Евелина Славкова, "Тренд": Коалицията няма полезни ходове на фона на кризите

Евелина Славкова, "Тренд": Коалицията няма полезни ходове на фона на кризите

Снимка: БНР

"Възраждане" измества ИТН и ДБ, може да измести дори БСП. Опозицията в момента печели да няма избори, това реабилитира ГЕРБ".

"Картината показва, че това правителство стартира с подкрепа 40% положително отношение и 39% отрицателно отношение. Сега наблюдаваме много голяма разлика. Тя е голяма, защото за много кратък период от време имаме тотална смяна в данните. В момента 58% имат негативно отношение, а 27% позитивно." Това каза в интервю за БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

Според нея в бъдеще правителството по-скоро ще губи, отколкото ще печели. "Защото не виждам много полезни ходове, с които да се изяви на фона на тези кризи, така че обществото да върне доверието си към този кабинет", смята Славкова.

"Обществото вече чувства социално напрежение, защото в последните години живеехме по-нормално. Сега, с всички събития, които се случват, всичко се увеличава непрекъснато – това социално напрежение няма да стихне с каквито и да било икономически мерки за някакъв период. Свикнахме да живеем малко по-добре и сега това идва малко шоково за всеки", прогнозира Евелина Славкова.

"52% от обществото не смята, че това правителство ще изкара пълен мандат. Те не вярват, че тази коалиция ще успее. Тя не изглежда монолитно в очите на хората", коментира социологът.

"Италианско семейство – да, но това е управление на една държава и не могат дас е аргументират с такъв тип емоции. Хората го виждат, усещат,  очакванията на хората – в един момент някоя от политическите партии (най-видна на първи план, но не и сигурно, е ИТН) да излезе от коалицията."

Казусът за Северна Македония може да бъде препъникамък, посочи Евелина Славкова.

Според нея опозицията в момента печели от това да няма избори. 

"Действията на тази коалиция, това, че не се справят с кризи, учат се в движение и т.н. – това реабилитира ГЕРБ и може да се създаде ситуация, в която те да бъдат приемливи."

Електоратът на БСП е разделен 50:50 в отношението си към правителството, отбеляза друг маркер в изследването на "Тренд" Евелина Славкова.

"Извън ПП самите електорати на коалиционните партньори не реагират съвсем положително по отношение на оценката за работа на това правителство. В един момент някоя от тези политически формации просто ще каже – ние губим, ще спечелим по-скоро политически дивиденти, ако излезем от коалицията, отколкото ако продължим да я крепим", посочи Славкова.

Растежът на "Възраждане" не е за пренебрегване, подчерта Евелина Славкова. По думите ѝ ръст идва от т.нар. периферни електорати, които търсят за кого да гласуват или от негласуващите, които търсят нещо, което би ги провокирало. 

"Моята прогноза е, че "Възраждане" ще продължи да расте и може да измести част от политическите формации, които са в момента в управлението. Тя измества ИТН и ДБ, може да измести дори и БСП, защото са много близки в момента, сходни като резултати. Можем да се окажем в ситуация на предсрочни избори, в която "Възраждане" може да бъде четвърта или дори трета политическа сила. Това много сериозно ще пренареди политическата конфигурация."

За политическия проект на бившия служебен премиер Стефан Янев тя коментира, че те "не делят точно един електорат, но имат сходни позиции по определени теми" и "могат да влязат в битка", която да постави "Възраждане" в по-неблагоприятна позиция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Маги

  20 Апр 2022 11:00ч.

  Може и да се окаже права...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евелина Славкова, "Тренд": Коалицията няма полезни ходове на фона на кризите

  20 Апр 2022 11:00ч.

  Тази мила дама не звучи ли Просто като Лена на социологията?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  20 Апр 2022 11:04ч.

  Партията на Янев ще обере вота на копейкиновците, защото ще е с по-човешко лице, докато лица като Копейкин и Гунчева отблъскват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шах и мат

  20 Апр 2022 11:08ч.

  С обедняването ще следва олевяването, еврогея ще бъде под постоянната атака на спонтанни и организирани протести, т.е. демокрацията се измества на улицата, защото правителствата от назначенци продължават все така мощно да работят за спасението на хегемонизма на САЩ в ущърб на народите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20 Апр 2022 11:04ч. Партията на Янев ще обере вота на копейкиновците, защото ще е с по-човешко лице, докато лица като Копейкин и Гунчева отблъскват.

  20 Апр 2022 11:09ч.

  Как се казва партията на Янев - Америка за Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  20 Апр 2022 11:11ч.

  Не се знае, май ще е Единна България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хуманно срещу цифровашко

  20 Апр 2022 11:14ч.

  От поста ти личи неистов ужас, че лицата на статуквото ще бъдат изметени от сцената. Защото въпросните лица, които не смяташ за хора, ще донесат правдата на новообразуваните народни републики, пи примера на Донбас и Луганск. И точно там ви стяга чепикът вас, грантаджии и всякакви отрепки на 32-годишното прозападащо статукво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  20 Апр 2022 12:49ч.

  Радев винаги може да сглоби нова коалиция. В крайна сметка той управлява, а докато управлява Боко Тиквата и копейкин ще са аут.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евелина Славкова

  20 Апр 2022 13:51ч.

  Красива жена. Рядкост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Птибурдуков

  20 Апр 2022 13:57ч.

  +1 Интелигентнтото излъчване не може да се замени с нищо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи