Естония гони предстоятеля на православната църква митрополит Евгений

Естония гони предстоятеля на православната църква митрополит Евгений

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Естония съобщи, че няма да поднови разрешителното за пребиваване на главата на Естонската православна църква на Московската патриаршия, като заяви, че руският гражданин представлява "риск за сигурността", предаде "Дождь". 

Решението означава, че митрополит Евгений трябва да напусне страната, преди да изтече срокът на настоящото му разрешително на 6 февруари.

"Естонската държава не удължава разрешителното за пребиваване на главата на Естонската православна църква на Московската патриаршия", заявиха от естонската полиция и гранична охрана.

"Действията му представляват риск за сигурността на Естония."

Полицията заяви, че религиозният лидер, чието гражданско име е Валерий Решетников, многократно е бил помолен да спре да оправдава руската инвазия в Украйна и да защитава Кремъл.

"Неговите публични действия и изказвания подкрепят агресора и той не е променил поведението си въпреки предупрежденията", казва Индрек Ару, ръководител на службата за гранична охрана в северната префектура.

Редица естонски политици призоваха Решетников да бъде експулсиран още през януари 2023 г., след като църквата обяви съвместна молитва "за мир" с прокремълското политическо движение Koos (Заедно). Той живее от 4 г. в Таллин. Властите подчертават, че действията им са насочени изцяло към него и не се отнасят към Естонската православна църква на Московската патриаршия. 

В края на септември българските служби за сигурност изгониха от страната предстоятела на руската православна черква в София.

Един от лидерите на Koos, Айво Петерсон, беше задържан след посещение на окупираните от Русия части на Украйна и е разследван за държавна измяна. Православните християни съставляват около 16% от населението на Естония. Около 150 000 от тях принадлежат към Естонската православна църква на Московската патриаршия. Други 270 000 са членове на Естонската апостолическа православна църква.

И двете организации се смятат за законни наследници на Естонската апостолическа православна църква, която е действала между 1920 и 1945 г. 

Източници: mediapool.bg, segabg.com

 

 

Коментари

  • А какво е това "Естония"!? Едни мочурища, купени от Швеция с пари

    18 Яну 2024 17:45ч.

    Няма такава държава. Временно има нещо като нищо в ЕСОТАН. Много временно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Яну 2024 19:14ч.

    доста главоболия се очертават за Христос след неговото рождение !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора сте рубладжиите

    18 Яну 2024 19:33ч.

    Откак се откачи от Матушката ти 2 пъти по богата от нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мръсни сатанисти

    18 Яну 2024 18:07ч.

    Подлагат истинската църква на гонения, точно така, както е предупредил Господ Иисус Христос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редица естонски политици призоваха Решетников да бъде експулсиран още през януари 2023 г., след като църквата обяви съвместна молитва "за мир"

    18 Яну 2024 18:10ч.

    Ясно. Войнолюбците не обичат мира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    18 Яну 2024 20:53ч.

    "...след като църквата обяви съвместна молитва "за мир" с прокремълското политическо движение Koos (Заедно)". K'во нещо се получава само като отрежеш края на изречението, а :-) А ти, като си такъв гоУем миролюбец, отиди в РФ да се помолиш за мир...вече на границата искат влизащия в РФ да подпише декларация, че дори след като напусне РФ няма да изказва мнение против управлението на РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вяра

    19 Яну 2024 10:53ч.

    Това че не е довършено изречението, не променя намесата на британската империя с нейното глобално прилагано правило "Разделай и владей", с което налага империалистическите си неофашистки стремежи за световен контрол. И второто твърдение за влизащите в РФ също пролича точно на такова антимиролюбиво защото не изглежда "освободителя" да е влизал в РФ, а да не говорим да е подписвал декларация, така че не може да му се вярва, както той не вярва на другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сивопаветник

    18 Яну 2024 18:30ч.

    Каква изненада. Евроатлантизмът и атеизмът в различните си проявления вървят ръка за ръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    18 Яну 2024 19:09ч.

    Тия отдавна не ги слуша главата .... Виц : Естонец хваща златната рибка, тя рускиня, почва да му обяснява за желания, а той я бие в земята и я утрепва. Пак лови, пак златна рибка рускиня - 3 желания, каквото поискаш ... оня я трепе и пак сяда да лови. Трета рибка хваща, златна, почва да и блъска главата, а тя изплакала - абе кажи защо бе, всичките ни преби. А той - казал съм на руски да не ми се говори ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    18 Яну 2024 19:56ч.

    Атеизмът башка, но държавите в Европа са лаицистки, секуларни. Като изключим Ватикан- теокрация по дефиниция. Един атеист не би използвал Вярата за политика. Поне от уважение към привързаните към Традицията. Друга тема е че опортюнист би отрекъл принципа на отделяне на Църквите(което не е точно Вяра, а бюрокрацията) за да подхрани бонапартизма си(не от Наполеон, а от президента-император идва термина..,макар че скоро видях текст, дето бъркат ботевият Трети с Първият от Корсика)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йозеф Ш.

    18 Яну 2024 20:36ч.

    — След това всички останали бяха осъдени да заплатят голяма глоба, а утре, госпожа Мюлерова, ще ви помоля да ми сварите юфка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    18 Яну 2024 22:06ч.

    Естонците може само краката на руснаците да целуват, че има като нация и държава. Ако нямаше навремето Естонска ЕССР, сега едва ли щеше да има племе естонци, наброяващо населението на София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи