ЕЦБ вдигна лихвите до нов рекорд. Инфлацията в еврозоната ще остане твъpдe виcoĸa зa твъpдe дългo вpeмe

ЕЦБ вдигна лихвите до нов рекорд. Инфлацията в еврозоната ще остане твъpдe виcoĸa зa твъpдe дългo вpeмe

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент до рекордно високо ниво от 4% в четвъртък, но тъй като икономиката на еврозоната е в застой, сигнализира, че това вероятно ще бъде последното ѝ действие в продължаващата повече от година борба с инфлацията.

"Инфлaциятa в eвpoзoнaтa пpoдължaвa дa нaмaлявa, нo вce oщe ce oчaĸвa дa ocтaнe твъpдe виcoĸa зa твъpдe дългo вpeмe. Упpaвитeлният cъвeт нa EЦБ e peшeн дa гapaнтиpa, чe инфлaциятa щe ce въpнe cвoeвpeмeннo ĸъм cвoятa cpeднocpoчнa цeл oт 2%. Зa дa зacили нaпpeдъĸa ĸъм цeлтa cи, днec Упpaвитeлният cъвeт peши дa пoвиши тpитe ocнoвни лиxвeни пpoцeнти нa EЦБ c 25 бaзиcни пyнĸтa", ce пocoчвa в cъoбщeниeтo нa бaнĸaтa.

Централната банка на 20-те държави, които споделят еврото, промени прогнозите си за инфлацията, която сега очаква да се понижи по-бавно до целта от 2% през следващите две години. Същевременно влоши и прогнозите си за икономическия растеж.

Това илюстрира дилемата, пред която е изправена ЕЦБ на срещата - цените все още се покачват с повече от два пъти целевия процент, но заради високите разходи за заеми и спада в Китай общата икономическа активност трудно расте.

На този фон ЕЦБ изпрати сигнал, че вероятно е свършено с повишаване на лихвените проценти, което ще доведе до спад на доходността на облигациите в еврозоната и поскъпване на европейските акции, допълва "Ройтерс".

"Въз основа на текущата си оценка управителният съвет счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат значително за навременното връщане на инфлацията към целта", казаха от ЕЦБ.

Сега се очаква това да се случи по-бавно, отколкото сочеха предишните прогнози на ЕЦБ през юни, като инфлацията се очаква да бъде 5.6% през 2023 г., 3.2% през 2024 г. и 2.1% през 2025 г.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард не изключи категорично допълнително увеличение, ако е необходимо, и каза, че лихвените проценти ще трябва да останат на ограничителни нива за известно време. "Фокусът ще се премести напред - към продължителността, защото не можем да кажем това сега, че сме на върха", каза тя на пресконференция.

Лагард призна, че някои членове на борда на ЕЦБ са се противопоставили на последното повишение на лихвите, но добави: "Имаше солидно мнозинство от управителите, които се съгласиха с решението, което взехме."

Помолена да коментира дали понижаването на прогнозите за растеж от страна на ЕЦБ - като растежът на еврозоната тази година сега е само 0.7% - означава, че регионалната рецесия вече е нейният основен сценарий, Лагард настоя, че забавянето е временно. "Възстановяването, което бяхме планирали за втората половина на 2023 г., беше изместено с времето", каза тя. "Ние сме уверени, че растежът ще се засили през 2024 г."

Увеличението от 25 базисни пункта в четвъртък повишава лихвата, която ЕЦБ плаща върху банковите депозити, до 4.0%, най-високото ниво от въвеждането на евровалутата през 1999 г. Само преди 14 месеца този показател беше на рекордно ниско ниво от минус 0.5%, което означаваше, че банките трябваше да плащат, за да депозират на сигурно парите си в централната банка. В навечерието на срещата тази седмица паричните пазари очакваха депозитната лихва да достигне връх от 4.0%, преди да бъде намалена през втората половина на следващата година.

Бурният цикъл на затягане - два пъти по-стръмен, отколкото обикновено се предвижда от собствените стрес тестове на ЕЦБ на банковия сектор - вече остави своя отпечатък върху икономиката на еврозоната. Тъй като производственият сектор (който обикновено се нуждае от повече капитал, за да работи) вече страда в резултат на по-високите разходи за обслужването на заеми, новото кредитиране на компании и домакинства рязко намаля. Услугите също започнаха да изпитват трудности след кратък следпандемичен бум в туризма.

Германия, най-голямата икономика в еврозоната, преминава през индустриалния спад и се насочва към рецесия според няколко прогнози.

Източници: Дневник, money.bg, kritichno.bg

 

 

Коментари

  • old_beggar

    14 Sep 2023 21:20ч.

    унгарският външен министър Петер Сиярто: „Четох, че Европейският парламент ме бил осъдил, че отидох в Минск на преговори... Това не е ли оня същият орган, на който няколко членове бяха арестувани за корупция?“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко стана в Матушката?

    14 Sep 2023 21:32ч.

    Не беше ли 12 %.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацко, жълтопаветниче некъпано, евроджендърче недоклатено! Какво общо има Русия със сий материал?

    14 Sep 2023 22:14ч.

    Обаче! Дай да изместим темата, щото .. ! Не мой, бацко, no pasaran! Козяк, незачет! Опорките, опорките и днес много, ама много нефелни, бе! И, бацко, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес (поради разбираеми причини ...)! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    15 Sep 2023 4:17ч.

    нека не се отклоняваме от темата, 4% е много висока и затормозяваща лихва в ЕС, а в Рашистка Фашагия 12% лихва е убиец за икономиката. В тази газета за РФ като за умрял-или добро, или нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доминик-Габриел Въргалчев

    14 Sep 2023 21:57ч.

    "Сега се очаква това (понижаване на инфлацията) да се случи по-бавно, отколкото сочеха предишните прогнози на ЕЦБ през юни", "Възстановяването, което бяхме планирали за втората половина на 2023 г., беше изместено с времето", каза тя. T. e. купуването на колело от тате се отлага. Сега-за 2024 г., а догодина ще се поотложи с още известно време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Райската градина" май стана "Разораната (разорената) целина"!

    14 Sep 2023 22:19ч.

    Ама иначе сме "еврипейци", от "Авропата"! Що ви требва американски мозъчец да слушката, санкции на Русия да налагате? Обаче! “От ума си тегли", Грибоедов толкова верно го е казал! Ма коги царот е гол, спасение нема и нема да има! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    14 Sep 2023 22:38ч.

    При 6 libor се връщаме към нормата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И само с ОЛП.

    14 Sep 2023 22:41ч.

    ....няма да се размине. Да видим още ли има прекалено големи за фалит . (Макар че накрая просто национализират загубите на шепа комарджии)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ние сме уверени, че растежът ще се засили през 2024 г."

    14 Sep 2023 22:47ч.

    Уверението на Лагардова не струва пукната пара. Самата тя добре знае, че сценарият е друг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сценарият е прост

    14 Sep 2023 23:11ч.

    ....още от Адам Смит. Капитализмът(терминът е френски, Маркс никога не е използвал определението, при него са" капиталистически отношения") изисква растеж или отива в криза. При 3/4 феодализъм имаш империализъм. Докато "усвои" .1917 имаш и държавен(етатистки) социализъм-дизайн бай Сталин. Идва Кейнс.(и Голямата Депресия) -създава се "средна класа" . Почва да им се привижда "конвергенция". Горби взриви модела. "Капитализмът" усвои Източният блок. Бичи пазар и лакомия(Грийнспан предсказа безкризисно развитие малко след Краят на Историята).Потенциалът за експанзия сеизчерпа(останаха Северна Корея и условно Куба, другото е сал "капитализъм") , айде- и монархиите в Залива. Следва Ленин-Империализъм като висша форма. Война в Украйна, но Русия е по-капиталистичесма и от САЩ, както и Африка. За 35 години неокони, деривати, Фридман и Байек,казино-финанси и хеликоптерни пари при мовид преебажа и наследствотл на Бисмарк-универсалната пенсионна система. Остава само колонизация на Луната или се връщаме на Адам Смит и Кейнс(и доста Маркс). Пътем 2008 ще ни се види репетиция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз Кочо

    14 Sep 2023 23:17ч.

    Сценарият вече начертан от Фед По високо за по дълго. Активите да му мислят. Предстоят им трудни времена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е моментът

    15 Sep 2023 1:23ч.

    Сега е моментът малоумниците, известни като правителство на България, да ни набутат в еврозоната, за да видим какво е това "инфлация в еврозоната".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 8,8 % е

    15 Sep 2023 2:01ч.

    Инфлацията там. При приятеля на др. Путин Орбан е 26 %.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ъъъъ отговор

    15 Sep 2023 11:59ч.

    а покупателната сила там ква е; тука с мизерната заплата укрохляб отровни колбаси дрипи глад студ здравна система мор ами там как е/ръша и унгари; неполучени стари самолети и милиарди за бтри ша плащат ли; то за спестявания в хартиени пари забрави по целия свят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи