ЕС разреши използването на хапчето на Pfizer за лечение на Covid-19

ЕС разреши използването на хапчето на Pfizer за лечение на Covid-19
В четвъртък лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина за използването на антивирусното Covid хапче на Pfizer Inc за лечение на пълнолетни хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус.

 

Комитетът по лекарствата за хора (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча издаване на условно разрешение за употреба на пероралното антивирусно лекарство Paxlovid за лечение на Covid-19, разработено от компанията Pfizer.

 

Одобрението на Covid хапчето на Pfizer от Европейската агенция по лекарствата (EMA) позволява на държавите членки на ЕС да прилагат лекарството, след като регулаторът даде насоки за употребата му при спешни случаи още в края на миналата година.

 

Италия, Германия и Белгия са сред шепата страни от ЕС, които вече са закупили лекарството, посочва Ройтерс.

 

Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се препоръчва в ЕС за лечение на Covid-19. То съдържа две активни вещества - PF-07321332 и ритонавир (ritonavir), в две различни таблетки. PF-07321332 действа, като намалява способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Covid-19) да се размножава в тялото, докато ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото на нива, които засягат размножаването на коронавируса.

 

При достигането до заключението си CHMP оцени данни от проучване, включващо пациенти с Covid-19, което показва, че лечението с Paxlovid значително намалява хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти, които имат поне едно основно състояние, което ги излага на риск от тежко Covid заболяване.

 

По-голямата част от пациентите в проучването са били заразени с варианта Делта. Въз основа на лабораторни изследвания се очаква Paxlovid също така да бъде активен срещу Омикрон и други варианти, посочва EMA.

 

Профилът на безопасност на Paxlovid е благоприятен и нежеланите реакции като цяло са леки. Известно е обаче, че ритонавир оказва влияние върху действието на много други лекарства и предупрежденията и съветите са включени в продуктовата информация на Paxlovid.

 

Комисията за лекарства за хората към EMA заключи, че ползите от лекарството са по-големи от рисковете за одобрената употреба и сега ще изпрати своите препоръки до Европейската комисия за бързо вземане на решение, приложимо във всички държави членки на ЕС, съобщи БНР.

 

Швеция реши да не препоръчва ваксинация срещу COVID-19 на деца между 5 и 12 години

 

Шведските власти решиха да не препоръчват ваксинация срещу коронавирус на деца във възрастовата група 5-12 години, заяви днес Агенцията по обществено здравеопазване, аргументирайки се, че ползите не надвишават рисковете, предаде Ройтерс.

 

"Предвид познанията, които имаме сега, предвид малкия риск от сериозно разболяване при децата, не виждаме да има някаква очевидна полза да ги ваксинираме", каза на пресконференция Брита Бьоркхолм от шведската здравна агенция.

 

Тя заяви, че решението може да бъде преразгледано, ако изследванията се променят или ако нов вариант на коронавируса промени пандемията. Децата от високорискови групи може да бъдат ваксинирани.

 

Вчера Швеция регистрира над 40 000 нови случая на КОВИД-19 - едно от най-високите нива от началото на пандемията. Въпреки че при четвъртата вълна на коронавируса страната отчита ежедневни рекорди в броя на новите случаи, здравната система не е подложена на същия натиск, както при предишните вълни. От началото на пандемията в страната са регистрирани почти 16 000 починали от КОВИД-19.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  27 Яну 2022 19:27ч.

  Лекарството НА ПФАЙЗЕР? Това не е ли същият Пфайзер, чийто шеф се гушка с Урсула дер Лайнен, в чиято пък компания тя има акционерен дял? Правилно казват, че демокрацията е възможно най-корумпираната система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пълен шит

  27 Яну 2022 19:36ч.

  на фазер даже витамини не взимам вече... фирмата отиде в кофата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дано, ама...

  27 Яну 2022 22:10ч.

  Злите приятелски езици твърдят, че формулата на новото лекарство поразително прилича на ... Ивермектин, който пък беше забранен за употреба, откакто избухна пЛандемията и североамериканските лекари, които го предписват на пациентите си рискуват да си загубят разрешителното си за работа, а митничарските им служители го конфискуват и не го допускат в САЩ и Канада....Нищо, да живей Pfizer! Да живеят д-р Антонио Фаучи, Алберт Бурла, Бил Гейтс, Джордж Сорос и всички останали спекуланти! А още по-дълго да живеят 50 000 хиляди шофьори на TIR-оев в Сев. Америка, които не се примиряват с фашисткия тормоз и протестират по заледените шосета на континента! Дано приходите от това лекарство + ваксините да спасят хамер. икономика, и да отърват света от този мор и най-вече - да успеят да предотвратят украинската трагедия....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧИЧО ВИЧО

  27 Яну 2022 22:54ч.

  Руска компания иска регистрация на лекарство срещу Covid-19. https://trud.bg/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-covid-19/ Купете си от него. Макар че... струва ли си да си даваш парите за някакво грипче... А що не плюете синьото хапче на Пфайзър?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 27.01.2022 в 22:54 Мили ЧИЧО, ние си имаме вече

  28 Яну 2022 6:58ч.

  Хювемек (Ивермектин, произведен в България), макар че не е синьо хапче :). И хич не се радвам, че с този коментар отново рекламирам продукт на дарителите на статуята на хам. президент Удроу Уилсън (пред Централната Баня в София), братята Кирил и Георги Домусчиеви, които произвеждат Хювемек, но това лекарство е доказано ефикасно срещу К-19, и може да се поръча във всяка аптека (само цената му го прави по-трудно достъпно), но западните или руското лекарство, ако го одобрят и ВНЕСАТ у нас, едва ли ще са по-евтини... За здравето и живота си, да не дава Господ, човек какво ли не е съгласен да заплати... Както хората (и то лежащо болни с К-19!!!), плащат по 1 500 лв. на ампула лекарство за белите дробове на новородено с надеждата да преодолеят критично състояние...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лежащо болни с К-19!!!

  28 Яну 2022 7:49ч.

  !!! КАК Е БИЛ ДОКАЗАН този К-19 у тези лежащо болни ??? !!! :-) :-) :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • плащат по 1 500 лв. на ампула лекарство за белите дробове на новородено

  28 Яну 2022 7:53ч.

  NUMERUS STULTORUM INFINITUS EST

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "издаване на условно разрешение за употреба"

  28 Яну 2022 8:28ч.

  Най-напред спечелиха милиарди с "условно разрешение за употреба" на "ваксина" и с драконовски фашистки мерки насилват цялото човечество да им стане подопитна мишка, сега и с "лекарство". Прочее затова ли изведнъж взеха да отпадат зелените сертификати? Условниците, дАли и даващи условни разрешения, трябва да бъдат съдени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор Семов

  29 Яну 2022 16:06ч.

  Колегата Друг Доктор упорито го трият, защото разказа какви съставки съдържа препарата на Пфайзер. Гласове правят продуктово позициониране ? Вече ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи