Евродепутатите на ГЕРБ/ЕНП: Петков предава националния ни интерес с позицията си за Шенген

Евродепутатите на ГЕРБ/ЕНП: Петков предава националния ни интерес с позицията си за Шенген

 

С позицията, че България е изпълнила „номинално“ изискванията за членство в Шенгенското пространство, българският министър-председател Кирил Петков предава националния ни интерес, отстояван през годините от всички български евродепутати, независимо от политическите им пристрастия. Това се казва в декларация на членовете на ЕП от ГЕРБ/ЕНП, публикувана във фейсбук.

 

Ето пълния текст на декларацията:

 

С позицията, че България е изпълнила „номинално” изискванията за членство в Шенгенското пространство, българският министър-председател Кирил Петков предава националния ни интерес, отстояван през годините от всички български евродепутати, независимо от политическите им пристрастия.

 

Ние, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП заявяваме, че направеното изявление нанася тежък удар по авторитета на страната ни. То е не само некомпетентно, но и отрича всичко постигнато до момента. Така премиерът не просто се противопоставя на предшествениците си в управлението, а и на европейските ни партньри, които многократно и недвусмислено призоваваха за незабавното приемане на България в Шенген. В множество позиции и доклади и на Европейската комисия, и на Европейския парламент ясно и по категоричен начин е заявявано, че България е изпълнила всички критерии, необходими за членството в Шенгенското пространство. Нещо повече - в резултат от предприетите действия и твърдата и последователна позиция, която изразяваме от години, страната ни получи пълен достъп до Шенгенската информационна система.

 

Ние, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП винаги сме смятали, че неприемането ни в Шенген е в полза на тези, които искат да превърнат България и Румъния в буферна зона за мигрантите.

 

Припомняме, че с огромно мнозинство още през 2018 г. беше одобрен т.нар. доклад „Станишев”, който потвърди волята на евродепутатите за приемането на България в Шенгенското пространство, а последната резолюция на ЕП за незабавното влизане не страната ни в Шенген е гласувана буквално преди няколко месеца – на 8 юли 2021 г.

 

Отбелязваме, че изказването на българския премиер е поредният израз на липсата му на елементарна компетентност по международни и европейски въпроси. Призоваваме министър-председателя спешно да промени подхода си към европейската и външната политика, защото нивото на разбиране „търсачка в интернет” става опасно за страната.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Парадокс!

  18 Фев 2022 16:42ч.

  Един път и ПростОкиро да направи нещо полезно! Шенген е нов емигрантски хомот на българската шия. България в Шенгенското пространство означава единствено пренос на емигрантските гета от Гърция в България. ГРОБ за България и свобода за Гърция - това е Шенген.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напълно вярно

  18 Фев 2022 16:53ч.

  Не трябва да се загробваме с повече "членства"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Фев 2022 17:07ч.

  ГЕРБ изкараха протестиращи на улицата и свалиха Орешарски. Сега ще посмеят ли да сваля американският служител?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега ще посмеят ли да сваля американският служител?

  18 Фев 2022 18:40ч.

  Сега ще посмеят ли да сваля американскиЯ служител?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  18 Фев 2022 17:50ч.

  За какво ми е Шенген? Че ще ми икономисат 10-15 секунди на No- Shengen гишетата по летищата? Не, мерси, не ми е проблем. Освен тези секунди никой не ме пита после от Шенген ли съм, не съм ли. Минусите от членството са са много повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обяснение

  18 Фев 2022 17:50ч.

  Какъв български интерес искате да защитава един канадец?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  18 Фев 2022 18:38ч.

  Валентин Вацев не е политкоректен, когато става дума за Просто Кирчо и Румен мУСТАФА рАДЕВ: http://skandalno.net/%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b2%d0%b0%d1%86%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d0%b3-188922/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  18 Фев 2022 18:43ч.

  Да, един път и Киро направи нещо полезно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъф,ъф

  18 Фев 2022 18:49ч.

  Полезен идиот няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи