ЕС реши от 2035 г. да се продават нови коли само с нулеви емисии на въглероден диоксид

ЕС реши от 2035 г. да се продават нови коли само с нулеви емисии на въглероден диоксид

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавите от Европейския съюз одобриха окончателно във вторник ключов закон за прекратяване на продажбите на нови автомобили, отделящи емисии на въглероден диоксид, през 2035 г., след като Германия спечели изключение за коли, движещи се с е-горива, предаде "Ройтерс".

Одобрението на министрите на енергетиката на страните от ЕС означава, че основната европейска климатична политика за автомобилите вече може да влезе в сила - след седмици на забавяне, причинено от съпротивата на Германия в последния момент.

Законът на ЕС ще изисква всички продадени нови автомобили да имат нулеви емисии на въглероден диоксид от 2035 г. и 55% по-ниски емисии от 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г. Целите са предназначени да стимулират бързата декарбонизация на новите автомобилни паркове в Европа.

Европейската комисия обаче обеща да създаде законен път, така че продажбата на нови автомобили, които работят само с е-горива, да продължи след 2035 г., след като Германия поиска това изключение от забраната.

Очакваше се политиката на ЕС да направи невъзможна продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене в ЕС от 2035 г. Но изключението, спечелено от Германия, предлага потенциален спасителен пояс за традиционните превозни средства - въпреки че е-горивата все още не се произвеждат в достатъчен мащаб.

Е-горивата се произвеждат чрез синтезиране на уловени емисии на въглероден диоксид и водород, произведен с помощта на електричество без CO2. Те се смятат за въглеродно неутрални, тъй като въглеродният диоксид, отделен при изгаряне на горивото, се балансира от този, който е отстранен от атмосферата за производството на гориво.

Полша гласува против закона във вторник. Италия, България и Румъния се въздържаха. Полша нарече закона нереалистичен и каза, че той създава риск от повишаване на цените на автомобилите, докато Италия иска колите, задвижвани с биогорива, също да бъдат освободени от постепенното спиране през 2035 г.

Транспортът отговаря за близо една четвърт от емисиите в ЕС.

Министрите на енергетиката на ЕС също така се споразумяха да удължат доброволната цел за ограничаване на потреблението на газ с 15% за 12 месеца, за да подпомогнат подготовката за следващата зима.

Някои служители на ЕС очакваха министрите да се заемат със спор дали ядрената енергия трябва да се зачита към целите на съюза за възобновяема енергия - въпрос, който раздели страните и заплашва да забави основната политика на ЕС за възобновяеми енергийни източници.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • "да стимулират бързата декарбонизация"

    28 Март 2023 15:30ч.

    (Да намали движението с автомобили)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Март 2023 18:44ч.

    Тук пак ще се движат магарцедеси !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Март 2023 15:38ч.

    Нищо ново с тия синтетчни е-горива, това е още от времето на Хитлер, произвеждани са от въглища, които Германия има в изобилие, но няма газ и петрол. Айде , да живеят европейските е-Будали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    28 Март 2023 16:01ч.

    Инетересно, дали ще можем да се върнем към каруците ? Или и конете подлежат на изтребване като кравите, заради отделянето на метан?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    28 Март 2023 16:34ч.

    Едно време се ходеше до западна Европа, за да си закупиш изгодно нова кола на старо (опел кадет за 500 марки), а след години ще ходим в Турция, за да си купуваме китайски, турски, ирански и индийски коли втора употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • fuck eu

    28 Март 2023 17:14ч.

    Така както вървят нещата, няма да купуваме само коли от Турция. Дрехи, обзавеждане, храна, гориво и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Март 2023 17:10ч.

    Там се не знае... първом рекоха 2030 г., после 2035 г. , после без да искат ще забравят кво са си мечтали ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След 12 г9одини ЕС ще бъде само неприятен спомен

    28 Март 2023 17:30ч.

    Не им обръщайте внимание на тия хамавите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а бе да ги спират още сега

    28 Март 2023 21:26ч.

    Тъкмо идиотите ще изпукат набързо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йохохо

    29 Март 2023 8:14ч.

    2035 г. Хахаха. Тия са големи оптимисти, щом си мислят, че ще съществуват дотогава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи