Евродепутати от БСП: Всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ  е недопустима

Евродепутати от БСП: Всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ  е недопустима

Следвайте "Гласове" в Телеграм
 
Евродепутатите на БСП Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция във връзка с темата за съставяне на редовно правителство:
 
„През последните дни нарастват спекулациите за договарянето на управляващо мнозинство около ГЕРБ. Характерът на кабинета, който ще бъде предложен – експертен или на националната отговорност и спасение, или възможни други формули, е удобно прикритие за неприемлив политически компромис.

Ние, долуподписаните представители на Делегацията на българските социалисти в ЕП, заявяваме своето категорично несъгласие с всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ. В продължение на години, основната идентичност на БСП беше изградена на противопоставяне на модела, наложен от ГЕРБ. Именно това беше посоченото оправдание за участие в четворната коалиция на кабинета „Петков“. Влизане сега в дясно правителство с предварително декларирано намерение за орязване на социалните разходи би било странно политическо поведение. 

Участието в подобно управление може да е важно с оглед придобиване на позиции от страна на ръководството на БСП и приближените до него хора, но със сигурност ще доведе до поредна изборна катастрофа за левицата. Влизането в безпринципна коалиция с десницата, като малък коалиционен партньор с под 9% подкрепа и едва 23 народни представители, обрича възможността за отстояване на ключови леви и социални политики. 
Пътят за връщането на доверието към БСП и лявата идея в България минава през последователната битка срещу неравенствата и социалната справедливост и отстояване на демокрацията и върховенството на закона. Колаборация с десните партии в името на властта ще е пагубно за лявото, за партията и за България“. 

Петър Витанов
Елена Йончева
Иво Христов
Сергей Станишев

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 


 

Коментари

  • Ако сте гласували ЗА нещастната Истанбулска - по-добре се скрийте

    10 Май 2023 16:45ч.

    и спрете да давате акъл и съвети на БСП в България. То бива и бива безочие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • историк

    10 Май 2023 16:50ч.

    А колаборация с Истанбулската конвенция допустима ли е? Вие не сте социалисти, а леви прогресисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паразити

    10 Май 2023 17:16ч.

    Никой не се интересува от вас и позицията ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванова

    10 Май 2023 17:17ч.

    След като гласуваха за Истанбулската конвенция е срамно изобщо да се обаждат. Но те нямат ни срам ни очи . Дано децата им да ги накажат .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    10 Май 2023 18:31ч.

    Друго е да се целуваш с Местан. Друго е да предлагаш Пеевски за шеф на ДАНС, защото иначе.....(????) Още по-куул е да казваш, че Борисов е "голям държавник", когато харесва джендърите. Станишев забрави ли тези неща? Да , Нинова не е права да влиза в "дослук" с Борисовата Калинка, но все още не е казала, че ще се съгласи, нали? Важното е да играем на: "Зайо защо си без шапка", а после "защо си с шапка". Един въпрос към Дачков ( ако не ме изтрие) : Защо ни набутва постоянно този " Прогресивен Алианс на социалистите...". Госпожа Станишева ли плаща?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    10 Май 2023 19:32ч.

    Паразити!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    10 Май 2023 20:12ч.

    Какво да правят хората? Запушили са им устите с огромни по нашите стандарти заплати и си кротуват, слушкат и само от време навреме се обаждат, колкото да наклепат България с каквото могат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантически идиоти!

    10 Май 2023 20:24ч.

    От джендъри, гласували за Истанбулската, акъл е противопоказно да се иска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи