ЕС вижда начин да се плаща за руски газ, без да се нарушават санкциите срещу Русия

ЕС вижда начин да се плаща за руски газ, без да се нарушават санкциите срещу Русия

Компаниите в ЕС може да успеят да отговорят на руското искане за плащанията за руския природен газ в рубли, без да нарушават европейските санкции, ако те плащат в евро или долари, които после се конвертират в руска валута, смята Европейската комисия, предаде Ройтерс.

Москва предупреди Европа от риск да прекрати газовите доставки, ако те не се плащат в рубли. През март Русия издаде указ, предлагащ на купувачите на руска енергия да отворят сметки в "Газпромбанк", за да плащат в долари или евро, които след това ще бъдат конвертирани в рубли.

ЕС по-рано през месеца каза, че има риск този указ да наруши европейските санкции, тъй като той ще постави ефективното завършване на сделката по купуване на газа, случващо се при преобръщането на платените суми в руски рубли, в ръцете на руските власти. Но сега в консултативен документ, изпратен до страните членки, ЕК казва, че предложението на Москва не пречи обезателно на процеса на плащане, който да е в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна. Брюксел казва, че има опции, които биха могли да позволят на компаниите да продължат законно да плащат за газ.

"Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си партньори да изпълняват техните подоговорни задължения по същия начин, както преди приемането на указа, тоест чрез депозиране на дължимата сума в евро или долари", се казва в документа.

Преди да извършат плащането, операторите от ЕС също така трябва да дадат ясно да се разбере, че те смятат своите подоговорни задължения за изпълнени, когато те депозират евро или долари в "Газпромбанк".

В документа се препоръчва да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна според правилата на указа.

Режимът на санкции на ЕС не забранява на компаниите да отварят сметки в "Газпроманк" или да комуникират с банката в опит за намиране на решение, се казва в документа на ЕК.

Коментирайки тази информация заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че ЕК е допуснала възможност за заплащане за газа в рубли и че смята, че указът на президента на Русия може да се прилага за европейските бизнеси. "Ние ценим последователността и принципността на нашите европейски партньори", написа Медведев в канала си в "Телеграм" и добави усмихнати емотикончета. После той припомни, че според нови данни на МВФ Европа няма да изкара без руски газ не повече от шест месеца. А после добави, че ако трябва сериозно да се говори и една седмица няма да издържи Европа без руски газ, предаде ТАСС.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • има логка на голите желания и логика на обстоятелствата

  23 Апр 2022 9:43ч.

  След дълго едномесечно напрягане еврокомисарите откриха топлата вода. Ха честито, ама ако вие сте визитната картичка и главата на евроколхоза, няма защо да се учудваме, че съюзът ви е едно мелезно образувание от бавноразвиващи се членки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто казано

  23 Апр 2022 9:48ч.

  Сдались.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  23 Апр 2022 10:24ч.

  При такъв мутренски рекет до няколко години към Раша няма да има никакви плащания за газ, даже и в тугрици. А ЕС плаща 90 % от стойността на руския газ. Никой не обича да прави бизнес с мутри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутро-Майна

  23 Апр 2022 11:36ч.

  Ти, Майна това си го научил от нашата "икономика", нал,тъй?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yejvvu

  29 Юли 2022 11:51ч.

  order isotretinoin 20mg online cheap <a href="https://amoxicipls.com/">amoxicillin 1000mg cheap</a> buy sildenafil sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Апр 2022 9:55ч.

  В какво точно се състои разликата. Не е голяма. До сега всяка държава плащаше на банкова сметка на Газпром в банка разположена в ЕС. Сега ще продължава да плаща със същата валута, но в банка в Русия. И понеже руска банка оперира с рубли, заплащането ще се обръща в рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  23 Апр 2022 10:03ч.

  На практика няма разлика, защото Русия така и няма да получи директно и една рубла, но путинската пропаганда се опитва да убеди света, че е победила Запада. Никой не вярва на тия глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До сега всяка държава плащаше на банкова сметка на Газпром в банка разположена в ЕС...

  23 Апр 2022 10:03ч.

  И изведнъж се оказа, че парите са блокирани. Отсега нататък това е невъзможно. И е въпрос на време следващите договори да бъдат сключвани с изискване цената да е в рубли, а не долари или евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Апр 2022 10:57ч.

  Разликата е в това, че компрометираната валута (€ и $), се конвертира в рубли по курса на деня. По-точно, няма да се конвертира, а с депозираните мангизи ще се купуват рубли на МФБ, и ще си получават толкова газ, за колкото са им стигнали мангизите. Като се приспаднат и комисионните за покупко-продажбата на рублите. Но това са подробности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Апр 2022 10:58ч.

  Жужо им го предложи и търпеливо разясни преди месец. Но и това са подробности, по-важното, че европейските тикви увират лека-полека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Апр 2022 11:09ч.

  Впрочем Борето Гьонсън намери начин да запази лиценза на Газпромбанк, която е в списъка, но пък ще е брокерът на валутните операцийки. С други думи, рязко ще се увеличи търсенето на рубли, а дългата ръка казва, че увеличеното търсене вдига цената на стоката - рублата. Демек Европата активно ще укрепва рублата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Росбанк

  23 Апр 2022 12:21ч.

  Така е, доларът ежедневно губи стойност спрямо рублата, очаква се още след Великден падането му надолу да мине психологическата граница от 69 рубли. И това още само при условието, че изискването е само върху газа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  23 Апр 2022 9:56ч.

  Божието чудо се случи ! EC прогледнал с едното око .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  23 Апр 2022 9:58ч.

  то беше ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "През март Русия издаде указ"

  23 Апр 2022 10:00ч.

  Абе не беше ли онзи, дето не искате да му споменавате името издал указа?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Апр 2022 10:04ч.

  А защо Русия иска да й плащат с рубли. Защото й замразиха банковите сметки в Европа и САЩ. В тези сметки са натрупали пари точно от това. От продажба на газ и нефт. Русия дава газ на Германия, Германия й плаща с евро на сметка в банка в Германия и сега тази сметка е замразена. Все едно не са й платили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислещ

  23 Апр 2022 10:06ч.

  Мамини сладки, намеилиначин. Този начин Путин ви го каза преди месец. И още начини ще намерите, защото едно е да се пъчиш на заседания, друго е когато народът ти излезе на улицата и иска да те свали от власт. За да останат да управляват ще направят всичко. Е, ще се опитат да го представят за сваоя премъдра стратегия, но то е видно и за децата вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цяла доктрина, крепяща се на едни голи емоции на омразата ще бъде погубена тия дни

  23 Апр 2022 10:07ч.

  Дойде време западащия паразит да живее според зработеното, а не според заграбеното. Ще си сипя едно уиски, заради поломения хаир на дедо Бжижи. Тоя път няма да е за сметка на Русия, а в сметката на Русия, нали, деди? Русофобията е смъртоносен порок, кажи го - недовиждане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Апр 2022 10:14ч.

  Казват му неоколониализъм. Преди години бе експлоатация с локално присъствие. Сега, дистанционно с печатане на пари. Пускаш в обръщение колкото си искаш пари и бедните държави поемат натоварването. Около пандемията САЩ пуснаха/напечатаха още 6 трилиона долара. Милиони хора по Света ще работят за да ги оправдаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Апр 2022 10:18ч.

  И за да се разбере абсурда, 6 трилиона са по около ХИЛЯДА долара на ВСЕКИ човек на Земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Показаха на света колко им струват валутите

  23 Апр 2022 10:18ч.

  ако притежателите им не им служат покорно. Само че това вече свърши, урокът е научен и вече важи "Предупреден значи въоръжен", както са казали римляните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  23 Апр 2022 10:21ч.

  Няма никакво плащане в рубли, това е ново избиване на комплексите на Джуджето, което си е внушило, че от него нещо зависи и него трябва да го уважават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майна ти райна

  23 Апр 2022 10:28ч.

  Мая, ти прочете ли новината или го караш на chекии още от събяхлям?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Апр 2022 10:26ч.

  В празните кратуни на бандерата и на този на майната си ще е трудно нещо да проникне. Но е явно, че все нещо проникна в кратуните на тези от ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особености на западния морал

  23 Апр 2022 11:13ч.

  От векове млади италиянки запазвали девствеността си преди брака, без да се лишават от секс 😀 Използвали алтернативните подходи към себе си, спуквали ги ! Така да се каже… Но оставали “девици”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Апр 2022 11:34ч.

  Когато проститутка разтваря краката си пред поредния клиент, тя смята за необходимо да изиграе мелодрама. В противен случай тя смята, че може да е разбрана неправилно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Храмът на Мелпомена

  23 Апр 2022 11:53ч.

  Може и да се промени малко оптиката, като огледаме акта от негова (клиентска) страна, което ще даде различна стойност на услугата, а оттам и потенциално различна цена. Етюдът трябва да бъде така изигран, че клиентът да получи ефимерното усещане за ловец и завоевател, за специален субект, пред чоято сила и чар се отстъпва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалности и привидности

  23 Апр 2022 11:57ч.

  Колкото и да се въртите, задниците ви все навън ще сочат. Западното лицемерие н езнае граници. Никакво депозиране няма да има. Ще има отправяне на обвързваща поръчка за купуване на рубли на Московската борса по пазарен курс. Едва тогава ще се разбере в действително, кое колко струва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Апр 2022 12:03ч.

  Нравится, не нравится - плати рублём, красавица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Метаморфози

  23 Апр 2022 12:26ч.

  Колега thenewone, видимо си в час, начетен! Трудно ми е да преценя възрастта ти, но може и да си се сблъсквал :)) с руския и вероятно знаеш, че самите руснаци викат на техните пари деревянные. Няколко пъти съм се чудил, как ли ще почнат да им викат при случването на благоприятни събития. Последните негарантирани. Всичко минава през победата. The winner takes it all!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помни историята

  23 Апр 2022 12:41ч.

  Статията е хубав повод да си спомним за едни събития от 2003 г., когато страна и политически лидер споделиха макар и само намерения да продават енергоносители в НЕДОЛАРИ. Е, не е чак толкова отдавна, но за младите хора това си е цяла епоха. А история трябва да се помни, че да не се повтарят мрачните моменти. Апропо, тогава бяха избити 1 млн. цивилни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  23 Апр 2022 12:44ч.

  Георги Марков, пиеш за диалектическата "абра кадабра " на комунистите. Това не е чуждо и на европейските капиталисти,когато им отърва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приказки от 1001 нощ

  23 Апр 2022 12:53ч.

  Дай линк, в последното интервю на Марков се говори за други много важни и актуални неща, но темата с "абра кадабра " я няма :)) https://www.big5.bg/2022/04/22/%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помни историята 2

  23 Апр 2022 12:46ч.

  Убитите войници не ги броим. Заради правдата, длъжни сме изтъкнем, че не малка част от цив. жертви са рез-т от вътрешни, иракски вражди. Днес е същото, донбасци нали и те са укр. граждани. Можем ли да договорим един приемлив коеф. на конвертиране, който ще удовлетв. изтънчените души на европ. атлантици. Колко иракски живота се равняват на един днешен украйнски? Да рамкираме процесите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредната фондерлайнщина

  23 Апр 2022 12:46ч.

  Един нормален човек няма в Брюкселските зелки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  23 Апр 2022 14:30ч.

  Намерили решение за плащане без да се нарушават санкцийте.Ма нали това са вашите санкции бе отворковци.Вие сте недостижими в безкрайното си лицемерие.Този път обаче попаднахте точно където трябва,добре ще е ако проумеете,че това е само началото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи