ЕЦБ в непланирана среща заради скока на държавните облигации

ЕЦБ в непланирана среща заради скока на държавните облигации

Управата на Европейската централна банка проведе рядко срещана непланирана среща в сряда, за да обсъди нарастването на разходите по заеми за някои страни от еврозоната, разпалвайки спекулациите, че банката се готви да предприеме действия за успокояване на пазарите, съобщи "Ройтерс". Доходността на облигациите, емитирани от Италия и други задлъжнели държави от еврозоната, се повишиха рязко, след като ЕЦБ обяви планове за серия от повишения на лихвите миналия четвъртък и прекрати програмата за изкупуване на дълг заради растящата инфлация.

Изправен пред заплахата от повторение на дълговата криза отпреди десетилетие, Управителният съвет на ЕЦБ обсъди как да отговори на пазарните сътресения.

"Управителният съвет ще проведе среща в сряда, за да обсъди текущите пазарни условия“, каза говорител на ЕЦБ.

Новините за срещата на ЕЦБ доведе до поскъпване на еврото с над половин процент до 1.0487 спрямо долара, а 10-годишната доходност на италианските облигации падна с 22 базисни пункта. Фючърсите на италианските акции се повишиха рязко.

Опциите, отворени за ЕЦБ за борба с така наречената фрагментация – когато някои страни са изправени пред значително по-високи разходи по заеми от други – включват насочване на реинвестиции от облигации в падеж към пазари, които са подложени на стрес. Някои анализатори обаче предупредиха, че подобен ход сам по себе си едва ли ще бъде достатъчен, така че политиците в ЕЦБ биха могли да измислят и чисто нов инструмент.

Срещата на ЕЦБ се провежда в същия ден, когато се очаква Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти, като инвеститорите драстично вдигат своите залози за увеличение от 75 базисни пункта, което подхвани разпродажбата на акции на световните пазари.

10-годишната доходност на германските облигации, които са еталон за валутния съюз, достигна 1.77%, най-високото им ниво от началото на 2014 г..

Италия продаде 2.5 милиарда евро от седемгодишна облигация с падеж на 15 юни 2029 г. при 3.75% брутна доходност - най-високата от октомври 2013 г. и рязко повишение спрямо 2.39% на предишния търг. Дълговата криза преди десетилетие приключи едва когато тогавашният президент Марио Драги обеща да направи "каквото е необходимо“, за да спаси еврото и последва това обещание с безпрецедентна – и досега неизползвана – спасителна схема.

Имаше ехо от тона на Драги в речта на члена на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел късно във вторник.

"Нашият ангажимент към еврото е нашият инструмент за борба с фрагментацията“, каза Шнабел, която е германка.

"Този ангажимент няма граници. И нашият опит в намесата, когато е необходимо, подкрепя този ангажимент", каза Шнабел и добави, че ЕЦБ след "отблизо" ситуацията и е готова да приложи както съществуващи, така и нови инструменти, ако установи, че пазарната промяна на цените е "неправилна".

Шнабел възрази срещу предварителното обявяване на инструмент, тъй като той трябва да бъде съобразен с конкретна ситуация с условия, ограничения и предпазни мерки, определени за всеки отделен случай.

"Трябва да получим изявление, отразяващо желанието да действаме и тогава може би те също ще възложат на комисии да работят по опциите, това е, което липсваше от миналата седмица“, каза икономистът на Pictet Wealth Management Фредерик Дукрозе.

Последният път, когато ЕЦБ проведе непланирана среща по време на пазарен стрес, тя въведе програмата за спешно изкупуване на облигации на стойност 1.7 трилиона евро, която се оказа нейният основен инструмент по време на пандемията от COVID-19.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

 • "Нашият ангажимент към еврото е нашият инструмент за борба с фрагментацията“, каза Шнабел, който е германка.

  15 Юни 2022 17:48ч.

  Предполагам, не е случайна грешка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  15 Юни 2022 21:28ч.

  Незаконното изкупуване на държавни дългови книжа от ЕЦБ дава завидни резултати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи