ЕС в крайна сметка одобри десети пакет санкции срещу Русия

ЕС в крайна сметка одобри десети пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз в крайна сметка одобри десети пакет санкции срещу Русия - навръх първата годишнина от нейната инвазия в Украйна, предаде Франс прес. По-рано вчера дипломати в Брюксел казаха, че отново не е постигнато съгласие по въпроса. След това обаче шведското ротационно председателство на Съвета на ЕС съобщи в "Туитър", че е съгласуван нов пакет санкции, насочен срещу руската икономика и ирански компании, които подкрепят войната срещу Украйна.

"Една година изтече от жестокото и незаконно руско нахлуване в Украйна. Днес ЕС одобри десети пакет санкции, който включва по-конкретно по-строги ограничения за износа на технологии и стоки с възможно двойно предназначение, рестриктивни мерки, насочени срещу физически и юридически лица, които подкрепят войната, разпространяват пропаганда или доставят дронове, използвани от Русия във войната, както и мерки срещу руската дезинформация", пише в изявлението.

Одобрените снощи наказателни мерки предвиждат по-конкретно нови ограничения за европейски износ за Русия на стойност 11 милиарда евро и замразяване на авоарите на три банки и голям брой компании от страната, както и ирански доставчици на дронове за Москва. Списъкът съдържа общо 120 имена, но те ще останат в тайна до публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Новите санкции бяха одобрени, след като в крайна сметка Полша оттегли късно снощи своите възражения, въпреки че не успя да издейства затягането на мерките, за което настояваше. Вчера полският премиер Матеуш Моравецки определи новия пакет като твърде слаб по време на посещение в Киев, където достави първите четири от обещаните от страната му на Украйна бойни танкове "Леопард" германско производство.

"Полша не получи нищо", казаха няколко дипломати за АФП. Един от тях уточни, че страната е излязла с едностранна декларация какво иска да съдържа следващият пакет санкции.

Полската позиция бе разкритикувана от много други страни, които заявиха, че тя "наказва Европа", отбелязва АФП. ЕС едва одобри десетия пакет санкции срещу Русия на първата годишнина от инвазията й в Украйна - ден, в който Съединените щати, Великобритания и Канада обявиха нови наказателни мерки срещу нея.

Впрочем Полша вече блокира приемането на деветия пакет санкции през декември. Тогава полският премиер Матеуш Моравецки оттегли възраженията на страната си на среща на върха на ЕС, припомня АФП.

Сега Полша по-конкретно е настоявала за затягане на ограниченията върху вноса на синтетичен каучук от Русия. Италия обаче се е противопоставила на нейното искане, отбелязва Ройтерс.

ДПА уточнява, че новите санкции ще влязат в сила днес, когато ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • nan

    25 Фев 2023 8:23ч.

    дързост и красота - Nти епизод

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    25 Фев 2023 9:03ч.

    Отчаяни, отчаяни.. така и не разбраха че Русия няма как да бъде победена, въпреки че последната се бие с 5 % от възможностите си срещу 50 държави. С фанатичната си глупост, верно ще принудят руснаците да стигнат до Темза. Да отговорят с ядрен удар..ако им стиска..язък за зелени сделки, джендъромания, насекомоядство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    25 Фев 2023 9:11ч.

    "...по-строги ограничения за износа на технологии и стоки с възможно двойно предназначение...". Това ще да са прословутите перални на Урсула, от които може да се правят ракети ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Фев 2023 9:14ч.

    Какви прекрасни санкции пак си налага ЕС, направо Алиса в страната на чудесата! Ура, ура, до де не мога да вдитна К$ра, само инфлацията от 50 на 100%. То й скакалците ще се окажат кът, от толкова успехи. А можеше да бъдат куйрука на Евразия, шаде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Фев 2023 9:42ч.

    Санкциите срещу войната са едно. Въпросът е, че ви превръщат в С. Корея дългосрочно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе посерко, КНДР е велика военна сила бре, лекенце жълтопаветно

    25 Фев 2023 10:50ч.

    Хората в КНДР живеят в пъти по-добре от нас в тази пиндостанска колония. И по-свободно. Явно нямаш спомени по-стари от "демокрацията".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    25 Фев 2023 10:14ч.

    ЕС можеше да обявят 10-ят санкционен пакет, като ''юбилеен". ;) Всички знаем, че ЕС е строг, но справедлив- безкрайни санкции за едните и подкрепа за другите"колкото трябва"... Сигурна съм, че ЕК е започнала да мисли по 11-я пакет санкции... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС няма да преживее тази криза, за наше щастие

    25 Фев 2023 10:53ч.

    Въпросът е ние как ще възстановяваме България от щетите, които и нанесе членството и в този колониален "съюз".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    25 Фев 2023 11:21ч.

    Заради тези санкции ни карат да ядем скакалци, след още няколко пакета санкции ще минем изцяло на насекомоядна диета. Питам се тези санкции дали наистина са за да цакат Русия или всъщност са насочени срещу европейците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    25 Фев 2023 12:09ч.

    Днес Европа е анти-европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    25 Фев 2023 12:14ч.

    Трудно, трудно, трудно може да се намерят по-отвратетели същества!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както е казал Хайнрих Хайне, който гори книгите, накрая сам изгаря!

    25 Фев 2023 12:37ч.

    Добре, че днес има интернет, забрана на неудобна информация, пък и основното са хакерите. А както казваше някога Мирча Кришан - в краставицата има само 98% вода, пределно ясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на снимката

    25 Фев 2023 12:45ч.

    вавилонската блудница, антихриста, третия вие си кажете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    25 Фев 2023 13:03ч.

    Задругата на подлеците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    25 Фев 2023 13:11ч.

    е какви санкци налагатевропедалите ,като Русия се отърва на 90% от долара и еврото . И работи само със националните валути на другите държави . И най важното е че вече си има собствена платежна система . Която се използва във сттраните членки на ШОС и БРИГС . И понеже световният терорист САЩ се научи да налга санкции на непокорните нему държави ,те по примера на Русия сио правят собсвени платежни системи .За пример Китай и Индия .Тези платежни системи саобвързани със Руската платежна система МИР . А иРАН И вИЕТНАМ И Аржентина са кандидат членки на ШОС и като такива във бъдеще ще използват Индииската платежна система за разплащане със нея във търговията между тях .Така че със всесилният долар и еврото е свършено и заедно със тях и платежната им състема СУИФТ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи