ЕС проверява кое запорирано руско имущество може да се използва за възстановяването на Украйна

ЕС проверява кое запорирано руско имущество може да се използва за възстановяването на Украйна

Конфискуваната в Германия суперяхта на стойност 600 млн. долара на руския милиардер Алишер Усманов

Държавите от ЕС обединяват сили, за да извършат проверка кое запорирано по силата на европейските санкции руско имущество може да бъде използвано за възстановяването на Украйна, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА.

Отбелязва се, че досега е наложен запор на имуществото в ЕС на руски олигарси за 10 милиарда евро и са предотвратени парични преводи за 196 милиарда евро. Предвижда се съвместната работа на европейските служби да бъде оглавена от еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

Службите ще проверяват кои от гражданите на Русия и Беларус, засегнати от санкциите, попадат в списъци на извършители на данъчни нарушения и престъпления. Ще бъдат извършени допълнителни данъчни проверки и ще бъдат потърсени данни за опити за заобикаляне на санкциите. Проверките ще бъдат извършени в сътрудничество с държави извън ЕС.

В случаите, при които има законово основание, имуществото ще бъде отнемано, отбелязва комисията. Наскоро ЕК уточни, че не във всички държави от ЕС отнемането на такова имущество е разрешено от закона, ако е собственост на гражданин или дружество, срещу които няма наказателно преследване.

Комисията днес съобщи, че осигурява 7,25 милиона евро за дейността на Международния наказателен съд. Средствата ще послужат за разследването на извършените престъпления в хода на войната в Украйна, в което засега участват 13 държави от ЕС.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    08 Юни 2022 15:29ч.

    финансов одит на украина къде е оръжието и траншовете ек кого пита да раздава нашите пари украина не е член на нато и ес парите да не са в офшорки под формата на комисионни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сульо

    08 Юни 2022 15:57ч.

    Тези съвсем изтрещяха на ще си го получат. По пълна програма. Да бягаме от тях докато не са се сгромолясали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС проверява кое запорирано руско имущество може да се използва за възстановяването на Украйна

    08 Юни 2022 16:11ч.

    да се разбира - ЕС търси има ли нещо останало за крадене от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    08 Юни 2022 16:53ч.

    Иначе казано , ЕК мисли как може законно да открадне запорираното имущество . Абе едни от основните ценности не бяха ли свободата на словото и неприкосновеноста на частната собсвеност? Тук вече се сещаме и за конфискуваната еврейска собственост по едно друго време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    08 Юни 2022 17:01ч.

    Скоро ще се запознаете със другаря Сармат, приятел на всичките ви колониални мъченици, за да се мислите за богове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи