Евродепутати се обявиха срещу правото на вето от една страна-членка на ЕС

Евродепутати се обявиха срещу правото на вето от една страна-членка на ЕС

Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС.

"Войната в Украйна започна на 24 февруари, а само след 3 седмици американците, по нареждане на президента Байдън, наложиха ембарго върху въглищата, газа и нефта от Русия и така спряха да финансират военната машина на Путин. На нас това ни отне 3 месеца, при това ще започне да се прилага от края на годината и с удължаване на сроковете за някои страни-членки", каза съпредседателят на Конференцията за бъдещето на Европа Ги Верхофстат:

"Европа не е подготвена за утрешния ден. Той не е ден на националните държави, а на империите, независимо дали това ви харесва или не. Китай е империя, Индия е империя, Съединените щати са империя, Русия иска да бъде също. В такъв свят само ЕС, който не се базира върху единодушието, правото на вето и подобни инструменти, може да оцелее."

Евродепутатът от Зелените/Европейски свободен Алианс Даниел Фройнд заяви, че ветото в ЕС се използва, за да се унищожи Общността:

"Орбан има право на вето. Знаем, че диктаторите могат да блокират това, което 450 млн. европейци искат.  И това, което в началото се смяташе, че защитава правата на малцинствата, сега се превръща в инструмент за изнудване. С ветото се злоупотребява за още пари и унищожаването на върховенството на закона в ЕС. Днес започваме да променяме това."

На тази теза се противопостави Херолф Анеманс от "Идентичност и демокрация" с мотива, че в Конференцията са участвали само няколкостотин граждани, а те са били манипулирани от професионалисти.

"Ударението трябва да бъде върху връщането на властта в ръцете на държавите-членки", бе категоричен той. 

Коментари

  • teridan

    09 Юни 2022 13:45ч.

    Диктаторите можели да блокират това, което 450 млн. европейци (т. е. всичките) искат. И как разбра, че всички европейци, до последния, искат скъп газ и нефт и икономическа (а може би не само икономическа) война с Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    09 Юни 2022 16:15ч.

    Премахване на ветото просто провъзгласява Сорос за Крал на европа, тогава ще става шоООто, половината страни ще трябва да EXITват ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    09 Юни 2022 13:46ч.

    Хем говорят от името на 450 милиона души, хем най мразената дума от тях е популизъм, това се отнася и за демокрацията която размахват като гей флаг, а ненавиждат изборите и референдумите... Кога Урсула фон дер Лайнен ще се яви на избори за императрица, или Шарл Мишел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    09 Юни 2022 13:52ч.

    ЕС ще става империя също? Това без да е спечелил една война? За първи път чувам нещо да става импеия от самосебе си и изведнъж, щото така е решило. Мисля, че първо трябва да победят всички т. нар. страни членки и тогава да ги подчинят. Тия съвсем се объркаха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наредени на опашката имериалисти

    09 Юни 2022 14:11ч.

    Толкова си могат простаците. Да разсъждаваш с глава на раменете не се отдава на всеки. Ще им се хартията да решава проблемите им, ама не става така. С гъ..а напред кола ще карат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой никога не може да изгради...

    09 Юни 2022 14:20ч.

    ...империя, ако основите й не бъдат полети с кръв. Кой от народ от изпедерастените страни членки на ЕС ще се юрне да воюва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    09 Юни 2022 16:47ч.

    Търсят ни цаката с Македония както на Унгария с ветото за ембаргото срещу Русия ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tова вече си го говорихме миналия месец

    09 Юни 2022 13:55ч.

    Ето документа, за който не го е чел: https://danielfreund.eu/wp-content/uploads/2022/04/2022-04-25_COFE-draft-proposals.docx И не е само за отмяната на правото на вето, а за още много зловещи неща, които превръщат обикновения европеец в крепостен селянин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи, крайно време е вече

    09 Юни 2022 13:57ч.

    да работим за излизане от тая завера. Не се знае,какво още могат да ни заповядат! Да се изнизваме овреме, докато не са ни довършили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    09 Юни 2022 14:06ч.

    А страните не трябва ли да преподпишат договорите си за ЕС наново или пак ще изпускате нещо по терлици, а после - търсене на виновници и злоупотребяващи ? Шамандури без баласт !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    09 Юни 2022 14:09ч.

    За 101 път ще повторя - ЕС е либерален концлагер !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бабо, защо са ти толкова големи зъбите?

    09 Юни 2022 14:14ч.

    За щастие тези недоносчета не решават нищо. Имериалисти на приказки. За тях са приказките на шарл перо, да се плашат от големия лош вълк. АУУУУУУ!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евродепутати се обявиха срещу правото на вето от една страна-членка на ЕС

    09 Юни 2022 14:12ч.

    Ууууууу, браво! Четвъртият райх започна да нервничи?! Свидетели сме на смърта на Демокрацията в локален и глобален аспект. Тук всякакви иви, ицковци, кирчета, асенчета и вся остаьлная демократская ... плачат с кърваи сълзи срещу предсрочни избори, а в европарламента са активирали тежката полева артилерия в лицето на Ги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    09 Юни 2022 14:18ч.

    Диктатурата на бюрократичната върхушка пренебрегва всякакви правила и норми на демокрацията. Крадецът (диктаторски налагащ собствени правила) продължава нагло да крещи "Дръжте крадеца!". Закривай тая фашистка кочина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • momo

    09 Юни 2022 14:18ч.

    Днес забрана за налагане на вето от една държава... след известно време от две... и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охубоху

    09 Юни 2022 14:23ч.

    Ама, мола ви се, как така? Що за "съюз" сме, след като не можем ние, най-великите демократи, да казваме на плебса какво е добре за него! Някакви си там унгарци искали да са на топло и светло! Къде дават така! Щели да имат самостоятелна политика, свързана с интересите на държавата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    09 Юни 2022 14:28ч.

    Ги е прекрасен пример защо НЕ трябва да се премахва правото на вето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BULEXIT

    09 Юни 2022 14:28ч.

    Ще подкрепя всяка партия или движение, което постави в първите си точки напускане на клоаката ЕС. До момента не виждам такава, дори и "Възраждане" не са достатъчно твърди по въпроса. А време няма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    09 Юни 2022 15:20ч.

    кажи как твърдо да изглежда?? Колко пъти да го заявят от Възраждане че напускането ни на ЕС щени даде свобода??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "В такъв свят само ЕС, който не се базира върху единодушието, правото на вето и подобни инструменти, може да оцелее."

    09 Юни 2022 14:29ч.

    В Империята ЕС Ги ще е придворна дама ли? След като бъдещето не е на нациите, а на империите, то квотите за придворни дами по бивш национален или джендър признък ще се разпределят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    09 Юни 2022 14:44ч.

    Значи някаква си една (1) бюрократска особа може да изисква от суверенна България да промени позицията си гласувана в парламента ѝ, а една цяла държава не може да наложи вето, ако прецени, че предложението е в разрез с нейните законни интереси?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    09 Юни 2022 14:44ч.

    Никоя държава не е ставала член на ЕС с идеята да се превръща в провинция и да приема диктата на Ги Верхофстат, така че този господин да се посмири малко, защото в този момент само вреди на това, което ужким защитава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    09 Юни 2022 14:54ч.

    Ахахаха - голям съюз, голямо нещо! И който не подкрепи кефа на запада, веднага става диктатор! А всъщност, западът е диктаторът, който не обича да му отказват и да прибира всички благинки! Долна западна сган!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами еврото?

    09 Юни 2022 14:58ч.

    Айде докато още не сме махнали вето - махаме вето, ако ни приемете в ЕЗ на 0.50 лв за евро. И оня цайсатия джендър - премиера на холандия да му запушите човката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крадецът (диктаторски налагащ собствени правила) продължава нагло да крещи "Дръжте крадеца!". Закривай тая фашистка кочина!

    09 Юни 2022 15:01ч.

    не говорете така за брацка росия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нищо ново

    09 Юни 2022 15:29ч.

    аман от диктатура на пролетарята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност правото на вето спасява ЕС, защото ако мнозинството налагаше волята си против интересите на малцинството,

    09 Юни 2022 15:46ч.

    колко страни щяха да останат в ЕС, едва големите по население. Като се сравнявате със САЩ, не забравяйте че там петрола се внася на цена обща за всички щати и едва след това се преработва и доставя на отделните щати. А в ЕС страните се спасяват поединично, а пък вие искате да налагате забрани къде да не купуват дори да им е по-изгодно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    09 Юни 2022 15:48ч.

    Глобалист, та дрънка. А по въпроса за империите - с България в тази империя на империята ЕС й е спуката работата, гарантирано от историята. Ама кой да чете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От тоя сън не ще се събудят

    09 Юни 2022 16:00ч.

    Прищяла им се хитлериската мечта, присънила им се. Заспали и не се събудили глобалистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    09 Юни 2022 16:15ч.

    Искат хем да управляват ЕС авторитарно, хем да е демокрация, хем мнозинствата да бъдат подтискани заради малцинствата, хем половите и интимните въпроси да са водещи проблеми на общността. Малко шизо и не особено прагматично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    09 Юни 2022 16:30ч.

    ЕС е пътник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съд

    09 Юни 2022 17:13ч.

    госин верхофстат взимай си германските инвестиции от българия , взимай си под мишница евгробския съюз и отивайте на марс там ви е мястото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черният списък

    09 Юни 2022 17:23ч.

    тогава излизаме от сборището. четвърти райх не ни трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    09 Юни 2022 18:17ч.

    Това е насочено срещу България. Срещу Гърция не можеше. Мръсници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колега

    09 Юни 2022 18:19ч.

    Много им се иска да фашизират ЕС. Нищо старо не са забравили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Червена Бабичка

    09 Юни 2022 23:59ч.

    Усещам, че искат да махнат и ветото за Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврогеец

    10 Юни 2022 0:41ч.

    Законите в ЕС се менят според ситуацията. Нужно е разширяване и други мнения нямат значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брат Ралчев

    10 Юни 2022 17:33ч.

    Благодаря Ви ще Ви целуна задника, благодаря Ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стамен Тасев

    15 Юни 2022 23:36ч.

    Безпрецедентното анулиране на междудържавни икономически договори, повсеместното и многострнно национализиране на чуждестранни инвестиции подрива доверието в световния иконимически ред, както и премахване на правото на вето в ЕС, са абсурдна проява на световен социализъм, която изненадващо се налага от развитите икономики - "бивши демокрации"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи