ЕС улеснява възможностите за износ на украинската зърнена реколта

ЕС улеснява възможностите за износ на украинската зърнена реколта

Европейската комисия съобщи днес, че разкрива допълнителна възможност за износа на украинската зърнена реколта. Комисията дава възможност на заинтересованите страни да се свържат помежду си чрез общ онлайн портал, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Усилията ще бъдат обединени под названието "Европейски коридори на съпричастието". Предвижда се да бъдат използвани всякакви възможности за преноса на украинското зърно.

В отговор на въпрос дали пристанищата във Варна и Констанца може да бъдат включени в износа на украинската реколта, говорител на ЕК посочи, че не се изключва възможността за използване на което и да било пристанище в Европа, стига да може да послужи за целта. Търсим всякакви пътища за износ, обобщи говорителят.

По оценка на комисията, в Украйна милиони тонове зърно са блокирани от военните действия, предприети от Русия. ЕК очаква новата платформа да бъде от помощ на украинските производители и на европейските дружества, особено в областта на превозите.

Комисията съобщи, че от утре до 5 юли догодина влиза в сила временната отмяна на митата за внос в ЕС на украински стоки. Промяната включва украинския износ за ЕС на земеделско производство, в това число и квотите.

ЕК предложи днес 26,2 милиона евро, предвидени по общи програми на ЕС с Русия и Беларус, да бъдат пренасочени към Украйна и Молдова. Предвижда се средствата да послужат за здравеопазване, образование и грижа за бежанците.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Дзопино

  03 Юни 2022 14:41ч.

  Понеже вече няма журналисти които да питат, да питам аз: Зърното което ще улесняват да се изнесе за къде ще бъде изнесено? За африка и близкия изток или за северозападна европа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАТКО БОРЕЛ

  03 Юни 2022 17:33ч.

  Това зърно си е наше . Заложено е в голямата си част срещу кредити към укр. фирми, а после ще си го продаваме на Африка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  03 Юни 2022 14:54ч.

  Брюкселските ку%%и се усетиха че може Русия и Турция да свършат работата и решиха че те трябва да си припишат заслугата. Не че е някаква изненада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин Й. В.

  03 Юни 2022 14:58ч.

  Едно е да "улеснява възможностите за износ", друго да реализира самия износ. То вече износ тече, ама към Матушка Рус, не къ ЕСССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  03 Юни 2022 15:41ч.

  "...26,2 милиона евро... да послужат за здравеопазване, образование и грижа за бежанците". Срещу десетки милиарди за финансиране на войната. Не е това ЕС, който си представяха основателите му и който си представят и искат хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и какво все пак направил ЕС?

  03 Юни 2022 15:42ч.

  Да не е наел майната да носи жито в кошничката на Червенаташапчица?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Юни 2022 15:45ч.

  Ще лашкаме житото по нета. Който има 5G пичели

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Усилията ще бъдат обединени под названието "Европейски коридори на съпричастието".

  03 Юни 2022 15:50ч.

  @баси наглеците са настоящите ни партьори от цивилизована Европа!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • земеделец

  03 Юни 2022 15:50ч.

  А най-хубавото е , че България е встрани от всеобщата лудост и русофобия. България си има златна земя , може да се изхранва , следователно не и пука за оли*го*ф.рените . Всъщност украинския чернозем също е една от най плодородните земи но сатанистите умишлено я ликвидират. Планът им е такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kbozz

  03 Юни 2022 19:28ч.

  И нас ще ни "оправят". Българския зеленски е вече на власт. Всичко ще ни вземат, но пък ще ни дадат радостта от гей парадите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  03 Юни 2022 16:06ч.

  “ 26,2 милиона евро” “ средствата да послужат за здравеопазване, образование и грижа за бежанците” Някой може ли да пресметне по колко на човек се получава за 3 милиона бежанци? А всичките тези пари ако се дадат на 300 хиляди бежанци само в България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  03 Юни 2022 16:20ч.

  Не са загрижени за изхранването на гладните по света. Загрижени са да получат те самите зърното в замяна на оръжието, което дават на Украйна. Нищо почтено и нищо високоморално няма в голямото желание на ЕС да извози зърното на Украйна - има сметки и интерес, а ако Украйна през зимния период остане без зърно и хляб, на никой няма да му пука. Само ще кажат, че Русия е виновна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  03 Юни 2022 16:23ч.

  та тия коридори ква точно им е ролята, щото доколкото съм си играл на транспорт и логистика те са теоретично невъзможни, дори да са опасани транспортните средства с гей-знамето и да са с най-педерастката благословия на гинеколожката на четвъртият райх и петдестте педераста ебачи на баба си под логото на ротшийлд и рокфелер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  03 Юни 2022 16:40ч.

  Чад информира ООн че поради сушата и войната е изправен пред глад. В момента обсъждат дали фуража за животните става за хората. Т.е. животните са отписани вече. ЕС обаче с този портал ще им реши проблемите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за закуска

  03 Юни 2022 20:43ч.

  Русия предложи на всички страни които искат да закупят пшеница от Украйна,ще им гарантира безпроблемно извозването. И така къде е лъжата. Кой контролира пристанищата Русия. ЕС си служат с поредната лъжа измама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи