ЕС не постигна съгласие за нов пакет санкции срещу Русия

ЕС не постигна съгласие за нов пакет санкции срещу Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Страните членки от ЕС не успяха да постигнат съгласие по девети пакет от санкции срещу Русия по време на разговорите по темата, проведени късно снощи, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати. Лидерите от ЕС се събират в Брюксел днес за последната среща на високо равнище през тази година.

Страните са се приближили към споразумение във вчерашните преговори, но Полша и някои други държави все още имат възражения, заяви дипломат пред Ройтерс и добави, че довечера се очаква да бъде разпратено ново предложение по въпроса, предаде БТА.

Новите санкции срещу Москва бяха забавени от разногласия по въпроса дали ЕС трябва да улесни износа на руски торове през европейски пристанища, дори в случай, че компаниите производители на торовете са притежавани от вкарани в черен списък олигарси. Някои страни казват, че въведените от ЕС ограничения застрашават продоволствената сигурност на развиващите се страни, а други твърдят, че тяхното разхлабване би позволило на руските олигарси, които притежават предприятия за производство на торове, да заобикалят наложените срещу тях санкции.

Европейски дипломат каза, че Полша и балтийските страни са заявили на другите държави, че се самозалъгват, ако смятат, че олигарсите няма да злоупотребят с разхлабване на правилата за руските торове. Някои страни членки искат Световната продоволствена програма да участва в разрешаването на експорта на торове към страни, които имат нужда.

В ЕС все още няма съгласие и по въвеждането на таван на цените на руския природен газ, като за някои предложения от ЕК предел от 275 евр за мегаватчас е твърде висок, други пък се съмняват въобще в нуждата от налагането на ограничителната мярка.

Предвижда се новите санкции да обхванат и физически лица - 200 души от средите на руските военни, представители на парламента и правораздаването, някои от отговорните за унищожаването на украинско зърно, както и за принудителното отвеждане в Русия на украински граждани. Санкциите ще засегнат и още руски медийни организации, които по думите на дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел "тровят общественото пространство с постоянна дезинформация".


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Европа си прави асистирано самоубийство

    15 Дек 2022 13:33ч.

    Харесва ми това: "принудително отвеждане в Русия на украински граждани." Това да не са онези, по които армията на хунтата на Киев стреляше по тях, докато бягаха към Русия доброволно? ЕС да си запази рептилската си загриженост за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалко! Мислех, че ще ги приемат и ритуално ще се самоубият!

    15 Дек 2022 13:49ч.

    Боже, защо си лишил от акъл цялото европейско войнство? Не разбраха ли, че когато имаш суровини и какво да ядеш, ти си неуязвим! Но когато ги нямаш и искаш да ги имаш, значи не е начинът по този! Вместо с преклонена главица да целуват на Путин там каквото трябва и да го молят да им върне каквото беше, те продължават да са наглеци и идиоти! Обаче иде "Видов ден" и всеки ще получи според заслугите си! Надявам се! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    15 Дек 2022 14:12ч.

    "Идиот.и" - Достоевски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недоразумението, наречено Борел,

    15 Дек 2022 14:28ч.

    Путин насила ли го кара да гледа и слуша "руски медийни организации", за да го "трови" "с постоянна дезинформация", та така се е разпищяло за цензура?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каквото има да се каже по въпроса със "санкциите", ЕК и ЕС, вече е казано пред Имперския съд преди 90 години под формата на реторичен въпрос:

    15 Дек 2022 14:32ч.

    "Но аз Ви питам, господин председателю, в коя страна фашистите не са диваци и варвари?!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самия факт на съществуването на ЕС е престъпление срещу човечеството

    15 Дек 2022 16:12ч.

    Създаването на тази организация е с далеч отиващи замисли за мащабен геноцид над поробените от него народи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    15 Дек 2022 15:15ч.

    Твърде дълго Европа живя добре на гърба на другите, но не ще живее повече така без евтини суровини и енергия. Лесните времена създават лигльовци и мишка като Борел, Фон дер Лайен и др. За съжаления, докато дойдат силни политици трябва да преживеем трудните времена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    15 Дек 2022 15:46ч.

    Няма случай в историята колония да шантажира със суровини метрополия Евтините суровини след края на войната ще станат безплатни репарации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ходи се пери ве, седеруга

    15 Дек 2022 16:04ч.

    Колонията е ЕС. Сега, в този момент, собственика и САЩ я храносмила като паяк. Инжектирал и е храносмилателни сокове във вид на еничари като тебе и я разлага от вътре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    15 Дек 2022 16:25ч.

    Кимче Унче, точно в историята колониите винаги са шантажирали метрополиите с ресурси и в почти всички случаи печелят, по простата причина, че метрополиите сами нямат достатъчно ресурси. Може се сетиш за войната за независимост на САЩ или Индийската независимост или пък Първата световна война ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    15 Дек 2022 16:11ч.

    Абе, тоя ЕС няма ли намерение да въведе някой и друг пакет санкции на Украйна, дето защитно стреля по американски срещу цивилни обекти и граждани?! Неслучайно Украйна вече се счита за най-великата страна в Европа, щото всички атлантически елити я подкрепяли и й давали оръжие и помощи?! Скоро ЕС може и да се преименува на УЕС, в знак на съпричастност и благодарност. Въх, че мазохистични патриоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи