ЕС каза на Украйна, че е рано за нови санкции срещу Русия

ЕС каза на Украйна, че е рано за нови санкции срещу Русия

 

Европейският съюз засега няма да налага нови санкции срещу Русия, за което настоява Украйна, заяви днес първият дипломат на блока Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Преди това украинският външен министър Дмитро Кулеба, поканен на редовната среща на външните министри на страните от ЕС, заяви на пресконференция, че Киев "очаква решения".  По думите му Украйна е убедена, че са налице "добри и законни основания" за налагането сега на поне част от готвените санкции, за да се покаже, че Европейският съюз не само говори за санкции, но и ги налага.

Но Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, както и някои от събралите се в Брюксел външни министри, заявиха ясно, че блокът още не възнамерява да санкционира допълнително Русия. Пред репортери Борел съобщи, че ще свика извънредна среща на ЕС за договаряне на санкциите само "когато дойде моментът".

По думите му, в момента Евросъюзът подкрепя опитите за уговарянето на нови разговори, след като бе съобщено, че президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин са постигнали принципно съгласие за среща на върха за Украйна. Срещи на върха на ниво лидери или на ниво министри, в какъвто и да било формат, по какъвто и да било начин и където и да се състоят в опит да се избегне войната, са крайно необходими", заяви Жосеп Борел.

Министрите от ЕС одобриха огласените през януари планове за отпускане на заем от 1,2 милиарда евро на Украйна и дадоха принципно съгласие на отдавнашната молба на Киев за изпращане на неголяма мисия от военни инструктори в Украйна, които да помогнат за обучението на офицери.

 

 

Коментари

  • Христо

    21 Фев 2022 18:15ч.

    Юрий Борисов: https://24may.bg/2022/02/21/%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%81-%d0%b3%d1%8c%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%81-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • своевременен съвет

    21 Фев 2022 18:19ч.

    Чиче, отпочвайте перестройката, тоя ваш съюз го искаме разпаднат (като съветския) до няколко години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    21 Фев 2022 18:23ч.

    за няколко години тук камък върху камък няма да остане от борба за Световен Зеленизъм и прочие лбгтмк+практики..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    21 Фев 2022 18:22ч.

    Еврогейските политици ще продадат Украйна на Путин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    21 Фев 2022 19:10ч.

    Но Русия не иска Украйна. Не й трябва мизерна държава. България е най-бедна в ЕС, но за да доближи нивото й, на Украйна са нужни 250 милиарда долара ВСЯКА година. НИКОЙ не може да я спаси. Русия ще си вземе само руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    21 Фев 2022 19:06ч.

    Защото ЕС загуби много повече от Русия от санкциите, които САЩ въвеждат. Е, все пак последната дума е на САЩ, които ще въвеждат санкции докато не унищожат Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи