Ескалация на войната в Украйна може да доведе до правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, смятат социолози

Ескалация на войната в Украйна може да доведе до правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, смятат социолози

Евентуална ескалация на войната в Украйна би могла да доведе до, иначе трудната, коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Около това мнение се обединиха в предаването "Денят започва" на БНТ социолозите Първан Симеонов от "Галъп" и Евелина Славкова от "Тренд".

Година след избухването на войната, има реален риск от ескалация на конфликта или интензифициране на бойните действия и това личи и от последните речи на Джо Байдън и Владимир Путин, посочи Първан Симеонов.

"Ако войната ескалира, може след изборите, щем не щем, да трябва да правим правителство, защото нашите западни партньори, имам предвид от най-западните - англосаксонските, ще искат България да има правителство. Това значи, че Бойко Борисов трябва бързо да реагира и нещо да се договори с политическите си опоненти. Аз, поне, така разчетох последните санкции "Магнитски". Противопоставянето на тези избори ще е много ярко, на две алтернативи, и ще е много трудно те да се сработят, но ако войната не остане фонова, както е в момента, а се интензифицира, ще има натиск за правителство", заяви Първан Симеонов.

При всички случаи, ако се стигне до подобна коалиция, тя ще е формирна като някакъв вид експертно, програмно или техническо правителство, допълни още Симеонов.

"Ако ситуацията във външнополитически план принуди към този разговор, той ще е сложен и ще се наложи всеки да направи много тежки компромиси и да намерят разказ, с който да обяснят на своите електорати защо това се случва. Има и трети вариант - т.нар. "хартиена коалиция" или коалицията "Магнитски" - БСП, ДПС и ГЕРБ. Това също не изглежда много красиво и обществено приемливо и не мисля, че ГЕРБ ще се ентусиазират за такова нещо", посочи Евелина Славкова.

Акцентът на кампанията преди вота остава противопоставянето между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - или т.нар. - статукво срещу промяна. От малките партии, към момента "Български възход" изглежда, че ще прекрачат 4-процентовата бариера за влизане в 49-ото Народно събрание.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Коментари

 • ФАЩ искат българско

  23 Фев 2023 12:12ч.

  пушечно месо на Източният фронт. Стане ли тази коалиция ГЕРБ-ПП/ДБ и започнат да се опитват да изпращат хора в украйна, Тиквата, Киро, Ристю и другите предатели, трябва да знаят, че са МЪРТВИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Под ботуша

  23 Фев 2023 12:12ч.

  И социологията май на Козяк взеха да стъкмяват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  23 Фев 2023 12:13ч.

  Тези двамата нищо ново не казват. Това си го знаем. Въпросът е дали ще бъдем въвлечени още повече в този но конфликт. Явно това е и целта на т.нар. най-западни партньори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Фев 2023 12:20ч.

  Никой не може да ти навреди както простия човек, ПРОСТИЯТ Е НАЙ ОПАСЕН !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се,

  23 Фев 2023 12:23ч.

  че и социологията се стъкмява, как иначе да се оправдаят неадекватни действия? И "социологическите" проучвания за идващите избори са фалшифицирани и също са предназначени за заблуда на населението, за да приеме за истински предстоящите фалшиви изборни резултати за истински ! Всичко е "мижи да те лажем"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой съмнява ли се,

  23 Фев 2023 12:25ч.

  че има и платени социолози? Няма как, всичко е политика за заблуждаване на населението в полза на проамериканските платени партии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  23 Фев 2023 12:43ч.

  Готват българите за пущечно месо. Това едни умни хора го казват отдавна, не знам вече дали някой се съмнява. Боко го плашат с Магнитски, Киро и Бойкикев са продажници и мразят България, другите не са по-свестни. На ФАЩ им трябва правителство, което да ни прати на заколение. Най-вероятно ще го получат. No mercy , дето се вика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • щем не щем, да трябва да правим правителство, защото нашите западни партньори, имам предвид от най-западните - англосаксонските, ще искат България да има правителство

  23 Фев 2023 13:55ч.

  И к'во стана с демокрацията? Щом правителството се реди под външен натиск? И си го признават! Ми що не вземат съвсем да си го официализират?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  23 Фев 2023 15:30ч.

  Възраждане е незаобиколим фактор, колкото и да се правят че не го забелязват. Много ги е страх и по поръчка на Козяк непрекъснато говорят само за марионетнитре герберасти и малоумните кировци-кокоровци. Соц. проучванията са манипулирани в полза на двете партиини сбирщини и това ще проличи очевадно на самите избори. Българинът не е толкова малоумен отново да си нахлузи примката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако на територията имаше НАРОД ...

  23 Фев 2023 15:56ч.

  ... а не овча маса и чалгари, щеше да има вот 99,99 % за Възраждане. Вот който не може да се фаршифицира по никакъв начин. Но на територията има овча маса и челгари. Затова окупаторите ще наложат "правителство" , което ще ви лови по улиците и ще ви праща на фронта. Не ви се вярва ? Скоро ще повярвате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напълно сте прав!

  23 Фев 2023 18:41ч.

  Само Възраждане може да спре войнолюбците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи