Евродепутатка: Сравнението на Украйна с Косово от 1999 г. е неприемливо

Евродепутатка: Сравнението на Украйна с Косово от 1999 г. е неприемливо

"Сравнението на Вучич на руската агресия срещу Украйна със ситуацията в Косово през 1999 г. е неприемливо. Той разбира, че тази война е нарушаване на международното право, за това се съгласихме, но по въпроса за 1999 г. той продължава да гледа на Сърбия като на жертва, а не като на агресор", каза Виола фон Крамон за вестник "Данас". Евродепутатката е докладчик на Европейския парламент за Косово и вчера беше в Белград, където се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич.

Разговорът е бил дълъг и тежък по някои точки, отбелязва "Данас". Една от най-тежките теми е бил въпросът за Косово, което потвърди и евродепутатката пред журналисти след срещата. Говорейки за Косово, въпрос особено актуален в контекста на войната в Украйна и нарушаването на международното право, Фон Крамон подчерта, че тя и Вучич са се "съгласили, само че не са съгласни" един с друг.

"Мнението на Вучич, че ситуацията в Украйна днес е подобна на ситуацията от 1999 г. в Косово е нещо, с което наистина не мога да се съглася. Имахме дълъг разговор за ситуацията през 1999 г. и последиците, които тази война остави за сръбското общество и мисля, че тук има някои изкривени гледни точки", каза фон Крамон.

Тя подчерта, че напълно разбира, че бомбардирането на Сърбия и санкциите на Запада са били "ужасни" за народа и че "никога не би отрекла това", нито е омаловажавала значението му, но добави, че политическият контекст от 1999 г. и днес в Украйна е напълно различен.

Днешното състояние на диалога между Белград и Прищина допълнително е утежнено от такива сравнения, както и от липсата на ясна и достоверна европейска перспектива и за двете страни, отбеляза тя.

Фон Крамон съобщи на журналистите и кои са били главните теми на разговора и посланията й за Сърбия: сръбско-руските отношения, зависимостта на Сърбия от руския газ, както и въпросът за въвеждане на санкции срещу Русия.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • "Сравнението на Вучич на руската агресия срещу Украйна със ситуацията в Косово през 1999 г. е неприемливо."

  31 Май 2022 8:39ч.

  И щооо? Скрийте ги тия ЕС тьотки, че направиха т.нар. съюз за смях и на белите мечки в Арктика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото едните са от "нашите кучи синове",

  31 Май 2022 9:27ч.

  а другите не са . Лелите от ЕС са наистина потресаващи, но нямат вина - сложени са да папкат и говорят, не да мислят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  31 Май 2022 8:49ч.

  Тази кака що не си го ….. .Сърбия и Белград може щото сърбите са много “льоши”, а украинците понеже са много “добри” не може. А за косоварските търговци на органи и украинците изгорили живи хора в Одеса нищо не се казва, на ли? Щото за “демократичния “ запад няма нищо лошо в това. Ако има Ад всички трябва да сте там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  31 Май 2022 8:52ч.

  Правилно - ще се сравнява само каквото ви изнася...хич да не ви дреме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  31 Май 2022 9:01ч.

  Неприемливо е всяка случйна личност от европйската бюрокрация да тълкува както си иска международните правила, да ги отхвърля с лека ръка в едни случаи, а в други да настоява за тях.Двойният аршин прилаган от ЕС и САЩ във всички случаи, разклати устоите на съвременния свят и го върна направо в средните векове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейският съюз сам е престъпление срещу човечеството

  31 Май 2022 9:01ч.

  Съществуването на институциите му също

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може за някой да е неприемливо,

  31 Май 2022 9:05ч.

  Ама не е ли вярно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  31 Май 2022 9:07ч.

  не можете да го разберете защото сте с промити мозъци и косово и сев кипър какво са преди време гледахме какъв бои хвърли на протестиращите в барселона исп полиция а един от тях е в изгнание в брюксел това защо не го коментирате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  31 Май 2022 9:33ч.

  Аве тая европейска политика, само от женоря ли се прави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жените са по-лесни за манипулация

  31 Май 2022 10:56ч.

  затова ги избутват напред като „лице" на задкулисието

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  31 Май 2022 9:41ч.

  Верно бе, неприемливо е , щото Белград беше безогледно бомбардиран от Сащ, а досега такова нещо в Украйна НЯМА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  31 Май 2022 9:42ч.

  До къде стигна тоя ЕС.Да го командва ген.зеленски на всяка цена,че и Нобел му дадоха.Една нищожна личност,командвана от САЩ.Знаели са какво става в Сирия,за изнасилените и оплодени жени от ислямистите,за родените деца и как Асад е приел закон да остават сирийски граждани,да не отиват при ''бащите'' си насилници от СА на Идил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  31 Май 2022 9:44ч.

  Не може да се сравнява,наистина:тогава Русия беше не просто слаба,не се знаеше дали изобщо ще я има,а сега води война на живот или смърт с Хегемона и неговите помияри.Казано простичко:ако тогава беше днешната силна Русия,Косово няма да го създадат.А и ЕС щеше да е друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  31 Май 2022 9:59ч.

  Да, когато хамериканецът ви такова, то дори и до смърт, ви доставя удоволствие. За него всичко е разрешено. Дори хамериканският военен да извърши убийство в чужда държава, той не подлежи на съдебен процес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евродепутатка: Сравнението на Украйна с Косово от 1999 г. е неприемливо

  31 Май 2022 10:49ч.

  Права е жената, в Украйна за сега няма сведения да е бомбандирано китайското посолство или да използвани боеприпаси с обеднен уран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неприемливи са двойните стандарти

  31 Май 2022 10:49ч.

  и ни дойдоха до гуша лицемерните им защитници, сякаш някои страдат повече от другите само защото са се родили в дадена държава и народност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно

  31 Май 2022 10:59ч.

  Голодоморът в САЩ по време на Голямата депресия, който до голяма срепен е бил режисиран, както и Големия глад в Индия, който 100% е бил предизивикан от личното разпореждане на г-н Уинстън са били с оздравителен ефект за разлика от гладът в Украйна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  31 Май 2022 11:08ч.

  Поздрави за Щото едните са от "нашите кучи синове", 31 Май 2022 9:27ч. Повечето коментари са на място! Толкова години разделят балканските държави и все не могат. Хората от балканските държави, да не ги изреждем, искат и се стремят да живеят мирно и заедно, помагаме си, независимо от някакви там войни и т.н. ОБЕДИНЕНИ БАЛКАНИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старецът и реката

  31 Май 2022 12:08ч.

  Въпросът е, за кого е неприемливо?!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи