ЕС отпуска 10,6 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

ЕС отпуска 10,6 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: БТА

 

10,6 млн. евро е извънредната помощ, която българските земеделци ще получат заради войната в Украйна. Информацията за подпомагането на европейския селскостопански сектор вече е публикувана в Официалният вестник на ЕС, съобщава БНР.

500 млн. евро е общият бюджет на помощта, която ЕС гласува за европейските земеделци. Указанието е, че държавите-членки трябва да разпределят помощта чрез възможно най ефективните канали въз основа на критерии, които отчитат степента на смущения на пазара в различните сектори.

От тази обща сума на България се полагат близо 11 млн. евро, тъй като определената за всяка от държавите-членки сума би компенсирала само част от действителните загуби, тъй като понасят производителите заради войната в Украйна.

Брюксел реши на държавите членки да се даде възможност да предоставят допълнителна национална подкрепа на фермерите си. Предвид мащаба на настоящата криза, тази допълнителна национална помощ може по изключение да надвишава два пъти съответните суми, определени в регламента. Тоест ако има възможност, България има право да допълни сумата на земеделците с още над 20 милиона евро.

За да се гарантира възможно най бързо достъп на производителите до помощта, държавите членки имат право на незабавно прилагане на регламента веднага след излизането му в официалния вестник на ЕС.

 

Коментари

 • Наблюдател

  25 Март 2022 11:10ч.

  Помощ за фермери не означава повишаване на производството и НЯМА никаква положителна стойност за народа. Дори напротив. С получените пари фермерите ще могат да си купят храна, без да я произвеждат. Е, ако я има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двайсе-трйсе арендатори ще купят на

  25 Март 2022 11:15ч.

  чадата си по още някои Джагуар и Ламборгини, ще се разходят до Бали и Пунта Аренас... и с останалите пари ще си ремонтират именията, да преместят басейна по-на сянка или по на слънци.. и тя помощта вършила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи