Euractiv: България "непряко" е изпратила оръжие на Украйна за над 1 млрд. долара

Euractiv: България "непряко" е изпратила оръжие на Украйна за над 1 млрд. долара

Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, дори още преди началото на руската инвазия, установи разследване, проведено от "Юрактив България" (Euractiv Bulgaria). От началото на руската инвазия изпращането на оръжия в Украйна е основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България, посочва електронно издание, цитирано от БНР.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, разследването на EURACTIV установи, че оръжейни доставки са били извършвани дори преди началото на конфликта.

"За периода 24 февруари 2022 г. – 19 януари 2023 г. не са постъпвали заявления за външнотърговски сделки с украински фирми и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен контрол и съответно не са издавани разрешения за износ за този период“, се казва в отговор до EUROACTIV от Министерството на икономиката на България след искане по Закона за достъп до обществена информация.

Още преди войната, от началото на 2021 г. до 24 февруари 2022 г., Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании, които са големи износители на произведени по съветски стандарт оръжия и боеприпаси за украинската армия, посочва изданието. Само през миналата година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне 1 милиард долара, коментират източници на EURACTIV.

Големите държавни оръжейни заводи като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, са отчели 100-процентен ръст на продажбите.

Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на държавната компания "Кинтекс", през която минава оръжейният износ на страната, потвърди рекордния български износ.

"Когато има международен въоръжен конфликт, винаги има увеличение на използването на продукти, свързани с отбраната“, заяви през миналата година Михайлов пред "Юрактив България", добавяйки, че издадените от държавата разрешителни за износ на оръжия през това време възлизат общо на 1,1 – 1,3 милиарда евро.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Единият милиард

    06 Март 2023 11:47ч.

    от дефицитът на финансите ни! Остава да се разбере и за какво е другият дефицит от близо 1.4 милиарда! И тези милиарди ние, обикновените хора ще ги изгладуваме, но това не се отнася за богатите управляващи и техните поддръжници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Март 2023 11:51ч.

    р. радев е историческо недоразумение, което няма съвест, чест и принципи. негова основна задача е да бъде „синергично“ във фарватера на американската политика - политика нацистка и терористична... и само фашист може да действа по този начин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То не било само 2.4 милиарда!

    06 Март 2023 11:53ч.

    В долната статия се сочи дефицит 40! милиарда!! Не виждам как ще ги плащаме?!? Май остава единствената възможност конфискация на авоари над определени надвишаващи лимити, т.е. на тези, които най-вероятно са злоупотребили. Не знам само как би се справила прокуратурата ни с оглед слугинската им дейност...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • даааа

    06 Март 2023 12:04ч.

    България е малка страна, с много малко население, без суверенитет, а толкова много нехора и изродщини !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко е

    06 Март 2023 12:07ч.

    Малко е 1 милиард за Украйна, но по-добре от нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Близката петилетка само за фронта, за победата

    06 Март 2023 12:15ч.

    Бленувана от НАТО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо ме гледаш така тъпо, българино?

    06 Март 2023 12:17ч.

    Отидеш ли да гласуваш, независимо за кого гласуваш, легитимираш откровени фашисти и гласуваш за война и геноцидно-дискриминационни политики и практики срещу братска Русия. Гражданско неподчинение срещу политическата клика на мафията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Норвегия

    06 Март 2023 12:32ч.

    Българският народ няма нищо общо със продавачите на оръжие, производителите на същото и т.н. Слагат под общ знаменател нормалните българи заедно със всички олигофрени и зомбита , които са боклукът на една нация. Това е нонсенс и върховна глупост, никой не го признава за смислено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пиле норвежко

    06 Март 2023 12:48ч.

    Бъркаш. Народът има пряка вина, защото народ, който на избори ходи за гъби, щото уж нямало за кого да гласува, дава властта в ръцете именно на оръжейното лоби и партията на войната. Избори имаше достатъчно, а народът или спи или троши паметници и после си чеша езика по форумите. Така че за съжаление вината ще бъде солидарна. Народът е съучастник в това престъпление, докато не докаже противното на 2 април. Вярвате ли, че това е възможно или отново ще кажете, че нямате нищо общо с това, което следва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безсрамието им няма край

    06 Март 2023 16:16ч.

    Когато – не "уж", а действително – няма какво да реално да се "избира", подобни манипулативни обвинения служат само на това, да се продължава същата безкрайна агония на използваното и изхвърляно за отпадъци население и териториални ресурси, и то не само в България, с тази разлика, че все пак назначения (уж "избран") политически слугинаж, отново ще се наяде с останките от жертваното на господарите им население и ресурси. Дори заинтересован индивид, като Дж. Буш-младши, се опита веднъж с неистови усилия (неуспешно, разбира се) словесно да изрази подобно положение – естествено не със същата цел. Който иска да го пре-гласуват twice, може и да не ходи за гъби – все пак с гъбите някой може да си сготви нещо, а от "избирания" отряд хубавци – кой от кой по-родолюбец – ще получиш "същото като предишното", но този път вероятно още по-зле, понеже и изискванията на "началниците" им към тях все повече се увеличават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сащ източват синергетично европейските синигери.

    06 Март 2023 12:50ч.

    Когато гръм удари, елитарните песнопойци първи ще се скрият по-назапад, а обикновените хора ще бъдат изправени на барикадите, незнайно за какво и кого борещи се, ами като при всяка революция, в очакване на следващия Месия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    06 Март 2023 13:25ч.

    Глупости на търкалета... България е продала оръжие на Полша, а тя го е пратила на Усрайна, няма такива пряко/непряко, там и сръбско оръжие има колкото искаш - така е при военни операции ? ако беше достатъчно, психодесните нямаше да умират от желание да пратим дарение, за да си изцапаме ръцете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    06 Март 2023 13:32ч.

    На първо място, като най-отговорен за случващото се е президента румен радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    06 Март 2023 13:34ч.

    ами, да те светна - не е той, а Киро & Co

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    06 Март 2023 13:32ч.

    Да бъдем точни: Да, някои си поделиха споменатото милиардче, но това са основно частните производители и търговци в България. Единствен от държавния контингент, все пак намаза държавния ВМЗ Сопот и то само защото износът не беше пряко за Украйна. Колкото до единственият държавен оръжеен търговец, Кинтекс ЕАД, той нищо не намаза - няма нито една сделка по украинското направление, по разбираеми причини... Така, че не България е усвоила никакви милиарди, а само някои частни субекти в България. Има разлика при това голяма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България

    06 Март 2023 14:35ч.

    Народът на България няма нищо общо със временно назначените управляващи държавата , тези които ги назначават да си носят отговорността . Слава Богу, българите не са зомбирани като укрите и голяма част от западноевропейците и англоезичните. И колкото и да опитват външни фактори да зомбират българите, не им се получава. Просто поради факта , че нормалните българи не се продават за гнили банани и дрънкулки. И също така нормалните българи не си продават земята на чужденци, които после биха имали претенции към България. Който разбрал - разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    06 Март 2023 14:45ч.

    А що за медия е Еурактив? Чета, че "Сега" и "Дневник" са медийни партньори: https://euractiv.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    06 Март 2023 15:53ч.

    добре де, тази новина за българското оръжие за Украйна вече се осветли много пъти...ако искате нещо ново да кажете, напишете, че Вучич в Сърбия прави точно същото-последната сделка беше продажба на 3500 ракети 122 мм за "Град" на Полша, и от там те отиват в Украйна. Захарова зададе въпроса на србете миналата седмица и Вучич отговори, че той не продава директно на Украйна. Защо така, леееко србете се измъкват от руската обвързаност, даже започнаха преговори с Косово за разрешаване на проблемите... преориентиране към Запад?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига си се правил на невменяем

    06 Март 2023 16:11ч.

    Защо така ли? Защото диктаторите САЩ и ЕС ги принуждават под заплахата да разпалят война и да им прекъснат транзакциите с валута, затова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рапорт даден

    06 Март 2023 16:16ч.

    Българските складове (вкл. военно-времените запаси) за метали и материали за българското производство на боептипаси и въоръжение вече са празни! Честито на Крушовица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българският "гювеч"

    06 Март 2023 18:10ч.

    много се услажда на всеки, който го опита! Човек се чуди - ще спрат ли някога да ни тормозят паразитните "чревоугодници" по света? Нямаме минутка спокойствие от тези досадници - всеки гледа да ни конфронтира и обърква, за да продължаваме да се държим за гушите и да се избиваме помежду си, докато крадците ни препипват... И така вече 100 години! Ясно е, че и сега всячески се опитват да ни разединят и унищожат... Пладнешкият обир от 30 години насам все повече се ожесточава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България "непряко" е изпратила оръжие на Украйна за над 1 млрд. долара

    06 Март 2023 19:47ч.

    Някой "пряко" е получил 1 млрд. долара. Кой?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    06 Март 2023 20:24ч.

    Преди войната през 2021 не сме били изпращали оръжие, а от 2015 до 2021 изпращали ли сме оръжие за Украйна? Мисля , че всички знаем отговора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    06 Март 2023 20:49ч.

    Продължавам да се чудя как наивно налапваме въдицата и ни правят на шарани. Веднъж писах тук " Няма нищо лично, само бизнес" . Някои хора неискат да повярват, че ударът не е насочен към Нинова и сие, а към българската оръжейна промишленост. Това е последното, което остана държавно и носи приходи в националния бюджет, бе хора. Спомнете си , че бяхме износители на ел. и мотокари, завода за запаметяващи устройства, корабостроене, химическа промишленост. Всичко беше разсипано от уж "добрия частник" , но в интерес на други държави. Останаха АЕЦ -а и оръжейните заводи. Скоро и на тях ще им видим сметката като ги харижем на западни компании. Единият милиард приход в хазната от рабоата на 2-3 завода скоро ще го имаме като мечта. Когато работим с "посредници" , парите веднага постъпват в сметката на завода, а когато "даряваме" ще чакаме някога Украйна да ни плати. колкото пулучихме нещо от Ирак. С обслужващ персонал не се запазва народ и държава. За това, че Газпром продължава да продава газ на "недрожелюбни държави" и Украйна получава стотици милиони от такси, че Лукоил продава гориво на Украйна по подобна схема и още много примери не безпокоят Путин и правителството му. Важно е баланса от приход/разход да е положителен. Ама щели да загинат руски войници. На Путин пука ли му или е по загрижен за останалите 150 млн. руснаци как да оживеят. Но българите сме много готини и морални и може да си "ходим голи и боси ама да сме ербап", както казваше баба ми. Сега плащаме за хартиени самолети, скоро ще плащаме и за хартиени снаряди и бронирани машини. Хора събудете се! Всички нации мислят за себе си първо, а после за дугите. Иначе изчезваме. Казвам го като човек, който не по-малко уважава Русия от обявилите се за русофили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България

    06 Март 2023 23:20ч.

    Българите нямат нищо общо със търговците, продаващи оръжие от името на България на разни зомбита , които се трепят. Набийте си го в кухите кратуни и не говорете от името на всички българи и от името на България. ВСЯКА ОТГОВОРНОСТ Е ЛИЧНА !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи