да не би да постваш от обратната страна на Луната, че не знаеш какво е дережето в Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Всички политици в европа се занимават само и единствено с лобизъм и то в най-калташката му форма и огромни мащаби.

    07 Sep 2022 18:10ч.

    Байряктаря на криминалния европейски лобизъм, разбира се, е любимата на цяла европа комисия. За лобизма в по-ниския ешелон на държавните администрации в цяла европа е напълно невъзможно да се говори, защото там е такова тресавище, че няма начин да се проникне нито с телескоп, нито с микроскоп." - Д.Д.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • излизане от ес и нато

    07 Sep 2022 18:13ч.

    със смелостта на Съединението, това трябва да бъде последен шанс на българите за национално спасение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблема е напълно прогнилата държава

    07 Sep 2022 18:19ч.

    Както държавната администрация, така и политическата класа са предатели, да не говорим, че и крадат непрекъснато

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия това и чака

    07 Sep 2022 18:14ч.

    Пределна цена на газ е прекратяване на договорите за доставка. Нарушаване на договора означава край на доставките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците сами се прецакаха

    07 Sep 2022 18:26ч.

    Спряха да изпълняват договорите си за доставка. Сега ще имат възможност да прекратят само дедовия ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    07 Sep 2022 19:05ч.

    Какъв край с 9 % от пазара бе Мунчо. Дреме му на фара на Ес за Гъзпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдателю,

    07 Sep 2022 19:29ч.

    Вълнени чорапи имаш ли? Ако нямаш бегай да плетеш..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    07 Sep 2022 19:56ч.

    Дедовият ти е нефелен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците, казваш!

    07 Sep 2022 22:11ч.

    Козяк, опорките много нефелни днес, бе! Незачет! И козяшки лебец нема да има днес! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Облагането на печалбите ще започва при преминаването на цената на електричеството на границата от 200 евро за мегаватчас.

    07 Sep 2022 18:18ч.

    Понеже в момента цената на "свободния пазар" е над 500 евро/MWh, това значи ли, че ще се облагат "свръхпечалбите" на родните производители на енергия, вкл. АЕЦ-а, за да се подпомагат изнемогващите немци, италианци и французи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС не е СИВ

    07 Sep 2022 18:31ч.

    Преразпределението между отделните страни членки не става с въвеждането на данъци на национално ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези живеят в измислен Свят

    07 Sep 2022 18:19ч.

    Не виждат ли, че Русия спря доставки на газ по СП? Доставят само през Украйна и по Турски поток. Ще снабдяват само сърбите и унгарците и то при условие, че плащат според договорите. И нещо, което е много важно. Не сключиха договори с тези две държави за доставка повече от нуждите им. За да не могат да препродават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В момента Путин точно за това говори

    07 Sep 2022 18:21ч.

    По 1tv.rus: Няма да получат нито газ, нито нефт, нито мазут, нито въглища ако ни налагат условия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво да каже завалията

    07 Sep 2022 18:34ч.

    Резервите на руската икономика са изчерпани. Русия просто няма да издържи на война и санкции до Нова година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво да каже завалията 07 Sep 2022 18:34ч.

    08 Sep 2022 12:03ч.

    Като са само 9% руските доставки - какво са се вторачили??? Проблема не е ограничение на руската цена, проблема е НАМИРАНЕ на ДРУГ ДОСТАВЧИК и Инфраструктура, които ГИ НЯМА!!! От това по-голяма дебилизация в ЕС - здраве му кажи! А Русия от 9 седмици е в ДЕФЛАЦИЯ! А не че икономическите й резерви се изчерпали... Русия ВИНАГИ може да намали цените, но ЕС НЕ МОЖЕ да ги увеличи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович

    07 Sep 2022 18:25ч.

    Далновидно държавническо решение, което ще успокои газовите пазари и ще прехвърли свръхпечалбите при социално слабите. За пореден път ЕС е един ход пред Путлер :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един умствено ограничен

    07 Sep 2022 18:28ч.

    Дали можеш да си отговориш на въпроса: Защо не са въвели на Запад подобни мерки преди много години за всяка стока?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    07 Sep 2022 18:31ч.

    Хлебарницата отсреща е ненадежден доставчик на хляб - отказаха да ми дават хляб, след като реших да не си плащам хляба. Просто не разбирам защо не продължават да ми дават хляб без пари - много ненадеждни са...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Централната банка на Англия

    07 Sep 2022 18:31ч.

    Официално съобщение: Не можем по никакъв начин да предотвратим изпадането в рецесия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През последните 50 години

    07 Sep 2022 18:36ч.

    Великобритания е преживяла повече периоди на рецесия от броя на убитите руски генерали в Украйна за последните шест месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От 40 на 9 %

    07 Sep 2022 19:01ч.

    Е паднал дела на руския газ в Европа. Портовая ще има да гори газ безспир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От 40% на 9%

    07 Sep 2022 19:36ч.

    Се е свила възможността на Европа да избегне рецесията в дългосрочен план.. Европа бавно, но сигурно се превръща в Индия от миналия век

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    07 Sep 2022 19:03ч.

    Лелката ви изхвърле от пазара на Европа, а вие друг нямате. Или го горите или храните мужика с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Sep 2022 20:17ч.

    Камарад Урсула след внедряването ѝ на най-висока позиция, ноо успешно изхвърли Европа от сички пазари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до псевдо ЗИП 07 Sep 2022 19:03ч.

    08 Sep 2022 12:12ч.

    Иди питай само Китай и Индия колко са доволни от Фондер-а :-) А Когато си в Дефлация от 9 седмици, мужиците не търсят газ да ядат ,а се чудят как да повърнат изяденото, че де изядат и онова другото което им се полага (като древните римски патриции)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяшките тролове,

    07 Sep 2022 19:05ч.

    както си личи по форума, са по-тъпи даже и от госпожа гинеколожката. Впрочем, гинеколожка с разпрана вагина от 7 раждания, преди това министърка на отбраната, сега председателка на джендърния ЕС - това се казва кариерно израстване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бурят

    07 Sep 2022 20:12ч.

    Е как така. Урсула хем джендърка, хем родила седем деца. Пък Путин, харизал на жиголото на бившата си съпруга огромна сграда на 500 метра от Кремъл - най-моралният на земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • що как така

    07 Sep 2022 20:31ч.

    И ти ако родиш седем деца и ти ще станеш джендър. То да минеш на другия бряг никога не е късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    07 Sep 2022 19:27ч.

    Боже, къде се загуби невидимата ръка на пазара?! Адам Смит сигурна се преобръща в гроба си. Просто троцкисти. Сталин, не е успял да ги изпрати да копаят диаманти в Сибир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма пазар,

    07 Sep 2022 20:27ч.

    Това е война. Зануляват ви Матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа няма ресурси, има единствено ненужната вече никому шума наречена евро..

    07 Sep 2022 19:39ч.

    Сладкото на дъвката свърши...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А бе бая рев изреваха руснаците за тъз пуста шума еврото

    07 Sep 2022 20:20ч.

    То не бяха вайкания за къпането на германците, сълзи по мръзнещите британски пенсионери, паника как италианците ще си варят спагети ... И цялата тази дандания за падането на санкциите - за да им възстановят достъпа до замразените резерви от омразни долари и евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Техни са си парите

    07 Sep 2022 22:02ч.

    Независимо какви са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в началото бе малоумие

    07 Sep 2022 20:07ч.

    Гениална идея ! Бързо налагайте таван, та Путин да не може да печели. Ех,какви умни хора в тая ЕК . Кой ги избра, от къде се намериха. Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Sep 2022 20:20ч.

    " ... от къде се намериха...." КГБ ги внедри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Sep 2022 20:13ч.

    "Запитана защо Комисията предлага пределна цена само за руския газ, а не из втечнения, чиято пазарна стойност също е много висока, ..." Кой е тоа простак да задава такиви въпроси? Путиноид некъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре, де

    07 Sep 2022 20:37ч.

    Ясно е, че не може да са чак толкова тъпи. Защо го правят тогава, имате ли предположения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС е огромен потребител на газ.

    07 Sep 2022 21:00ч.

    Всяка година купува два пъти повече газ, отколкото Газпром може да произведе. Ако големите газови компании от отделните държави членки се споразумеят за максимална покупна цена, това ще е тежко нарушение на антимонополното законодателство – най-големият грях според правото на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки заинтересован (напр. свързано с Газпром дружество) ще може да поиска от ЕК, а ако тя бездейства – и от Съда на ЕС в Люксембург на картела да бъдат наложени многомилиардни санкции.

    07 Sep 2022 21:00ч.

    Ако обаче решението е политическо – на Съвета на ЕС и ако се представи като отпор на руската агресия - проблем няма. Затова го правят. Тривиално политическо лицемерие. Руснаците ще трябва да се изръсят с много пари, за да мотивират Орбан да наложи вето на такова решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а защо

    07 Sep 2022 21:05ч.

    на руснаците им е нужно ветото на Орбан? Те вече намериха пазар за нефта и газа си, спокойно могат да си позволят да спрат напълно доставките за Европа. С такова решение ЕС удря по печалбите на Азербейджан и ОАЕ, но не и тези на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците намериха пазар за нефта и газа си извън ЕС само в репортажите от новинарските емисии на контролираните от Кремъл тв канали.

    07 Sep 2022 21:22ч.

    Построяването на нови газопроводи до Китай или до Индия ще отнеме години. А в тези две държави продава най-богатата на газови залежи държава - Иран, който също е санкциониран и не може да изнася в ЕС или САЩ. Не му е лесно на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ само в репортажите от новинарските емисии на контролираните от Кремъл тв канали”

    07 Sep 2022 23:14ч.

    Сега остава да ни обясниш защо са нужни на Кремъл долари и евро. Санкциите са взаимноизключващи се. Русия не може да ползва западни банки и по този начин не може да търгува с парите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корупцията на европейските чиновници по примера на Урсула фон дер Лайен

    07 Sep 2022 20:39ч.

    . ...https://pogled.info › Свят › Европа 15.01.2020 г. — Поглед.инфо/ Малко вероятно е правителството на ФРГ в цялата история на страната да е имало по-скандален човек от Урсула фон дер Лайен. И не ... Посетихте тази страница 4 пъти. Последно посещение: 07.09.22

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия хахавели, като им каза Путин "За какво ни е свят без Русия" (риторичен въпрос),

    07 Sep 2022 20:44ч.

    Не го разбраха поради образователния упадък в Бръшляновите им лиги или помислиха, че се шегува?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козът с ядрения апокалипсис беше изигран още в първите седмици на войната и не хвана дикиш. Последваха заплахи за използване на тактическо ядрено оръжие.

    07 Sep 2022 21:32ч.

    ЦРУ обясни по свой канал на руския лидер начина, по който ще предизвика смъртта му до 7 минути след нареждането за тактически ядрен удар във или около Украйна. Като истински професионалист от службите Путин разбра посланието и изостави и тази заплаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако ще си мерим уязвимите точки...

    07 Sep 2022 21:38ч.

    По тази логика и ФСБ може да обясни същото нещо на Байдън, макар и съобразно друг контекст на намерения. Това са празни приказки, общо взето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никога в най-новата история не е имало чак такова струпване на кретени

    07 Sep 2022 20:46ч.

    В управлението на Западния свят. Нито пък чак такива кретенКи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бантускотство откъм ЕК

    07 Sep 2022 20:49ч.

    Убива евтиното, това е. Убийството на евтиното го плащат бедните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изчерпан кяр

    07 Sep 2022 20:51ч.

    Социален мир оттука нататък ще го удържат не с демокрация, а с цензура и военно положение. Днес впрочем шефът на НАТО предупреди - трябвало да сме готови за използване на въоръжените сили за справяне с масови безредици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За глупостите на Столтенберг

    08 Sep 2022 12:21ч.

    има ли смисъл да се говори - на НАТО т.н. въоръжени сили ще им стигнат ли да се преборят с безредиците на собственото си население, че да тръгнат да воюват и с Русия? Те 20 години стояха в един архаичен Авганистан и не се пребориха, та с цяла Европа ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зевзек

    07 Sep 2022 20:52ч.

    Всъщност събитията от последните 7 месеца доказаха следното - целият просперитет, развити и добре работещи икономики на държавите от ЕС, са се дължали на евтините газ и петрол, доставяни от Русия. Спирането на тези доставки разкри цялата несъстоятелност на ЕС и неговите лидери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ставай смешен. След две години ковид истерия, седем месеца война и една година рекордни цени на енергоносителите европейската икономика дори не е в рецесия.

    07 Sep 2022 21:08ч.

    Ще влезе в такава в началото на следващата година, но за кратко, защото следва голямото усвояване на замразените руски 300 млрд. USD, с които ще бъде възстановена и превъоръжена Украйна. Путин подцени не само украинците, но и целия Запад. Цената за това ще плати руският народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @07 Sep 2022 21:08ч.

    07 Sep 2022 21:12ч.

    Да ти кажа честно, на мен ти си ми смешен. Оптимистите винаги са ми били смешни, особено фантазьори като теб. Руският народ тази зима ще стои на светло и топло и определено няма да гладува. В Европа глада и безработицата вече са факт, фалитите също. Студът и жестокият глад предстоят съвсем скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    08 Sep 2022 2:20ч.

    какъв оптимизъм, колхозникът 8 поредни години живее с намаляващ жизнен стандарт. А докладът за руск. икономика само за вътрешно ползване чертае 3 варианта-при най-добрия растежът в РФ ще се качи до нулата след 2 години, а при лошият вариант при продължаващи санкции ще бъде отрицателен дори към 2030г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    07 Sep 2022 21:02ч.

    Украинските сили продължават напредването ди към Купянск ! Балаклия е обкръжена и оставена за доунищожаване на местните сили. Групировката на орките около Херсон не може никъде да избяга, а само може да очаква доунищожението си. Примамиха ги там ловко в капан и шараните цопнаха. Великолепно ! Украинските стратези са най-добрите в света !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доста наемници са дали фира

    07 Sep 2022 21:09ч.

    Огромни загуби в жива сила за аткуващите, предполага се до утре сутринта загубите да надминат тия при Херсон. Удрят ги с авиация, артилерия и крилати ракети, а освен това резервите на руснаците вече са на предна линия и са започнали директни сражения. Трудно ще задържат плацдарма хохлите покрай тия села, макар да са 100000 атакуващи с танкове, което са си пълноценни три бригади.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин

    07 Sep 2022 21:16ч.

    Все пак американците 8 години обучават украинските военни, нормално е да са добри. Въпреки ограничените ресурси, тотално разкриха несъстоятелността на руските орки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седераст, ти пък какво разбираш от военна наука?

    07 Sep 2022 21:32ч.

    Вашата компетенция я видяхме - добри сте в разрушаването на вече построено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без изхвърляции моля

    07 Sep 2022 21:35ч.

    Не се вижда нищо тотално, нито несъстоятелност. Просто са изпратили големи атакуващи сили, а не е ясно защо руснаците не противодействаха превантивно. Оръжията и организацията са на ниво, но хората им са малко, в сравнение с хохлите, които си въобразиха, че се води пълноценна война и направиха три вълни на мобилизация плюс наемници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Информация от САЩ за “успехите” на хохлите

    07 Sep 2022 22:01ч.

    Ако знаете английски, вижте какво пишат американците. https://www.washingtonpost.com/world/2022/09/07/ukraine-kherson-offensive-casualties-ammunition/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    07 Sep 2022 21:04ч.

    Иска ли някой да слуша тази жена? Домакиня,майка на доста деца,виждала газ само в пламъка на котлона. Кой болен я докара в политиката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    07 Sep 2022 21:10ч.

    Зевзек: Украинските сили продължават напредването ди към Купянск ! Балаклия е обкръжена и оставена за доунищожаване на местните сили. Групировката на орките около Херсон не може никъде да избяга, а само може да очаква доунищожението си. Примамиха ги там ловко в капан и шараните цопнаха. Великолепно ! Украинските стратези са най-добрите в света !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зевзек

    07 Sep 2022 21:17ч.

    Не ги знам какви стратези са, обаче Столтенберг реве, че се очакват граждански размирици, трудни времена и евентуално руско нападение срещу НАТО. Този хленч не напомня за победоносен вик, а по-скоро за отчаян акт на безпомощност. Явно НАТО не разчита кой знае колко на "най-добрите стратези в света".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столтенберг реве, защото е запознат с разузнавателните данни за вероятното сваляне на Путин от власт до пролетта на 2023 г. Това не е добър сценарий.

    07 Sep 2022 21:48ч.

    Първо, защото не се знае какъв ще дойде след Путин. Второ, защото избухването на гражданска война в Русия крие риск от изгубване на контрола върху ядрения арсенал, а това вече ще бъде наистина страшно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и кой ще свали Путин?

    07 Sep 2022 21:54ч.

    Столтенберг, Байдън или Урсула? Ти наистина ли вярваш, че единствен Путин прави всичко това? Стига, бе! Путин е лицето, зад него стои екип от умове, всеки от които може да заеме мястото му, веднага щом се наложи и нищо в политиката на Русия няма да се промени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руските олигарси са сурови хора. Заради грешната преценка на Путин те изгубиха стотици милиарди.

    07 Sep 2022 23:08ч.

    От друга страна, няколкостотин хиляди руски граждани се бият в Украйна не по убеждение, а само за пари. Ако на част от тези хора бъдат платени достатъчно пари, те могат да направят чудеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няколкостотин хиляди руски граждани се бият в Украйна" "

    07 Sep 2022 23:22ч.

    Сериозно няколкостотин хиляди? Ами то значи в Украйна руснаци се бият с руснаци, тогава защо ЕС налага санкции на Русия и отпуска милиарди на Украйна? Хайде, малко по-сериозно, става ли? В момента срещу Русия няма армия от няколкостотин хиляди, при това само руснаци. Срещу Русия в момента се бият основно наемници от цял свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А според Вашата информация колко руски граждани воюват в Украйна.

    07 Sep 2022 23:39ч.

    Колко от тях го правят по убеждение и колко за пари. Защо на фронта убедени защитници на Русский мир от Москва и Петербург. Колко осъдени за убийства затворници воюват по договор с ЧВК Вагнер. Колко от тях биха стреляли срещу свои за малко повече пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аз нямам привилегията

    08 Sep 2022 0:16ч.

    някой да ми дава конфиденциална информация за броя на руските граждани, които воюват срещу Русия. Осланям се на официалната информация, че над 80% от руските граждани подкрепят Путин и СВО срещу Украйна. Пак официална информация разкрива, че срещу Русия се бият много чуждестранни наемници, основно от САЩ, Великобритания и ЕС. Това зная, това казвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За парите, за парите на контрактниците питам

    08 Sep 2022 0:22ч.

    Възможно ли е наемник, който се бие за пари (каквито според официалната руска власт са 100% от сражаващите се за Русия в Украйна), да стреля срещу своите за малко повече пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин

    07 Sep 2022 21:13ч.

    Би било доста забавно ако се окаже, че Украйна е въоръжавана със замразените авоари на руските олигарси :)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • факт

    07 Sep 2022 21:45ч.

    Ето какво се случва в родината на фон дер Лайен https://www.youtube.com/watch?v=lq6NiP33m84

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    07 Sep 2022 22:07ч.

    Урсула става за смях всеки път щом си отвори устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро

    07 Sep 2022 23:30ч.

    С тази наглост и некомпетентност ЕС далеч няма да стигне начело с Фон дер Ляйн. Тя е вече вчерашния ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вчера, под подобна статия

    07 Sep 2022 23:33ч.

    някой умно беше задал въпроса - "На кого предлага" ЕК подобен таван на цените? Отговорете ми на този въпрос. Чакам с огромен интерес. Благодаря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто без анализ

    08 Sep 2022 0:27ч.

    житото и царевицата от Украина отива в ЕС. Извод, гладните от Африка и Азия ще додат да папкат. Няма как ядосани гладни мигранти колкото щеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А задаваш ли си въпроса

    08 Sep 2022 0:35ч.

    Защо гладните мигранти не искат да живеят в Русия, а предпочитат Германия, Швеция, Великобритания, Нидерландия. Защо например афганистанците, на които Русия им е много по-близо, дават на каналджиите огромни суми, за да се доберат до Западна Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    08 Sep 2022 1:33ч.

    Щото в Русия ще трябва да бачкат яко и да учат руски и то някъде в източната част, няма помощи и никой не размита за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Sep 2022 7:20ч.

    И сега, който иска да спаси европейския си бизнес от фалит, да се мести овреме в Далечния Изток, тук хаир няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    08 Sep 2022 8:47ч.

    Ето до какви неадекватности водят квотите. Тези дни ЕС прие в компаниите с над 250 човека поне 40% от ръководния персонал да са жени. Когато ръководители биват назначавани по полов признак производството намалява, а цените растат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • E, що, по полов признак може да се увеличи възпроизводството

    08 Sep 2022 12:34ч.

    Но икономиката със сигурност няма да навакса! Ако всичко ставаше толкова лесно - Матриархатът от преди 10000 години никога нямаше да загуби битката в цивилизацията... Стойте и гледайте - НАТО се напълни със жени-менистри и в момента НАТО не може събра армия колкото една Украина! Ще си говорим след 2-години какво е останало от "добрата Стара Англия" след поредната "Женска" управия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хасан двата уя

    08 Sep 2022 10:01ч.

    НА ТАА С КЕФ БИХ И СЪЕДИНИЛ ДОЛНИТЕ ДУПКИ В ЕДНА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС е гранясала стока

    08 Sep 2022 10:32ч.

    няма бъдеще

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    08 Sep 2022 11:08ч.

    Това което чета че тази женица е казала е толкова парадоксално,некомпетентно, лъжливо и лицемерно , че просто не съм в състояние да го коментирам.А причината за да не можело да се постъпи по същия начин с втечнения газ,направо изкъртва скалата за наглост .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    08 Sep 2022 11:21ч.

    Генеколожката влачи крилото отдавна. Прецака Бундесфера, а сега ще прецака и ЕС! Добре е ,че все пак има Унгария и Чехия които вече обявиха че са против тъпотията на новите предложения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    08 Sep 2022 11:48ч.

    Как технически купувач налага таван на продавач. Сериозно не ми е ясно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    08 Sep 2022 14:34ч.

    Просто е. Като забрани купуването на цена над установената от него. ЕК, примерно, го може това. И САЩ, Англия и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    08 Sep 2022 16:28ч.

    на теб ти трябват яйца за баница, ама нямаш такива, Мунчо ти казва че 3 яйца струват 6 лв.а ти му определяш пределна цена от 3лв. И се надяваш Мунчо да се съгласи.. Освен мечтател не знам как по друг начин да те назова, та да не би случайно да те обидя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи