ЕС увеличава на близо 8 млрд. евро средствата за военна помощ

ЕС увеличава на близо 8 млрд. евро средствата за военна помощ

ЕС подкрепя по този механизъм украинските въоръжени сили, като досега седем пъти са отпускани средства за Киев. Средства се осигуряват също за Мозамбик, Грузия, Молдова, Мали, Сомалия, Нигер, Йордания, Босна и Херцеговина, Ливан и Мавритания

Съветът на ЕС съобщи, че е решил да увеличи средствата по Европейския механизъм за подкрепа на мира до 7,979 милиарда евро до 2027 г., за да може да бъдат посрещнати допълнителни разходи. ЕС използва тези средства, за да осигури въоръжение на Украйна, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

През декември миналата година бе прието решение за добавяне на два милиарда евро към тези средства през 2023 г., както и да се предвиди допълнително увеличение. Днес е прието решение общите разходи за военни учения за управление на кризи тази година да достигнат пет милиона евро.

Европейският механизъм за подкрепа на мира, създаден през 2021 г., осигурява финансиране за всички действия по общата външна политика и политиката на сигурност, свързани с военни и отбранителни въпроси, с цел предотвратяване на конфликти, запазване на мира и укрепване на международната сигурност и стабилност, се посочва в съобщението. По механизма ЕС финансира действия, насочени към укрепването на способностите на държави извън ЕС и регионални и международни организации по военни и отбранителни въпроси. Механизмът е извънбюджетно средство и първоначално разполагаше с до пет милиарда евро до 2027 година.

ЕС подкрепя по този механизъм украинските въоръжени сили, като досега седем пъти са отпускани средства за Киев. Средства се осигуряват също за Мозамбик, Грузия, Молдова, Мали, Сомалия, Нигер, Йордания, Босна и Херцеговина, Ливан и Мавритания.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Харчовете за оръжие и война

    14 Март 2023 12:21ч.

    предизвикаха най-голямата инфлация в световната история - тази в Германия след ПСВ, когато се е пазарувало с милиарди и трилиони германски марки или за по-лесно с тестета от германски макри, мерени на търговските везни. Очертава се ново светло бъдеще за целия ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС кога стана военен съюз бе? Такова нещо не сме подписвали. Време е за излизане от тази престъпна организация!

    14 Март 2023 12:21ч.

    При това няма нужда даже от референдум, защото нашенските "демократи" ни завряха и в двата гириза ЕС и ОТАН без плебисцит. Нужно е просто мнозинство в "народното" събрание - както гласуват законите с по 60 човека в зала :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕВРО-"механизъм за подкрепа на мира"

    14 Март 2023 12:44ч.

    === бензин за потушаване на огън. Евро-ПРЕСТЪПНИЦИ, с една дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    14 Март 2023 12:56ч.

    Вместо да сади картофи и зеле, ЕС подпомагал мира в света с оръжие, даже и в региони, които отдавна са го обрулили, ама кандисване няма, до изчерпване на мастилото, хартията и принтерите за печат! А наесен, пак с нова песен, пак по зърнените сделки, ама тоя път реколта от Украйна няма да има, само празни вагони със скрап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    14 Март 2023 12:58ч.

    Плащайте данъци, балъци ... повече плащайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ги избият

    14 Март 2023 13:13ч.

    От репарациите на Русийката, бъди рахат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ги избивт, баце, от евроджендърската ти тъпа кратуна!

    14 Март 2023 13:37ч.

    Козяк, колко пъти вече, все незачет! И опорките, опорките, нефелни до безобразие! Верно, че като за туй баце, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, и не само, е супер, че даже и дупер! Ама ...! Ако може нещо по-друго! И, бацко, миличък, и днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    14 Март 2023 14:04ч.

    Какво ли само няма да направим за мира. Ето, ние (ЕС) сме толкова за мира, че ще поддържаме войните по цял свят на вечни времена. Войни, войни, войни- ето това е мирът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    14 Март 2023 14:26ч.

    "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    14 Март 2023 14:11ч.

    Откъде идват парите в Европейския механизъм за подкрепа на мира? Прочетох само, че е с извън бюджетно финансиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    14 Март 2023 16:44ч.

    Фондът се формира от директни вноски от страните членки на ЕС определени на базата на бюджета. Т.е., договаря се размерът на фонда, а вноските на всяка страна са разпределени в пропорцията на вноските в бюджета. А парите идват от нас, от живеещите в бедност и оскъдица хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    14 Март 2023 15:38ч.

    Лицемерно е този фонд да носи името"... за мир"- какъв мир, след като със парите купуваш оръжие и боеприпаси за военни действия в една определена страна?! ЕП и ЕК са се превърнали във филиал/подизпълнител на НАТО. Всички европ. данъкоплатци ще трябва да изплащат заемите, които ЕК заема от финан. институции, т.е. всички ние ще платим безумните заеми на фон..., Борел и останалите еврокомисари! Позор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи