ЕС реши да изключи 7 руски банки от системата SWIFT, включително ВТБ

ЕС реши да изключи 7 руски банки от системата SWIFT, включително ВТБ

Европейският съюз прие да бъдат изключени основни руски банки от системата SWIFT – доминиращата глобална система за междубанкови финансови телекомуникации. Мярката ще попречи на тези банки да извършват финансовите си операции в световен мащаб по бърз и ефективен начин, съобщиха от ЕС.

Засегнатите от решението банки са:

"Откритие"


"Новикомбанк"


"Промсвязбанк"


"Россия банк"


"Совкомбанк"


"Внешноекономбанк"


ВТБ


Банките, към които е насочена днешната мярка, бяха избрани, тъй като те вече са обект на санкции от страна на ЕС и други държави от Г-7, посочват от ЕС.

 

ВТБ има скорошна история в България - влезе през 2015 г. сред акционерите на телекома Vivacom, като през 2019 г. обяви, че се изтегля и подчерта, че в резултат от намесата ѝ телекомът е повишил цената си значително. Преди това VTB Capital беше спонсор на футболния "Левски".



Днешното решение беше тясно координирано с международните партньори на ЕС, като Съединените щати и Обединеното кралство. То влиза в сила в срок от 10 дни.

 

Това ще даде на SWIFT и други оператори кратък преходен период за прилагане на мярката, като по този начин се смекчат евентуалните отрицателни въздействия върху предприятията и финансовите пазари в ЕС. В зависимост от поведението на Русия Комисията е готова да добави още руски банки в кратък срок.



Съветът на ЕС реши също така да бъдат спрени спешно руските "медии" "Спутник" и "Раша тудей" (RT/Russia Today). Това решение ще бъде отменено, когато войната в Украйна бъде прекратена и Русия спре разпространението от тези източници на дезинформация и подвеждаща информация за ЕС и европейските държави, посочват от ЕС.

 

Отбелязва се, че двете организации, чието разпространение в ЕС се спира, са под постоянния контрол на Кремъл и са част от военните действия срещу Украйна и опитите за дестабилизация на по-широк регион.

 

От ЕС допълват, че тези дейности са насочени срещу изборите в ЕС, срещу малцинствата в Русия, по адрес на мигрантите, гражданското общество и европейските институции.

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • Но, иначе санкциите работят

    02 Март 2022 17:04ч.

    "Газпром" осъществява подаване на руски газ за транзит през територията на Украйна в обичаен режим според заявките на европейските потребители 109,6 млн. куб метра на 1 март 2022 г., каза говорителят. За вчера са били заявени 105,8 млн. кум метра газ. Русия печели по 700 милиона долара на ден от газ, нефт, въглища, редки метали НА ДЕН !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    02 Март 2022 17:19ч.

    Само дето акциите му са се сринали с 97 % днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съветски бетоновоз

    02 Март 2022 22:19ч.

    Само дето днес за 1ооок.м.газ цената беше 2100 евро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕВРОАТЛАНТИК

    02 Март 2022 17:05ч.

    Санкциите ще се изпълняват само от "лоялните" съюзници, разбирай младшите по ранг. За по старшите си има изключения. Ако няма ще се добавят в движение със сложни обяснения. С две думи да му мислят бедните !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сеир фул

    02 Март 2022 18:30ч.

    Ако сте запознати с 6-те фази преди въвеждането на НСР и че сега сме в пета и шеста фаза, тези мерки няма да ви изненадат и също така ще знаете, че и Путин е яко в л....та. Сега идват най-страшните 7-8 месеца и който оцелее след тези месеци ще бъде така обработен, че след това на живо да ги режат без упойка, ще им е все едно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи