Евродепутатът Тиери Мариани: ЕС се излага на сериозен риск, поддавайки се на капризите на Зеленски

Евродепутатът Тиери Мариани: ЕС се излага на сериозен риск, поддавайки се на капризите на Зеленски

Санкциите не са съгласувани с жителите на страни от ЕС, каза пред Европейския парламент бившият френски министър на транспорта и настоящ евродепутат Тиери Мариани. "Солидарността с украинския народ не трябва да засенчва нашата собствена реалност. Вие излагате (ЕС) на сериозен риск, като се поддавате на капризите на украинския президент, който вече изнася лекции на Париж и Берлин", каза Мариани. „Външната политика и политиката на сигурност на ЕС днес може да се опише с едно изречение: Ние станахме 51-ият щат на САЩ, но без право на глас“, каза хърватският евродепутат Мислав Колакушич, съобщава ТАСС.

Санкционната политика на ЕС срещу Руската федерация има пагубен ефект върху икономиките на европейските държави и не намира подкрепа от страни извън западния блок. Това заяви евродепутатът и бивш министър на транспорта на Франция Тиери Мариани на пленарната сесия на Европейския парламент във вторник.

„Мисля, че ни въвличате в икономическа и геополитическа катастрофа чрез политика на санкции, която никой не иска да следва извън Запада. Вие постоянно изисквате многостранен подход, но създавате система, която ни ограничава почти изключително до отношенията със САЩ", каза Мариани по време на обсъждането на проекторезолюция за политиката на ЕС в областта на международните отношения и сигурността на фона на конфликта в Украйна.

Евродепутатът подчерта, че санкциите срещу Русия не са съгласувани с жителите на страните от ЕС. "Солидарността с украинския народ не трябва да засенчва нашата собствена реалност. Вие излагате (ЕС) на сериозен риск, като се поддавате на капризите на украинския президент, който вече изнася лекции в Париж и Берлин", каза Мариани.

Редица евродепутати, които участваха в дебата, също изразиха недоволство от предложенията на авторите на резолюцията и политиката на Брюксел в контекста на украинската криза. „Външната политика и политиката на сигурност на ЕС днес може да се опише с едно изречение: Ние станахме 51-ият щат на САЩ, но без право на глас“, каза хърватският евродепутат Мислав Колакушич.

„Половината свят не е съгласен с нашата политика по отношение на Украйна и Русия и твърдите, че възнамерявате да им обясните, че грешат като децата. Критикуват ви за недостатъчни дипломатически усилия за спиране на конфликта, за негативното последиците от санкциите във всичко по света и накрая за двойните стандарти. Когато Русия атакува Украйна, ние налагаме санкции, но когато САЩ бомбардират Ирак, когато Саудитска Арабия бомбардира Йемен, когато ЕС бомбардира Либия и Израел колонизира Палестина, няма санкции“, каза белгийският евродепутат Марк Ботенга.

Испанският евродепутат Ману Пинеда заяви, че Вашингтон от много години използва ЕС като инструмент за постигане на целите си. Той нарече настоящите санкции "лицемерни", като отбеляза, че европейците продължават да купуват същия руски петрол, "само че сега с надценка от Индия", и призова ЕС да не подклажда конфликта, а да работи за възстановяване на мира.

Германският евродепутат Бернхард Зимниок от своя страна отбеляза, че „доставчиците на суровини от Руската федерация сега печелят повече, отколкото преди конфликта“, а оръжията, доставяни от Запада на Украйна, „вече са в продажба“ и представляват опасност за европейците.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Имат свобода на словото,

    08 Юни 2022 9:42ч.

    могат да си приказват каквото си искат, без страх от 15 години затвор. И у нас има свобода на словото. Да четем подбрани изказвания и да критикуваме властта. Без страх от 15 години затвор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    08 Юни 2022 10:03ч.

    Още по-зле за запада и народите на запада. Знаеш защо. И ти си част от тази игра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАХА

    08 Юни 2022 13:55ч.

    Явно обичаш всякакви глупаци да плещят нон-стоп глупости? Явно обичаш всякакви подлизурковци да управляват държавата и плещет нон-стоп глупости и хвалебствия ? Аз си мисля, че всяко нещо трябва да е с мяра, а не скрито зад кухи "свободи на словото". Защото такова нещо реално няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    08 Юни 2022 9:46ч.

    "Ние станахме 51-ият щат на САЩ, но без право на глас“. Ами да, по-кратко и по-точно от това, което написах под статията за Меркел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "политика на санкции, която никой не иска да следва извън Запада"

    08 Юни 2022 10:00ч.

    Питайте народите на Европа, не назначенците от елитите, които са избор на САЩ - няма такъв човек, който, ако е запознат и непромит, да подкрепя подобни санкционни политики и подобна злоупотреба с лостовете на финансовия тоталитаризъм. САЩ ни страхуват, както едно време в приказките хората са се страхували от ламята, която си иска откуп и претендира за безусловно подчинение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ???

    08 Юни 2022 10:37ч.

    А нашите депутати какво казват ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Юни 2022 10:58ч.

    Всичко казано в статията е точно така и се съзнава от редовия европейски гражданин. Затова на следващите избори, трябва да има пряк избор за ЕК, председател на ЕП, на СЕ, както и на екипа за външна политика. Иначе с тия самоназначени шапки, всичко се обезсмисля !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В ЕС да си избират каквото искат както искат. Без България.

    08 Юни 2022 11:29ч.

    Ние нямаме място в организацията на дебилизираните протестанти и католици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашата непосредствена и най-важна цел е

    08 Юни 2022 14:56ч.

    да не се откажем от ЛЕВА! И ако си мълчим, ще ни нахлузят и тоз хомот, от който отърваване няма! И най-важна е ролята на българските журналисти. Жалко е, че зрителите на NOVA (CIA) TV са толкова много и съвсем неусетно ни промиват мозъците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се сетите вие, когато стане късно

    08 Юни 2022 11:23ч.

    Долу ЕС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Woland

    08 Юни 2022 14:18ч.

    ЕС със пазар от над 400 милиона хора, с развита индустрия, търговия е пряка конкуренция на наглосаксите. Руската империя искаше да си партнира равностойно със ЕС, но наглосаксите торпилираха този процес. И виждаме резултата - бъдещ фалит на ЕС със последващо фрагментиране. В момента тече процес на преформатиране на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джугат ли джугат

    08 Юни 2022 15:40ч.

    Като гледам Могливият остров и грингосите вече успешно насадиха ЕС на пачи яйца - създадоха фалшиви самочувствие в укросите ,че са велики демократизатори на Европа. Нахални като конски мухи.Точно затова укропосите се държат нахално,менторски и вършеят по всички парламенти на ЕС - хем просят като прошляци,хем те хващат за шлифера и джугат ли ,джугат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старец

    08 Юни 2022 21:00ч.

    Целта на САЩ е разформироването на ЕС . ЕС са на ръба на пропастта , малко му остава фон лайна води стадото....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски е артист и си играе ролята!

    09 Юни 2022 20:34ч.

    Това му е работата. Що се занимавате с него? Артистът няма общо нито със сценария, нито с режисурата, нето с продуценството. Каквато роля му дадат, такава играе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи