Евелина Славкова: Меденият месец за правителството приключи

Евелина Славкова: Меденият месец за правителството приключи

Евелина Славкова Снимка: Ани Петрова, БНР

 

„Меденият месец за това правителство приключи“, каза пред БНР социологът от Изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова. 

„Това правителство тръгна почти сходна позиция положително – отрицателно отношение. В момента ножицата между положителното и отрицателното отношение е много широко разтворена – 56% отрицателно и едва 29% положително. Тенденцията е в следващите месеци да измерваме такъв тип спад на електоралната подкрепа“, посочи социологът.

22,9% е подкрепата за ПП, сочи последното проучване на Тренд“. ГЕРБ запазват сходни позиции за тримесечието в сравнителните данни на социолозите, като за март подкрепата за тях е 21,9%. ДПС е трета политическа сила с 11,4% подкрепа, а заявената подкрепа за БСП е 10,4 на сто. Изравняване на позициите се наблюдава както при водачите, така и в долната част на скалата с електоралните нагласи - ИТН, ДБ и „Възраждане“ са с почти изравнени позиции, съответно ИТН - 7,5%, ДБ - 7,4% и "Възраждане" - 7,3%.

Хипотезата на „Тренд“ е, че повишаването на дела на заявилите, че ще гласуват за други политически формации, има връзка със заявките на Стефан Янев за бъдещ политически проект. 

Бъдещата партия на Стефан Янев има потенциал, защото се позиционира в едно широко поле в българското общество – не толкова проатлантическо и не толкова проруско, коментира Евелина Славкова в предаването „Преди всички“.

Немалък дял - 40% от запитаните посочват, че са си променили отношението към Русия след началото на войната в Украйна, но 46 на сто не са го променили, изтъкна Славкова.  

77% от българското общество смята, че НАТО не трябва да се намесва в този конфликт. Това според Славкова е „инстинкт за неутралитет“ и се дължи на чистия прагматизъм и народопсихологията на българина. 

68% от българите смятат, че страната ни трябва да приема украински бежанцина своя територия.

За първи път от началото на 2021 г. спада и подкрепата за държавния глава Румен Радев – с 6%. Натрупването на тези леки негативи Евелина Славкова обяснява с критиките срещу правителството и разграничаването от Стефан Янев.

Най-печеливши в ситуация на предсрочни избори биха били „Възраждане“ и бъдеща партия на Стефан Янев, заяви Славкова.

По думите ѝ обаче се вижда негласен консенсус между политическите формации в парламента, включително тези в опозиция, „да дойдат по-добри времена и тогава да се решава какво ще се случва“, но е трудно тази власт да издържи 4 години при сътресения като сегашните. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

 

Коментари

  • с развод

    16 Март 2022 10:23ч.

    Време е да нова порция евро-идиоти, тия вече се осраха тотално

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vhfgzk

    18 Юни 2022 12:23ч.

    buy lasix 100mg online - <a href="https://acyclovirzvx.store/">acyclovir 400mg for sale</a> buy doxycycline without prescription

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Klneqk

    10 Авг 2022 14:31ч.

    metronidazole 400mg usa <a href="https://fildenac.com/">order fildena 50mg generic</a> glucophage 1000mg pill

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Март 2022 11:08ч.

    Да, но продължават да ви "оправят".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали е жена все медени месеци са и в главата

    16 Март 2022 11:21ч.

    Може за нея да е приоритет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това момиче и то ли е от Харвард?

    16 Март 2022 11:45ч.

    Мяза на г-н Петков в разсъжденията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи