Евелина Славкова: Това правителство ще се самосвали

Евелина Славкова: Това правителство ще се самосвали

Снимка: Ани Петрова, БНР

Евелина Славкова изрази скептицизъм, че кабинетът би издържал до местните избори и му даде хоризонт до есента. По думите ѝ, "това правителство ще се самосвали, а не толкова опозицията ще го направи. ГЕРБ печелят от това правителството "да пие тази горчива чаша от проблеми и кризи".

"Доста сложен филм ще се разиграе. Ние вече гледаме няколко епизода от този филм. Днес ще видим горе-долу финала. Всеки от коалиционните партньори се намира в сложна ситуация. И двете страни са губещи от тази ситуация." Това коментира в предаването "Преди всички" на БНР социологът Евелина Славкова от Изследователския център "Тренд" преди днешното парламентарно заседание, на което ще се гласува да има ли военна помощ за Украйна.

"БСП ще са губещи, ако след всички заявки, че няма да подкрепят дори един куршум, дори един куршум излезе – то ще постави в много неприятна ситуация БСП. Другите коалиционни партньори също са губещи, защото голяма част от българското общество по-скоро очаква България да остане неутрална в този конфликт. Българинът се страхува, че това може да ни въвлече във военен конфликт", посочи Евелина Славкова.

Споед нея "БСП губи двойно – и от страна на българите, и от страна на своя електорат". Българинът се страхува съвсем прагматично и зад това се крие недоверието, че в такава ситуация можем да се справим, че сме част от НАТО и по един или друг начин ще бъдем защитени. Това е въпросителна, на която политиците трябва да обърнат внимание, поясни тя. 

Според нея интересно ще бъде дали БСП "ако търсят вратичка да се измъкнат, а не хвърлят просто кърпата", ще търси "разказ или ще изпълнят думите си, които Корнелия Нинова многократно заяви". 

Северна Македония със сигурност ще бъде по-големият препъникамък, който може да разцепи коалицията, подчерта социологът. Червените линии няма как да не доведат до срив в коалицията, смята Славкова. 

Президентът всячески се опитва да се дистанцира от правителството. Това показва, дори индиректно казано, сваляне на доверието към този кабинет, изтъкна тя. "Отброяват се дните до края на това правителство. Изключително трудно би издържало", подчерта Евелина Славкова.

Тя изрази скептицизъм, че кабинетът би издържал да издържи до местните избори и му даде хоризонт до есента. По думите ѝ, "това правителство ще се самосвали, не толкова опозицията да го свали", а ГЕРБ печелят от това правителството "да пие тази горчива чаша от проблеми и кризи".

В момента сме в енергийна криза, комбинацията с висока инфлация и невъзможността бизнесът да прецени как ще се справя ще доведе до социално напрежение, което няма как да не се отрази на правителството, посочи още Евелина Славкова. 

"Правителството ще бъде поставено в пресата от няколко проблема. Тежестта на вътрешнополитическите е много голяма. Когато бръкнеш в джоба на българина, това няма как да бъде пропуснато."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

 

 

Коментари

 • Живота е за смелите (не агресивните)

  04 Май 2022 9:29ч.

  Хайде пак пр. Кажете си го направо. Да се самосвали е най-оптимистичния вариант, нали? А реалността е друга. Прокуратурата и обвиненията срещу министрите ще го свалят. Това е истината и вече е време да я говорим на висок глас, без притеснения и без шубе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква прокуратура, какви обвинени

  04 Май 2022 9:50ч.

  срещу министрите? Няма никакви индикации за такова нещо. А БСП ще си направо секуро ако днес не се държи адекватно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  04 Май 2022 10:02ч.

  То вече се е самосвалило, но премиера още не го проумява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  04 Май 2022 10:16ч.

  моме,куршумът е част от патрона - отделно не се доставя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина

  04 Май 2022 10:25ч.

  Люб, освен шофьорче на самальот имаме и шофьори на самосвали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люба

  04 Май 2022 10:27ч.

  Калин,така е , но са с различни чорапи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  04 Май 2022 10:53ч.

  В никакъв случай едно бг правителство не трябва да пада заради хатъра на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  04 Май 2022 13:09ч.

  Ще се самосвали, като ни го вкара по всички дупки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  04 Май 2022 13:53ч.

  Много добре стои на екран, стига да не си отваря устата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споед нея "БСП губи двойно

  04 Май 2022 14:28ч.

  Ама разбира се, че кой друг ще губи, ако не БСП! "нея" така й харесва, и така си е решила, а и толкова може! Хм, тя да не е любчестата калинка....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • както уйдиса

  04 Май 2022 14:43ч.

  не се самозабравяйте с това бсп. те се преобразяват при всяка власт. те нямат лице като еврейско изкуство. като човек в киборг. абе както уйдиса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правителство-самосвал

  04 Май 2022 14:40ч.

  С такава количка си играех на 3 годинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи