Eврокомисар: Предстоящата зима може да бъде една от най-лошите в историята

Eврокомисар: Предстоящата зима може да бъде една от най-лошите в историята

Паоло Джентилони Снимка: Ройтерс

Инфлацията, която преживяваме, ще хвърли икономиката ни в турбуленция, а предстоящата зима може да бъде една от най-лошите в историята. Това заявява европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони в интервю пред германското издание "Шпигел".

Преживяваме безпрецедентна несигурност, но икономическите данни на Европейския съюз като цяло остават положителни, а ситуацията на пазара на труда е добра, добавя той, след като посочва, че не може да се изключи възможността еврозоната да изпадне в рецесия.

На въпрос дали според него Европа ще трябва да наложи икономии при потреблението на газ, Джентилони отговаря: "Икономията на енергия вече е необходимост. Със сигурност сме свидетели на положително развитие, когато става въпрос за запълването на хранилищата за природен газ и пестенето на енергия. Въпреки това ситуацията в страните членки е много променлива, а в някои от тях може да се наложи нормиране на потреблението".

По думите му това може да бъде предотвратено "със силен, съвместен отговор. Правителствата вече предприемат строги мерки". До края на август средствата, предназначени за справяне с енергийната криза, се равняваха на близо 1 процент от брутния вътрешен продукт на Евросъюза. До края на годината финансирането може да нарасне до 2 процента, предупреждава още еврокомисарят.

Запитан дали европейските страни ще успеят да поддържат такива огромни разходни програми, той казва, че "доколкото е възможно, те (програмите) трябва да бъдат временни и целенасочени".

"Като се има предвид настоящата ситуация, кое правителство би се осмелило да сложи край на програмите за подпомагане, които бяха въведени само преди месец", пита риторично той, след което предупреждава, че за държави, които вече са изправени пред значителни по размер дългове, това може да доведе до постоянни бюджетни проблеми.

На фона на покачващите се лихви, италианецът заявява, че към момента няма опасност от неизплащане на дългови задължения от страна на европейски държави. "Разбира се, лихвените проценти са се повишили леко, но все още са доста ниски. Освен това европейската банкова система е много по-силна, отколкото беше преди 15 години".

Коментирайки предложението на Международния валутен фонд за създаване на нов кризисен фонд по модела на Европейския фонд за възстановяване, Джентилони казва, че "трябва да съсредоточим усилията си върху максимизирането на нашите съществуващи кризисни инструменти и коригирането им". Такъв инструмент е и Фондът за възстановяване. Ако икономическият спад се задълбочи и започне да засяга пазара на труда може да се наложи обмислянето на допълнителни мерки за икономически стимули.

Еврокомисарят отбелязва също така, че като цяло дълговете на страните от еврозоната са достигнали еквивалент на около 100 процента от брутния им вътрешен продукт. "Това е голяма, но не огромна сума в сравнение с други страни като Япония или САЩ", коментира той.

Шест членки на валутния съюз имат дългове над равнището от 100 процента от собственото им БВП. "В тези страни новите заеми трябва да бъдат ограничени", предупреждава още Джентилони.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • Макиавели

    09 Sep 2022 17:33ч.

    Човекът е обигран политик. Знае как да уплаши до смърт избирателите, за да не реват после заради 30-40% по-високи сметки за отопление и още 5-6 % инфлация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Sep 2022 20:27ч.

    Дай Боже зима като през 1941 -ва ....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Барклай-де-Толли

    10 Sep 2022 7:55ч.

    Или като през 1812 ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    09 Sep 2022 17:43ч.

    На печелившите деби%и от ЕС - честито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази зима???

    09 Sep 2022 17:43ч.

    Какво ще се промени преди следващите зими? В Брюксел ще започне да извира газ и нефт? Или се надяват много народ да умре и нуждата от горива рязко да се снижи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, точно през тази зима от страничните ефекти на ваксините

    09 Sep 2022 19:00ч.

    и на експерименталните бустери в условията на медийна паника, страх, студ, глад и самота ще умрат много хиляди хора, особено над 65 г. Сега ще стане явно колко опасни и вредни за живота са тези ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ генни препарати. Да му мисли Урсула ф.Л. която пропиля ТРИлиони за отровите и за войната в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Шест членки на валутния съюз имат дългове над равнището от 100 процента от собственото им БВП”

    09 Sep 2022 17:48ч.

    За една година са изяли полагащото им се за две години. Неоколонилизмът ще умре и заедно с него тези дето печатат пари без покритие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    09 Sep 2022 17:49ч.

    Въпроса е че причината за тежката зима ще са само продажните, глупави, джендърясали еврочиновници и не викайте кой ми сра в гащите. Вие сте за затвора, а лично аз предпочитам публичен разстрел за вас. Дегенерати, от 10 години бутате всичко към дъното но последните 3 си свалихте маските и показахте сатанизма в който сте се врекли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ъъъъ от 10 години

    09 Sep 2022 17:55ч.

    Това пропадане е от 1000 години. Русия наистина има историческа роля да възроди духа. И да сложи пепел на макиавелистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ролята на

    09 Sep 2022 20:48ч.

    Твоята Русия е да е граница между Европа и Азия. От Матушката ти демек почва Азия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    09 Sep 2022 18:19ч.

    И всичко това е заради отвъд океанския господар? А той, чичо Сам щрака доволен с пръсти и се кефи колко сме кухи. Ако не го слушахте чичо ви Сам и не бяхте тръгнали срещу Големия Северен Мечок, щяхте да си живеете безпроблемно както преди. Но сега вече процеса е необратим. Русия трудно ще забрави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин

    09 Sep 2022 18:41ч.

    под голям северен мечок визираш тези, които в момента се изнасят от Украйна с понацапани гащи ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    09 Sep 2022 19:31ч.

    Не, имам предвид Великата Руска федерация. И не знам някои от тази федерация да се е изнесъл от Украйна по какъвто и да е начин. Знам много укри да са се изнесли от Украйна по начина които визираш с поизцапаните гащи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То с една армия

    09 Sep 2022 20:46ч.

    Се хвалихте, а се видя, че и армия нямате, жалък азиатски сбирток, който вече яде бой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • относно армията

    09 Sep 2022 22:36ч.

    РФ не е използвала и 1/5 от военния си потенциал. Ако РФ искаше, до този момент У-а нямаше да съществува на картата, но това не е целта на СВО. Но не ми се спори с елементарни индивиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Sep 2022 18:39ч.

    Европа ще използва от 1 до 2% от БВП за енергийни помощи, а Европейската икономика ще расте с 2,7%. Руската икономика се очаква да се свие с 6%

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смешно натоффско човече

    09 Sep 2022 18:42ч.

    Туй шамани ли ти го нашепнаха? Винаги съм се хилил на оптимисти без доводи, тоя път ще се нашмъркам като зеления клоун от смях съобразно изреченото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Sep 2022 18:43ч.

    Когато цифрите говорят и червените шамани мълчат :)))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиването е даже

    09 Sep 2022 20:44ч.

    По малкия проблем. Матушката досега беше 30 г. Назад, сега ще изостане с 50 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    09 Sep 2022 18:53ч.

    Пилците тоя път ще се преброят напролет, дано правилно се отчете фирата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Sep 2022 19:58ч.

    наи лошата зима благодарение на ес и нато тези две организации трябва да се закрият незабавно много вредни за човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • другият вариант е България

    10 Sep 2022 11:53ч.

    да затвори вратата им зад гърба си. Има една партия, която работи за тази кауза...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плащаме за зелена сделка, плащаме за пандемия,

    09 Sep 2022 20:14ч.

    плащаме за войната в Украйна, тез дебили ще ни оставят без сили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    09 Sep 2022 23:08ч.

    Днес прочетох, че нашият министър се е съгласил да следваме политиката на ЕС. Това означава, че сме се съгласили на условията на ЕС-понижаване на температурата, гасене на светлини... Защо да плащам данъци, които не са малки, заради едно бъдеще, което е несигурно?Аз живея тук и сега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    10 Sep 2022 1:47ч.

    Носене на маски, ограничаване на предвижването, работа от вкъши, онлайн обучение, безкасови разплащания, обезценяване на парите, окрупняване на собствността на бизнесите, кризисни ограничения, полицейщина, политкоректност насъскване на хората едни срещу други. Ех, Давос, Даовс....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    10 Sep 2022 2:04ч.

    Топло може да няма, но пък винаги можеш да си смениш пола или сексуалната ориентация, да мразиш на воля руснаци, китайци, неваксинирани, непрогресивни, некоректни. Перманентните кризи ще дресират планктона, за да се възцари "перманентната революция"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи