ЕС моли Китай за съдействие за осигуряване на хуманитарни коридори в Украйна

ЕС моли Китай за съдействие за осигуряване на хуманитарни коридори в Украйна

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че е разговарял днес с китайския външен министър Ван И. Двамата са разговаряли за втори път от началото на непредизвиканото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна, се казва в съобщението.

Борел е помолил Ван И да подкрепи обособяването на хуманитарни коридори, за да могат цивилните да напуснат бойното поле. Той е посочил крайната необходимост от незабавно прекратяване на военните действия и е отбелязал, че в Европа се наблюдава най-голямата бежанска вълна от края на Втората световна война. Борел е определил като неприемливи обстрела на цивилни и причинените им страдания, включително с големи нарушения на международното хуманитарно право, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Двамата събеседници са били единодушни, че не трябва да се допуска голяма хуманитарна криза. Борел е оценил положително гласуването на Китай в Съвета за сигурност и в Общото събрание на ООН в подкрепа на териториалната цялост, суверенитета на държавите и целостта на техните граници, както и готовността на Пекин да подкрепи прекратяване на военните действия и диалог

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    07 Март 2022 21:04ч.

    Обяснявал е на китаеца. Китай знае много добре как се развиват нещата и кой пречи за евакуацията на населението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    07 Март 2022 21:22ч.

    Все още не мога да реша тези на запад малоумни ли са или се правят на такива. Нали Русия настоява за хуманитарни коридори, защо не преговарят директно с нея чрез Червения кръст и Червения полумесец например щом ги е страх лично да отидат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    07 Март 2022 21:25ч.

    Ей тъй са коридорите, крият се зад хората и стрелят: https://t.me/ChDambiev/13739

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да молят за това нацистите

    07 Март 2022 22:41ч.

    които отгледаха, въоръжаваха и продължават да въоръжават! Какво ще молят Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    07 Март 2022 22:52ч.

    Да? А другарят Иван И не повдигна ли въпроса за териториалната цялост на КНР и отношението на г-н Борел към Тайван като неразделна част от нея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи