ЕС одобри окончателно отпускането на 3,5 млрд. евро за украинските бежанци

ЕС одобри окончателно отпускането на 3,5 млрд. евро за украинските бежанци

Съветът на ЕС съобщи, че днес окончателно е одобрил отпускането на 3,5 млрд. евро за страните от ЕС, които са приютили украински бежанци.

Решението получи миналата седмица подкрепа от мнозинството в Европейския парламент. Посочената сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината за тази цел. Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възстановяване след пандемията и ще послужат основно на държавите, където пристигат или през които преминават най-много бежанци.

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на сто за всички страни от ЕС и от 11 на 45 на сто за държавите, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един процент от броя на местното население в края на първия месец след началото на руските военни действия.

Държавите, които ще получат 45 на сто предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един процент от местното население към 23 март.

ЕС ще осигури общо около 17 млрд. евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за бежанците от Украйна. Средствата ще послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи.

Източник: БТА

 

Коментари

  • баба мара

    12 Апр 2022 13:34ч.

    500 милиона европеици дали са съгласни да се дават милиарди за бежанците спрете оръжията за украина и апелираите за преговори ето ви пример колко излишна е тази организация наречена ес никого не пита купува ваксини които след това даваме на уганда сега раздават безотчетно пари нашите пари от вноските ни сащ да плащат те са виновни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    12 Апр 2022 14:11ч.

    САЩ са виновни и когато кокошките ти не снасят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ужас! Изпращането на оръжия, стимулиращо бежанската вълна...

    12 Апр 2022 14:11ч.

    ...цялата тази история на ЕС не мяза ли на етническо прочистване на територии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи