ЕС се зарече да засилва натиска върху Москва до освобождаването на Украйна

ЕС се зарече да засилва натиска върху Москва до освобождаването на Украйна

Приемайки десетия си пакет санкции срещу Русия, Европейският съюз заяви, че ще засилва натиска върху Москва, "докато Украйна не бъде освободена", предаде Ройтерс.

"Сега имаме най-суровите санкции до момента - изчерпващи военния арсенал на Русия и нанасящи тежки поражения на икономиката ѝ", заяви в "Туитър" председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че блокът засилва натиска върху онези, които се опитват да заобиколят санкциите на ЕС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че съюзът ще продължи да налага още санкции на Москва. "Ще продължим да засилваме натиска върху Русия и ще го правим толкова дълго, колкото е необходимо, докато Украйна бъде освободена от бруталната руска агресия", каза той в изявление.

Борел отбеляза, че най-новите санкции са насочени срещу банковия сектор, срещу достъпа на Москва до технологии, които могат да се използват за граждански и военни цели, както до напреднали технологии.

ЕС наложи санкции и на 11 физически и седем юридически лица, свързани с група "Вагнер", чиито наемници се бият в Украйна, но участват и в конфликти в африкански държави като Мали.

Борел заяви, че дейностите на "Вагнер" застрашават международния мир и сигурност, тъй като компанията не действа в каквато и да било правна рамка.

Сред включените в "черния списък" са двама от командирите на групата, участвали дейно в превземането на украинския град Соледар миналия месец, както и ръководителят на "Вагнер" в Мали, се казва в съобщение на ЕС.

Шефът на частната военна компания Евгений Пригожин призна, че мерките ще затруднят работата й, тъй като ще направят по-сложно снабдяването с оръжия, но изрази увереност, че тя ще се справи.

"Разбира се, това ще затрудни работата, защото няма да можем да използваме необходимото количество европейски оръжейни системи. Ние вече сме свикнали с натовски тип оръжие. То е още по-полезно във време на недостиг на боеприпаси. Сега тези покупки ще се усложнят, но ние имаме достатъчно нелоши канали за комуникация с европейски производители, каза Пригожин в коментар, публикуван в "Телеграм" от пресслужбата му.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • свободен

    26 Фев 2023 9:10ч.

    СМЪРТНОСТА В ЗАПАДНА ЕВРОПА Е МНОГО ВИСОКА.КОВИДА ВАКСИНИТЕ НЕ ИМ ПОМОГНАХА НА ГЛОБАЛИСТИТЕ, ЗАТОВА ЩЕ ВКАРАМЕ И НАШИТЕ ВОЙСКИ ДО ПЪЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ЕВРОПА. ТАКА ЗАПОВЯДВАТ ГЛОБАЛИСТИТЕ НА ПРОСТАЦИТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    26 Фев 2023 9:44ч.

    Четем актуални западни изследвания - България е единствената страна от западния блок, където смъртността пада след края на ковид-пандемията. Напротив, ръстът на смъртност в някои страни от англосаксонската общност е с 23 процента - разбира се, не е политкоректно това да се свързва с набързо изобретените ваксини срещу ковид..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    26 Фев 2023 10:56ч.

    Ей, така ще си отидем акерим, заради шепа безумци вманиачили се, че са солта на земята!! ,,Хора бдете!!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Виктор Юго, кога ще санкционирате? И той работи за Путин!

    26 Фев 2023 9:14ч.

    „Не е голяма работа да умреш. Страшно е да не живееш.“„Това, че не си чут, не е причина да мълчиш.“„Музиката изразява това, което не може да бъде изречено и това, на което не можеш да запазиш тишина.“„Нищо не прави един човек толкова приключенски колкото празния джоб.“„Винаги има повече мизерия сред нисшата класа отколкото хуманност във висшата.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днешният ЕС - спомени от късния соц

    26 Фев 2023 9:41ч.

    Като не можем и ни е страх да отидем да воюваме с руснаците, ще ги плашим със социалистически лозунги - това ни остава, друго нямаме...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова жалък соцлагера никога не е бил

    26 Фев 2023 13:01ч.

    Тези отдавна подобриха всички рекорди и не спират да вдигат летвата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Фев 2023 9:44ч.

    'а нам насрать на ваши санкции"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    26 Фев 2023 9:48ч.

    Вчера на шега предположих, че ЕК подготвя нов пакет санкции, но се оказа, че Борел потвърди догадката ми. Ще налагат санкции, колкото е необходимо/Борел , фон...Л./, ще помагат на 404, също колкото е необходимо /ЕК/. '' Вагнер'' нарушават международното право, но частните амер. компании-не! ;) Френският петел в Мали сви крилата и се изнесе, като страхливец, защото местните хора не ги искат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мда

    26 Фев 2023 11:06ч.

    Санкциите са опит за прикриване на търговия с ресурси от определен избран кръг от наши хора. И pr-оред тъпия народ, че уж нещо правят за него. Кой ви вярва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Старецът и реката

    26 Фев 2023 11:06ч.

    Дед в поле гранату нашел, с ней сразу к обкоме пошел, дрогнул колцо, бросил в окно, все равно, он старик давно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти

    26 Фев 2023 11:29ч.

    Откакто почна каквото почна в Украйна преди една година, оттогава не съм чел и чувал някои от тези европейски "лидери" да се е загрижил за самите европейци. Нито веднъж. Украйна, зеленски, Украйна, зеленски до мега втръсване. Медиите накрая ще чукат от врата на врата за да събират внимание и рейтинг, ако продължават в същия дух.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    26 Фев 2023 16:52ч.

    Това в Украйна започна преди девет години. И през цялото време предшестващите ги и тези европейски "лидери" подготвяха това, което се случва от една година насам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случка в саваната

    26 Фев 2023 11:48ч.

    Мишката, много й се таковало, решила да натакова слона. Тръгнала през тревите, наближила един слон. Слонът кротко кършел вейки, хапвал. Мишката закрещяла - "Слоне ще те таковам ! " , произлезло само мише цвърчене. Слонът не обърнал внимание. Мишката пак зацвърчяла "Слоне, слоне, я се наведи ! Я клекни, че ми идва високо... да ти го отпера! " ... в този момент слонът се изходил по голяма нужда. Огромната маса паднала и затрупала мишката, а слонът бавно се отдалечил. След десет минути бясно риене мишката се показала на върха на купчината, отръскала си мустаците покрити с .... и се провикнала - "Що за лошо слонско възпитание !? Но следващия път, като те докопам ... ще ти хвръкнат очите !" , мишката се казвала Гурел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Върхушката на ЕС яко го е закъсала

    26 Фев 2023 12:22ч.

    По всичко личи, че производството на огледала в ЕС е спряло. Нещастниците, управляващи ЕС няма в какво да се огледат. Иначе биха забелязали, че санкциите измислени от оскъдните им остатъци от разум, всъщност са насочени към собствените им граждани. Предлагам да направим доброволни пожертвования и да се възобнови производството на огледала!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    26 Фев 2023 12:29ч.

    Членуваме в съюз управляван от идиоти. Това е непоносим кошмарен сън и ми се иска да се събудя, но не мога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гюро

    26 Фев 2023 12:39ч.

    ЕС се зарече да засилва натиска върху Москва до освобождаването на Украйна === Аха, натиска с голия си джендърски дир.ник таралежа, та дано го смачка съвсем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тая държава

    26 Фев 2023 12:50ч.

    Дето и се кланяте даже един неграмотен афганец гледа да премине по бързо за да стигне до Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райничка Цветкова

    26 Фев 2023 13:03ч.

    И пристигнал в Европа афганеца открива че му го слагат в задния двор. Ала късно е либе за китка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европостан е една гола пропаганда, без покритие

    26 Фев 2023 13:03ч.

    Това е първото което разбира твоя афганистанец, щом пристигне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    26 Фев 2023 14:06ч.

    Жозеп Борел на 75 години - кога е време за пенсия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те са "важни"

    26 Фев 2023 15:09ч.

    за европейския напредък и ще се жертват да работят, докато умрат на бойния си пост...И да лапат евраци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи