Ескобар в Скопие за промените в конституцията: Никого няма да подлагам на мъчения

Ескобар в Скопие за промените в конституцията: Никого няма да подлагам на мъчения

Регионалната стабилност и европейската сигурност и развитието на евроинтеграцията на Северна Македония са били акцентите в разговора на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщиха двамата на съвместна пресконференция в Скопие. 

Вчера Ескобар проведе едночасов разговор с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, а в рамките на днешния ден е предвидено да разговаря и с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предава БТА. 

„Никого няма да подлагам на мъчения”, каза Ескобар в отговор на въпрос за твърденията на Мицкоски, че правителството използва посещението му, за да бъде оказан натиск върху опозиционната партия да подкрепи промените в конституцията, които са вписани в преговорната рамка на Северна Македония. 

„САЩ не избира правителствата на държавите членки на НАТО. САЩ вижда естествени партньори в онези, които са посветени на европейската интеграция, на НАТО и на борбата срещу корупцията. Искам ясно да го кажа, също така искам да чуя и да има открит обмен на мнения. Надявам се, че след срещата (с Мицкоски) ще имам да кажа повече”, посочи Ескобар. 

„Европа и Америка имат нужда от вас, вие сте стратегически партньор и близък приятел”, посочи Ескобар, който беше лаконичен в отговора си на въпроса как ще коментира започналия, но спрял преди гласуване в парламента процес на промени в конституцията. "Радваме се, че процесът започна и се надявам, че ще продължи", каза той. 

„Фактът, че този дебат се води дълго време означава, че се касае за важен въпрос, който определя бъдещето на следващите генерации. И ще се води колкото е необходимо, за бъде взето правилно решение. Гражданите на Северна Македония заслужават да живеят в общество с висок жизнен стандарт. Пред нас са държави не защото индивидуално са по-добри, а защото вече са част от ЕС. Имаме сериозна подкрепа и в страната, и навън, и блокирането на процеса ще бъде вредно по отношение на напредъка на държавата. Ще ни изпрати в нежелана позиция заради изборите през следващата година в ЕС, а и у нас. Ще бъде изгубен моментът на подкрепата на международната общност, която днес имаме”, посочи Ковачевски. 

Ковачевски отново заяви, че той като премиер, управляващата в Северна Македония коалиция и правителството ще направят всичко в рамките на закона „държавата да върви напред, а гражданите да са европейски граждани в Република Северна Македония, а не граждани, които с чужди паспорти отиват да живеят в ЕС”. 

„САЩ са били и ще бъдат до нас по време на всички ключови процеси за демократичния прогрес на страната от независимостта до днес и са поддръжници на постигането на целите ни - НАТО и ЕС. Преговорната рамка, която е основа за преговори с ЕС, е одобрена от всички страни членки на ЕС и подкрепена от стратегическите партньори на Северна Македония. Тя съдържа условия, които трябва да изпълним. Няма да има нов договор, нито има възможност за предоговаряне на преговорната рамка, както твърдят някои политици. Напоследък те все по-рядко използват тази реторика, след всички откази за това, които получиха от висшите служители в Брюксел и страните членки. Убеден съм, че и този път ще сме победители и Северна Македония ще бъде следващата държава членка на ЕС”, посочи Ковачевски. 

Посещениета на Ескобар в Скопие се осъществява след старта на парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за вписване на българите в основния закон на страната като условие за провеждане на втората междуправителствена конференция и продължаване на преговорите с Европейския съюз, за които управляващите нямат необходимото мнозинство сред депутатите, а опозицията отказва да ги подкрепи.

 

Коментари

  • Колю

    25 Авг 2023 17:11ч.

    Или изнудването не е мъчение, или македонците са "никой". Обикновено казват истината, но трябва да се чете внимателно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ескобар: "САЩ не избира правителствата на държавите членки на НАТО"

    25 Авг 2023 18:34ч.

    Да бе, знаем, то и у нас така, самите "ние" си сглобихме това франкещайново коалиционно чудовище... Нали? Колкото до мъченията - що бе? Това е доказала се във времето успешна практика. Я колко македонски депутата се поразходиха из някакви багажници на някакви коли, колко бяха "профилактирани" у ареста, че парламентът да гласува правилно когато влизаха в САДО, и пак решението беше на косъм...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    25 Авг 2023 18:43ч.

    После трябва да отворят архивите на УДБА да се види терора на който са били подложени българите в БЮРМ след 1945 година. "" Ние сме титови и Тито е наш "" - югославските цървули още живеят в 1988 година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тито ики Тато

    25 Авг 2023 22:54ч.

    Щото пък вие сте Татови и Тато е ваш идол още от 1963г., когато се създава на пленум на ЦК на БКП вашата "нова българска единна социалистическа нация"! търсеща днес признание поне в Македония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    25 Авг 2023 23:04ч.

    """търсеща днес признание поне в Македония "" ... Кой търси от вас признание бе диви югославски цървули ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    26 Авг 2023 3:02ч.

    Не й/му обръщайте внимание, докторе! Она/он не мога да сборуват на контемпорарен книжовен северно македонски, поради което ползуват бугарски/татарски. Шестимата олигофрениофили, на преклонна възраст, ги има на съвместна снимка с некакъв югоагент во Бугария, при откриване на нещо си в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    25 Авг 2023 19:41ч.

    Как само ни изиграха. Вписване на българите в конституцията на РСМ. Е, и?????? Помня, че тази идея беше лансирана за пръв път от Р. Радев. ПИТАМ: Защо? КОЙ му я подсказа? Мисис Херо или Галя от Посолството? И какво печели България от спора със северомакедонците относно историята ни, как ще се променят учебниците им? Колко по-демократични ще станат като изброят всички етноси? Значи ли, че и ние под натиск ще включим северомакендонци в нашата Конституция? Така, че "човекът със стратегическото мислене " Радев ни натресе едно глупаво решение и другите се възползват, а ние пак оставаме с пръст в устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    25 Авг 2023 20:26ч.

    Ковачевски малко изтерзан ми изглежда на снимката, въпреки уверенията на барон Ескобар, че никого нямало да подлага на мъчения. Във всеки случай вписването на българите в конституцията им по никакъв начин не гарантира премахването на езика на омразата към нас и кражбата на наша история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    25 Авг 2023 20:29ч.

    Абсолютно ! Дават свобода, избор - или д@хаш или смърт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ескобар: "Европа и Америка имат нужда от вас, вие сте стратегически партньор"

    25 Авг 2023 20:53ч.

    А дали разрешава мистър Ескобар ние Балканите да НЯМАМЕ нужда от Европа и Америка?! ... Може ли някой да обясни какво е това "стратегически партньор". Ние сме такива, от 30 години и сме изпаднали в супер благоденствие и благополучие. Кратко и ясно състоянието на "стратегическият партньор" България, което целия народ ВИЖДАМЕ ЯСНО извън пропагандата и опорките но платените нпо, зависими от помощите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боян Чуков пред "Гласове":

    25 Авг 2023 20:56ч.

    "НАТО ни пази от Русия близо 20 години. За този период ОСТАНАХМЕ БЕЗ СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ УСТОИ на всяка държава - без армия, без промишленост, без здравеопазване, без образование, без селско стопанство, без национален суверенитет, на практика без държава." .... Ама нека вкарат РСМ в кошарата, няма само нас да "подлагат на мъчения" нека видят какво е като прочетат горното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мистър Ескобар, дали може да посочи държавата, на която САЩ са помогнали да "победи корупцията" в последните 30 години?!

    25 Авг 2023 21:01ч.

    Екзистециалната мисъл изискваща пример от практиката на световната държава САЩ. "САЩ вижда естествени партньори в онези, които са посветени на европейската интеграция, на НАТО и на борбата срещу корупцията." ........ Къде победихте корупцията, като от 30 години все това уверявате из Източна Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иванчо

    26 Авг 2023 0:54ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=Hd6M-oePMFs пределно добре обяснено; и се пак, да не забравяме, че е безкрайно трудно да обясниш на глухия, или да покажеш на слепия, или да налееш в пълна чаша ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    25 Авг 2023 21:40ч.

    Драги отговорни Другаре и дами и господа , защо съжелявате тези диви югославски цървули ? Благодаря предварително за отговора ! С уважение : Чоли- Боли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що е "посветеност"?

    25 Авг 2023 21:57ч.

    Кратко замисляне, но въпреки това - категорично отсъждане: Европейската интеграция (1), Посветените на Европейската интеграция (2), НАТО (3), Посветените на НАТО (4), Посветените на Приказките за борбата срещу Корупцията (5) - това очевидно са американски проекти, стратегическа собственост на проектанта, работещи за и в интерес на осъществяване на стратегическите цели и идеи на проектанта. Генерирането на идеи, разработването на проекти и тяхното осъществяване, когато и доколкото тези идеи и проекти обслужват теб самия - това е нещо разбираемо и очевидно е смислено занимание. Дотук е ясно и непротиворечиво. Големият проблем се явява в момента, когато контекстуално става ясно, РСМ е с предвидена и присвоена роля на т.н. "ПОСВЕТЕН". Веднага става ясно на аудиторията, че т.н. "ПОСВЕТЕН" работи за чужди интереси, а своите, доколкото въобще ги има, поставя някъде назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синхронно газене!

    25 Авг 2023 23:38ч.

    По същото време, известният ни Линдзи Греъм в Украина прави следното изказване: „ НИЕ ЩЕ РАБОТИМ ВЪРХУ ТОВА, ВИЕ ДА ПОЛУЧАВАТЕ ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ И ДА СПЕЧЕЛИТЕ ВОЙНАТА, КОЯТО САЩ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА ПРОИГРАЯТ.“ Трогателно, нали?:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синхронно газене!

    25 Авг 2023 23:38ч.

    По същото време, известният ни Линдзи Греъм в Украина прави следното изказване: „ НИЕ ЩЕ РАБОТИМ ВЪРХУ ТОВА, ВИЕ ДА ПОЛУЧАВАТЕ ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ И ДА СПЕЧЕЛИТЕ ВОЙНАТА, КОЯТО САЩ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА ПРОИГРАЯТ.“ Трогателно, нали?:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синхронно газене!

    25 Авг 2023 23:38ч.

    По същото време, известният ни Линдзи Греъм в Украина прави следното изказване: „ НИЕ ЩЕ РАБОТИМ ВЪРХУ ТОВА, ВИЕ ДА ПОЛУЧАВАТЕ ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ И ДА СПЕЧЕЛИТЕ ВОЙНАТА, КОЯТО САЩ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА ПРОИГРАЯТ.“ Трогателно, нали?:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синхронно газене!

    25 Авг 2023 23:38ч.

    По същото време, известният ни Линдзи Греъм в Украина прави следното изказване: „ НИЕ ЩЕ РАБОТИМ ВЪРХУ ТОВА, ВИЕ ДА ПОЛУЧАВАТЕ ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ И ДА СПЕЧЕЛИТЕ ВОЙНАТА, КОЯТО САЩ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА ПРОИГРАЯТ.“ Трогателно, нали?:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    25 Авг 2023 23:44ч.

    Това с повторението не е моя инициатива! Значи ли, че е за онези които не вдяват от първия път? Шегувам се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    25 Авг 2023 23:44ч.

    Това с повторението не е моя инициатива! Значи ли, че е за онези които не вдяват от първия път? Шегувам се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иванчо

    26 Авг 2023 0:59ч.

    безкрайно е безумието на алчността за пари, власт и слава; обезумелите от него не знаят какво говорят, нито какво вършат; десетилетия наред едни и същи лъжи в различни опаковки ... и все още "вършат работа", явно ... https://www.youtube.com/watch?v=Hd6M-oePMFs

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    26 Авг 2023 1:23ч.

    Ескобар, Пабло, поне предлагаше евтино щастие за всички, на достъпни цени. Ескобар,Габриел, обещава че никого няма да бие....много. Да се чуди човек правилният Ескобар ли гръмнаха кат куче?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    26 Авг 2023 1:26ч.

    Не че ми е жал за Пендеровски, трябва да плати с вписването на египтяните и българите в Конституцията, за което един бой изглежда приемлив...като за куче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    26 Авг 2023 3:52ч.

    Толкова нагли боклуци, като краварите, няма на тая планета!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    26 Авг 2023 11:14ч.

    А останалото човечество - какви сме, след като им позволихме да развихрят и укрепят наглостта си по целия свят!? Нима не се е виждало и разбирало още около ПСВ, че световната наглост и безпардонност се "оттича" от един световен наглец, към друг - следващия - световен наглец!? В този ред на мисли - ако Китай просто цели да бъде следващият световен наглец, то какъв е смисълът на днешната борба?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алтернативата

    26 Авг 2023 12:03ч.

    Това е въпрос на културен модел, на елемент от "божествения дизайн" на вида ни. Имаш основание да си задаваш подобен въпрос и няма особено значение, как точно ще го наречем - наглост, користен индивидуализъм или пък ... инстинкт, рефлекс за налагане на своята генетична линия за сметка на останалите. Питаш за "смисъла" на борбата! Противопоставянето и борбата винаги са безалтернативни. Сам си постави впрос: А какво ще стане ако просто седнем и скръстим ръце?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 8:14 ч. Моите имена - питате какви сме, сле като им позволихме да укрепят наглостта си по целия свят?

    26 Авг 2023 15:34ч.

    Не сме им позволили, защото те не питат - може ли? А действат по най-безотказно действащия способ - подкупват индивидите с пари, "мъниста" и власт (да си господар над себеподобни е голям гъдел за значимостта на Егото и т.н.) ............. И тук е ключът към спасението - когато дойдат да подкупват с куфарчетата с пари - човек да може да устои и да НЕ вземе парите! И когато тези, за които Свободата стане по-ценна от взимането на куфарчета с пари, станат достатъчно много - тогава ще се справим с паразитите наглеците лъжци, които цапат и газят с кални ботуши в душите на народите! ......... Обаче трябва и още нищо - примерът от събитията в Русия-Украйна показва, че за да се устои напълно на подкупите, ще трябват и МЕЧОВЕ, оръжия, защото както виждаме всички целия свят, наглеците вече не приемат и отказа да се взима от миризливите им куфарчета и насилват да се взима, за да правят другите ДЛЪЖНИЦИ, зависими, фактите са пред очите ни. ........... Христос е успял да изгони търговците от храма! Трябва да се справим и ние обикновените човеци Негови последователи източно православни християни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи