ЕС наложи енергийни санкции и срещу Сърбия

ЕС наложи енергийни санкции и срещу Сърбия

Хърватите използват енергията за политическа война и отмъщение, а ЕС го позволи, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

По настояване на Хърватия сръбските рафинерии няма да получават петрол по Адриатическия тръбопровод

С новия, осми пакет от санкции срещу Русия, ЕС въведе и първи пакет от санкции срещу Сърбия, която зависи от доставките на руски петрол през Хърватия. Това заяви сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин, след като днес Евросъюзът започна техническия процес по финализиране на наказателната процедура срещу Русия.

Пакетът санкции е силно подкрепян от Хърватия. Нейното пристанище Омишал (на остров Крък, в Адриатическо море) има терминал за танкери за нефт и нефтопродукти. Оттам петролът се тръгва по т.нар. Адриатически тръбопровод до Сърбия за рафиниране в рафинерията Naftna Industrija Srbije (NIS), 56,15% от която са собственост на компания от руската група „Газпром“. На 22 април хърватският държавен оператор на тръбопроводи JANAF заяви, че ще продължи да доставя суров петрол на NIS, след като тя беше извадена от пакета санкции на ЕС.

Сега обаче нефт няма да тече от Хърватия към Сърбия, независимо че Еврокомисията първоначално предвиждаше изключение за сръбските рафинерии. Затова Сърбия ще трябва да се ориентира към други начини за доставка на петрол, които ще са по-скъпи за страната.

"ЕС за пореден път доказа, че е клуб на държави, разположили дивизии при Сталинград, а единствената последователност в политиките му е отмъщението срещу свободните народи. По инициатива на комплексирана Хърватия, на Сърбия е забранено да внася руски петрол по Адриатическия тръбопровод, а на България - не", цитира Вулин пресслужбата на вътрешното министерство.

"Обяснението, че българите имат руска петролна рафинерия в Бургас, не кореспондира с факта, че сърбите в Панчево също имат руска рафинерия. За усташите (б.р. - хърватските нацисти в миналото) и техните съюзници няма значение дали нещо има смисъл, важното е да вреди на Сърбия. С инициативата на усташите, която ЕС одобри, Сърбия е принудена да купува по-скъп петрол от Ирак и губи стотици милиони евро, които би могла да използва", посочва още Вулин.

Според него в близко бъдеще Сърбия ще трябва да помисли за изграждане на нефтопровод в партньорство с други държави, защото "където усташите могат да навредят на Сърбия, те ще го направят".

"ЕС е съюз, в който съдбата ни се решава от една все по-неуспешна и все по-навреждаща Хърватия, място на нашето бъдещо унижение и страдание, затова е по-добре да бъдем и военно, и политически неутрални, отколкото да членуваме в клуб, в който хърватските комплекси и отмъщение ще бъдат закон и правило. ЕС не наложи осмия пакет от санкции срещу Русия, а първия пакет от санкции срещу Сърбия, подло и подмолно, както могат да правят само усташите", подчерта вътрешният министър.

Остро изказване срещу Хърватия направи и сръбският премиер Ана Бърнабич. Според нея енергийните санкции срещу Сърбия "изричното искане и ултиматум" на Хърватия, ще причини стотици милиони евро преки щети.

"Европейският съюз позволи тези санкции във вреда на живота и стандарта на всички граждани на Сърбия, включително членовете на хърватското национално малцинство. Това ще ни струва стотици милиони евро", каза Бърнабич пред ТВ Хепи.

Според нея Хърватия е поискала санкциите "и се гордее с това", защото Сърбия иска да накаже виновните за престъплението край Босански Петровац през август 1995 г., когато хърватски самолети убиха цивилни, включително деца.

"Хърватското ръководство дори не скри, че го е направило. Това е открит акт на враждебност на Хърватия към Сърбия - допълни Бърнабич. - Това, което мислеха, че ще направят на Русия, го направиха вчера и на нас, защото ние зависим от петролопровода от Хърватия. Използват го за политически шантаж и отмъщение. Те (хърватите) използват енергията за политическа война и отмъщение, а ЕС го позволи. Те използват енергията за политически цели, каза Бърнабич и добави, че чака с нетърпение ЕС да го обясни."


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Тия неадекватници дето се явяват ръководство на ЕС

    06 Окт 2022 14:43ч.

    Явно са забравили за третия закон на Нютон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    06 Окт 2022 15:29ч.

    Прочетете "заключителните разпоредби " в които за руския нефт е оставена врата по-голяма от Атлантика и даже по от тиквата на Тиквата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я да си припомним ...

    06 Окт 2022 14:50ч.

    Стефан Янев: Ако "Газпром" бъде използван като оръжие - не, благодаря. Виж ти, виж ти. Оказва се, че ЕС и САЩ използват газа като оръжие, но Янев едва ли ще благодари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    06 Окт 2022 15:24ч.

    Единствените, които ползват енергията като оръжие е сектата "развит Запад" и понеже не могат да спрат света да се върти, си правят публично сепуко ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    06 Окт 2022 15:34ч.

    Да не забравяме, че ВОЙНАТА Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОЛИТИКАТА, но с ДРУГИ СРЕДСТВА!!! УФФФФФФФФФФФФ аман от дегенерати... война, та война.. само това им е в атлатическите плитки кратуни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На сннимката виждаме Бърнабич, премиерката на Сърбия. Тя притежава странно объркано излъчване. В него интерферират две вълни. Едната иде от тревожната напрегнатост на гимназистка, обезпокоена за гърдичките си.

    06 Окт 2022 15:59ч.

    Те са застинали в растежа си до размер на пиротска джанкна. Другата гигахерцова вълна сякаш е еманирана от вибрациите на зайчарски гимназист, чиято пишка е достигнала до големината на люто чушле и не ще повече да помръдне. На снимката Ана е заобиколена от сбърканяци като нея, сякаш изръсени от пияна редосеялка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг ВулВин пак се пеняви излишно

    06 Окт 2022 16:06ч.

    Сръбският министър на отбраната определено ни обича жарко. С повод и без повод мята камъни в нашата градина, вместо да си гледа своята. Откакто е на поста, все е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    06 Окт 2022 16:15ч.

    Типична еврогейска демокрация - който не слуша ще го бием по главата, щото можем и сме по-силни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, да

    06 Окт 2022 17:16ч.

    Хванете се за косите всички в ес. Каква ви е работата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уеи

    06 Окт 2022 17:46ч.

    Прави са но какво от това? Какво? Има фон дер лайен която прави каквото и каже байдън и точка, всички козируват и точка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    06 Окт 2022 22:30ч.

    Сърбите ще научат по трудния начин, че ЕС използва много по-често политиката на "тоягата" за" непослушните "държави, но ги "примамва" с "морков", който ще им излезе много скъпо в бъдеще. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи