ЕС се готви да достави ракети на Украйна и да въведе още санкции срещу Русия

ЕС се готви да достави ракети на Украйна и да въведе още санкции срещу Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският съвет прие в заключенията от днешната си среща в Брюксел, че е готов при поискване да достави на Украйна ракети. В документа се отбелязва, че ЕС е готов да наложи нови санкции срещу Русия.

Европейският съюз стои твърдо и изцяло с Украйна, и ще продължи да предоставя силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на украинския народ дотогава, докогато е необходимо. ЕС увеличава усилията за задоволяване на отбранителните нужди на Украйна. Европейският съвет приветства споразумението в Съвета на ЕС за спешна доставка на боеприпаси "земя-земя" и артилерийски снаряди и, ако бъдат поискани, ракети, включително чрез съвместни доставки, се допълва в текста.

Потвърдена е целта в следващите 12 месеца ЕС да осигури на Киев един милион артилерийски снаряда.

Изразена е подкрепа за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Отправен е призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна според международно признатите граници на нападнатата страна. 

Европейският съвет приветства споразумението за създаване на нов Международен център в Хага за наказателно преследване на престъплението "агресия" срещу Украйна и изразява подкрепа за разследванията на прокурора на Международния наказателен съд. Държавните и правителствените ръководители от ЕС отбелязват необходимостта от спазване на наложените европейски санкции и за следене те да не бъдат заобиколени. Лидерите изразяват очакване институциите на ЕС да подготвят предложение за съгласуван общоевропейски подход по тези въпроси.

В заключенията се изразява подкрепа за въвеждането на международен списък за нанесените от Русия щети на Украйна. Допълва се, че ЕС ще продължи работата за насочване на запорираното руско имущество за възстановяването на Украйна и за изплащане на обезщетения по силата на международното право.

Европейският съвет осъжда това, че Иран и Беларус предоставят военна помощ на Русия, и призовава държавите по света да не оказват каквато и да било подкрепа на Москва във войната.

 

Източник: dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • кирчо

    23 Март 2023 19:57ч.

    Много пожелания, много мерак за война, но ще има и бързо охлаждане. Дано да няма правителство у нас и Радев да си управлява, а то идиоти много с мераци за потупване по рамото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "че е готов при поискване да достави на Украйна ракети"

    23 Март 2023 19:58ч.

    Че фашагата не е спирал да иска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Март 2023 19:59ч.

    Имам лошо предчувствие спрямо това, блондинката Уруспия се явява някаква квазиВалкирия дето е решила да заведе ЕС ЕС при Фюрера... в ада-валхала! Накрая някой ще бъде изпращян с голямата термоядрена тояга!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европостанските вождове много са се възпалили нещо тия дни

    23 Март 2023 20:01ч.

    Пролетно обостряне на психопатиите се наблюдава май ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ракети, танкове, самолети..

    23 Март 2023 20:02ч.

    То хубаво, ама обслужващ персонал не остана, ни ракетчици, ни танкисти, ни пилоти.. С тях какво правим? ЕС има ли готовност при поискване от Украйна , да и ги предостави?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧОВЕК

    23 Март 2023 20:06ч.

    БЕЗУМИЕ….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС военна организация ли е

    23 Март 2023 20:13ч.

    С какво ЕС е задължен на Украйна? Каквато е Украйна за ЕС, такива са и Русия, Сирия, Йемен и т.н. Защо ЕС се е загрижил толкова за Украйна? Нямат пари за защита на границите на ЕС, а имат пари за Украйна... ЕК са банда ненормалници...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банда ненормалници в пролетно обостряне на лудостта

    23 Март 2023 20:19ч.

    А когото ухапе Урсула - побеснява! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С какво ЕС е задължен на Украйна?

    24 Март 2023 0:32ч.

    That is the question.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    23 Март 2023 20:31ч.

    България трябва да се противопостави на войната.Ние искаме мир .Запазваме неутралитет.Никакви снаряди, и друго оръжие за Украина. Без наше съгласие,наши оръжия там не може да се изнасят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отдавна вече са там

    23 Март 2023 20:55ч.

    Над дома ми прелитат и ги броя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия доставя до 300 000 снаряда на месец

    23 Март 2023 21:08ч.

    Русия произвежда 3 милиона и шестотин хиляди снаряда годишно ! На 1000 доставени на Украина танкове и бронемашини от САЩ и ЕС - Русия само тази година произвежда 1500 танка от най-новите модели Т 82 , Т 90 и Армата ! Ало ? Къде сте тръгнали с НАТО-вските гайди ? Русия ви бие по всички показатели на ВПК ! Руснаците са БОГОВЕТЕ НА ВОЙНАТА ! А не бандеровците....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американската търгашеска логика - печатиш и хвърляш на врага гущери, понеже изоставаш с ракети и снаряди, а и защото не искаш да умираш

    23 Март 2023 21:20ч.

    Това в линка не ви ли звучи странно? Изглежда американците продължават добрата стара традиция от Афганистан, когато НАТО плащаше на талибаните, за да не им атакуват базите. Що ми се струва, че и в Украйна се получава нещо такова? - https://vz.ru/news/2023/3/23/1204358.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 111

    23 Март 2023 21:23ч.

    Аман бе, съсипахте я тая Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    23 Март 2023 21:24ч.

    Янус, и той се е съгласил с новите, безумни решения на Европ. съвет, нищо изненадващо. Страните, които няма да доставят снаряди, ще участват с финанси, т. е. пак ще плащаме за малоумните решения. Парите в бюджета са кът, но сме щедри, а и възниква въпросът-каква ще е сумата и от кое перо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи