Естония е първата балтийска държава, узаконила еднополовите бракове

Естония е първата балтийска държава, узаконила еднополовите бракове

Естония стана първата балтийска държава, узаконила еднополовите бракове. Парламентът в Талин гласува с 55 срещу 34 гласа, за да разреши двама души да сключват брак независимо от пола им, съобщи ДПА.

"Официално е: Естония узакони брачното равенство. Присъединяваме се към другите северни държави с това историческо решение", написа министър-председателката Кая Калас в Туитър. "Гордея се с моята страна. Изграждаме общество, в което правата на всеки се зачитат и хората могат да се обичат свободно", каза премиерката и добави, че промяната ще влезе в сила от 2024 г.

Правителството на Калас оцеля и при вот на недоверие, свързан с измененията на Закона за семейното право и свързаното с него законодателство, съобщи държавната телевизия.

"Наистина съм много благодарна за търпението и разбирането, което ЛГБТ+ общността проявяваше през всичките тези години", цитира телевизията думите на министърката на  социалните грижи Сигне Рийсало. "Гарантирането на равни права за всички е толкова елементарно нещо, че този въпрос беше основно обхванат в дискусиите, които се проведоха в годините непосредствено след като възстановихме независимостта си. Радвам се, че сега е взето решение за една по-далновидна Естония, която се грижи за всички", добави тя.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Хохол

    21 Юни 2023 11:46ч.

    Тия така и така са една шепа народ,та сега съвсем ще се затрият

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Брак" се превърна в мръсна дума в нашия "свободен свят"

    21 Юни 2023 11:47ч.

    И това води до все по-малко ИСТИНСКИ бракове и до все по-ниска раждаемост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е една от целите: разрушаване на семейството.

    21 Юни 2023 12:34ч.

    "Съвместното съжителство (домашно съжителство, домашно партньорство или според бъгарското законотворчество фактическо съжителство или фактическо съпружеско съжителство) е законов институт и връзка между двама души, които живеят заедно, тоест на съпружески начала и споделят общ дом, без да са обвързани чрез брак. В някои юрисдикции съвместното съжителство е равносилно на гражданския съюз."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ценител

    21 Юни 2023 12:27ч.

    "и хората могат да се обичат свободно" -- само хората ли? за едно магаре питам, търси си приятелка, от северните страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • следващата държава 004

    21 Юни 2023 12:38ч.

    Как няма да разрешат, като сина на политик №1 в Естония е гей. Нарочно от Запад си сложиха такъв човек да ръководи държавата, за да поркара подобни закони. У нас е същото - нарочно на най-важните постове слагат джендъри и обратни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    21 Юни 2023 12:38ч.

    Ем, честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прибалтийците са ни ясни, но Куба?

    21 Юни 2023 12:54ч.

    Куба също узакони еднополовите бракове и осиновяването на деца от такива двойки през 2022 година. Законът е приет след проведен референдум, на който мнозинството кубинци изразяват своето одобрение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пролет в Париж

    21 Юни 2023 14:08ч.

    Следващата стъпка ще бъде узаконяване на изкуствено отгледани човешки ембриони в капсули. И така драги ми читатели, ние не отваряме портите към Ада, а сами си развъждаме такъв на тази иначе прекрасна планета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Гордея се с моята страна. Изграждаме общество, в което правата на всеки се зачитат и хората могат да се обичат свободно", каза премиерката и добави...

    21 Юни 2023 14:33ч.

    ...в унисон с чешкия президент: "А руснаците, живеещи на Запад, ще се наложи да ги интернираме, с оглед на нашата безопасност. Дето се вика, от каква възторженост започнахме, ама все пак да си дойдем на думата какви сме...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи