Евакуираха Лувъра и Версай. Париж под заплаха от атентати

Евакуираха Лувъра и Версай. Париж под заплаха от атентати

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лувърът обяви, че затваря днес врати "от съображения за сигурност". Причината е страх от атентат.

„Лувърът получи писмено съобщение, в което се посочва, че има риск за музея и неговите посетители“, каза говорителят на музея пред АФП, след като обяви затварянето в социалните медии. „Решихме... да го евакуираме и затворим за деня, докато извършим необходимите проверки“, добави той.

Франция мобилизира 7000 военни в подкрепа на патрулите за сигурност след като учител беше убит от ислямски екстремист в Северна Франция. Заплаха за сигурността днес доведе до затвяне на парижкия музей Лувър.

15 000 души са били евакуирани от Лувъра по средата на деня, както съобщава парижката полиция. Мярката е наложена след сигнал за опасност. Прочутият парижки музей в момента е основно претърсван и ще остане затворен през целия ден от съображение за сигурност, а посетителите му ще бъдат обезщетени.

Съвсем очаквано напрежението във Франция расте през последната седмица, особено след атаките срещу Израел. В петък 20-годишен бивш ученик нападна с нож и уби учител в Арас. Във Франция най-големите еврейски и мюсюлмански общности в Европа. Това са над 600 000 души - и евреи, и мюсюлмани.

По-късно и хората от двореца "Версай" бяха евакуацирани след сигнал за бомба, научи Франс прес от полицейски източници този следобед. Сигналът е подаден чрез анонимно съобщение на сайта moncommissariat.fr. Според източника на АФП дворецът няма да работи до края на деня, предаде БТА.

Франция е била мишена на редица ислямистки атаки като най-тежкото от тях беше едновременното нападение на въоръжени и атентатори самоубийци в развлекателни заведения и кафенета в Париж през ноември 2015 г.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви вчера, че нападението в Арас е свързано със събитията в Близкия изток, където Израел провежда военна офанзива, за да унищожи "Хамас" след смъртоносното нахлуване на негови бойци в еврейската държава миналата събота.

Източници: "24 часа", БНР, dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Като гледам,

    14 Окт 2023 16:57ч.

    ще затварят и много други места. Клокочещият ислямистки вулкан, върху който са седнали повечето европейски държави, в един момент ще избухне. После да видим дали ще осветяват в цветовете на израелския флаг най-важните забележителности в градовете си. И друго ми направи впечатление - френските полицаи. Такива едни стройни, представителни... Чудя се, те защо нямат бирени коремчета като нашите и ако имат - къде са ги скрили?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Звезделин Давидов

    14 Окт 2023 17:45ч.

    Лувърът затваря врати точно на тази дата по други причини. Но това няма да спаси глупавите франсета от възмездието на небесата. Защото заключената е вътре, но може да минава през стени. Особено през стъклени такива. И огледалото на дявола е безсилно да я спре, както и стъкления похлупак поставен отгоре й. Защото тя е ключът, който ще го отвори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викайте Je suis Charlie

    14 Окт 2023 17:55ч.

    и ще ви мине страхът. Сами си повикахте и отгледахте атентаторите. Колониализмът, либералните глупости и политическият флирт с ислямските общности в качеството им на избиратели за тези, които са граждани на Франция – всичко това е взривоопасна смес, спор няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А вие като викате Путин

    14 Окт 2023 20:01ч.

    Акбар по цял ден докъде стигнахте? Да просите джепане от С. Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Messing

    14 Окт 2023 18:04ч.

    Попитали радио Ереван, има ли поне една мюсюлманска държава в света където се издава Плейбой. Разбира се, отговорило веднага радиото, Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янко Менски Грозновати

    14 Окт 2023 18:05ч.

    Как може да се затвори нещо, което е отворено откъм върха си? Между другото това е вторият случай в последно време , когато Лувъра е поставян под ключ. Помните ли кога и по какъв повод беше затворен предния път? А какво е общото между двете дати, от гледна точка на посетителите и жителите на Лувъра?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за Версай има бомбена заплаха и извеждат туристите

    14 Окт 2023 18:21ч.

    А в Полша, Варшава, полицията отцепи пл. "Пилсудски" също заради бомбена заплаха. Един се е качил върху паметника на жертвите на самолетната катастрофа край Смоленск и е заплашил, че ще се самовзриви. В краката му има торба, вероятно с или без бомба. При самолетната катастрофа през 2010 г. загинаха 96 души, включително президента Лех Качински и съпругата му Мария. Това става само ден преди изборите в Полша. >>> https://t.me/Pravda_Gerashchenko/81252

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи