ЕС измисли как да заобиколи ветото на Унгария и отпусна на Украйна 1.4 млрд. евро руски активи за оръжие

ЕС измисли как да заобиколи ветото на Унгария и отпусна на Украйна 1.4 млрд. евро руски активи за оръжие

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Европейският съюз ще предостави на Украйна още следващата седмица 1.4 млрд. евро от лихвите на замразените руски активи. Това съобщи върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел преди началото на заседанието на външните министри от ЕС, които ще вземат решение за метода на плащане в понеделник в Люксембург.

Парите ще се използват за купуване на оръжие и боеприпаси и са част от общ транш от 2.5 млрд. евро. Това става възможност, след като ЕС е успял да намери правна възможност да заобиколи ветото на Унгария върху предоставянето на оръжия и боеприпаси за воюващ Киев.

"Основополагащите договори (на ЕС) дават възможност за напредък, независимо че може не всички държави да искат да участват. Смятаме, че щом Унгария не е участвала ( във вземането на решението), не е необходимо да участва в изпълнението на това решение", заяви Борел.

Унгарският външен министър Петер Сиярто зави на среща с колегите си от ЕС в Люксембург, че в Европейския съюз продължава военната истерия като се пренебрегва волята на неговите граждани. "Пресичат се нови червени линии. Днес беше обявено, че общо 1,4 млрд. евро от Европейския фонд за мир ще бъдат използвани от ЕС за финансиране на оръжейни доставки за Украйна".

Според министъра решението е било взето "при пълно пренебрегване на европейските правила", тъй като Унгария "е била изключена от процеса на вземане на решения за отпускане на 1,4 млрд. евро". Изказването на министъра беше излъчено от унгарския телевизионен канал М1.

По-рано Унгария се противопостави на използването на руските активи за тази цел, но както заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, след като Будапеща е отказала да участва в подобно решение, въпросът за това къде точно ще бъдат насочени печалбите от замразените руски активи и как ще бъдат използвани те, може да бъде решен и без нейно участие. 

"Политико" пише, че парите ще се предоставят от държави, които са замразили руски активи, а не от ЕС като международна организация, и така ще се избегне необходимостта да се търси съгласие от Унгария.

Първите пари ще дойдат от Германия, Чехия и Дания, които ще действат като "изпълнители", купувайки оборудване и боеприпаси по списък, изготвен от Киев. Една четвърт от покупките ще се правят от украински производители и така воюващата държава ще получи допълнителна материална помощ.

Според "Политико" Италия, Латвия, Румъния и Швеция ще отговарят за следващия транш през пролетта на 2025 г.

Не е известно дали България е замразила руски активи в отговор на въведените от ЕС санкции.

Близо 200 млрд. евро руски активи са замразени в Европейския съюз, предимно в Белгия, а държавите решиха да използват печалбите, генерирани от февруари насам, за закупуване на оръжия за Украйна.

Борел посочи, че руският президент Владимир Путин се готви за дълга война, тъй като от мирната конференция за Украйна в Швейцария "пътува само до страни, "откъдето може да получи оръжие", като Северна Корея.

"Украйна се нуждае от повече помощ и тази помощ трябва да дойде сега, преди лятото", заяви Жозеп Борел в Люксембург.

Унгария блокира и компенсирането от фонда Европейски механизъм за мир с 6.6 млрд. евро на държавите от ЕС, които изпращат оръжие и боеприпаси на Украйна. За отпускането на тези пари се изисква единодушие на държавите, участващи с вноски във фонда.

Източници: Дневник, ТАСС

 

 

Коментари

 • България нищо не може да замрази

  24 Юни 2024 17:07ч.

  В съседната дописка - Тиквата я пазят снайпери. Снайперите са си снайпери, но Тиквата си има един животец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Измислителя "измисли", как да не върнат

  24 Юни 2024 18:36ч.

  , откраднати Ф-ки и реактори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  24 Юни 2024 22:45ч.

  С КАКВО СЕ ЗАНИМАВА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА ЕС И НЯКОЙ СИ БОРЕЛ - КАК ДА СЕ ОТКРАДНАТ ЧУЖДИ РЕСУРСИ И ПАРИ, ЗА ДА СЕ ДАДАТ НА ФАШИСТКОТО УКРАИНСКО ПРАВИТЕЛСТВО. ВЪРХОВНА ЦЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ КОМИСАР!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма такава порнография

  24 Юни 2024 17:14ч.

  Тази кражба ще им излезе солено. Ние да му мислим... Доказа се, що за организация е ЕС и че няма никакво, ама никакво международно право.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  24 Юни 2024 17:15ч.

  """Смятаме, че щом Унгария не е участвала ( във вземането на решението), не е необходимо да участва в изпълнението на това решение", заяви Борел.""". Завършен идиот!!! Значи ако една страна е пропуснала да гласува нещо - не е длъжна да изпълнява решението на ЕС по този въпрос! На изпроводяк това нещо сътвори готин прецедент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоеа е много хубаво

  24 Юни 2024 17:56ч.

  И отваря занапред неподозирани възможности. Трзи камъни ще се убият в техните тъпи кратуни. С една дума, когато не си гласувал за нещо, не си длъжен да го изпълняваш. Само гледайте какво става от тук нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  24 Юни 2024 17:20ч.

  Орбан не само отказа да дава помощи на Окраина , но и наложи Вето. Тези ,,глобални пудели ,, вече показват истинското си лице! Но важно е, че такива като Орбан ги изобличават, разсъбличат и имат МЪЖЕСТВОТО да го правят! Хм, а Радев ?! Избран за втори мандат с подвеждащо то ,че Крим е руски! 2023г. на срещата на Букурещката девятка, на която Орбан не присъства , а изпрати министър , не подписа нищо! ,,Ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", се казава в декларацията, под която стои и подписът на Румен Радев. Подписът му под толкова категоричен текст го поставя в двойствена ситуация - с една риторика, когато става въпрос за вътрешна аудитория, на която трябва да бъдат посочени "добрите" и "лошите", и с послушание за пред външните съюзници на страната в НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курнела

  24 Юни 2024 17:26ч.

  Другари, кво става в Братски Дагестан?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  24 Юни 2024 17:49ч.

  Куха лейка си другарко Курнела. Личи си отдалеч. В Дагестан става това което е ставало стотици години в Кавказ и вероятно ще става и в следващите няколкостотин. Казват, че било заради ензима цитохром а може и да е заради вахабитизма. Тези проблеми империите ги решават като дадат шанс на единия клан да изколи част от другия и оттам нататък те си поемат. В САЩ му викат създаване на контролиран хаос и ние сме част от техния хаос. А виж за масовите стрелби в САЩ и клането с ножове в Европа няма научно обяснение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обладател на кавказката енциклопедия

  24 Юни 2024 17:57ч.

  за тероризъм, поръчана от Пентагона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курнела

  24 Юни 2024 18:50ч.

  Ясно е че съм куха лейка,но трябва да си заработя надника,ДеБелян ми каза да повтарям като латерна за Дагестан където всичко утихна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  24 Юни 2024 17:27ч.

  Орбан е сам на барикадата. Затова, може за напусне веднага ЕС и Нато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курило

  24 Юни 2024 18:49ч.

  Не,пациент Копейкин,зад Орбан стоят всички мислещи хора,а психично болните копейковци можете да се върнете обратно по стаите си,че ви идва време за вечерните хапченца

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раднево

  24 Юни 2024 20:03ч.

  Както сте му отзад, вземе, че го опънете. 😀😃😄😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Мангау

  24 Юни 2024 17:27ч.

  Когато си взимаш, не е кражба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Asen MIHAY

  24 Юни 2024 17:29ч.

  OT ПОЗИЦИЯТА НА КАКВИ ИЛИ КАКВО НЯКОЙ БЪРКА В ДЖОБА НА ДРУГ И СЕ РАЗПОРЕЖДА С ОТКРАДНАТОТОТО !!!! ЗА КАКВО СЕ МИСЛЯТ ТЕЗИ ????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  24 Юни 2024 17:30ч.

  Аз едно не мога да разбера - защо умните, богатите и красиви руснаци си държат кинтите в скапаните европейски и европейски, джендърски банки?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукузелич

  24 Юни 2024 17:41ч.

  Разбира се, че няма да разбереш. Която и да е маймуна в зоопарка е по-умна от теб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как защо

  24 Юни 2024 18:09ч.

  както и в БГ, в Русия също не са малко жълтопаветните джендъри които искат банани и кока-кола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  24 Юни 2024 18:51ч.

  Ще ми се и аз да имах пари да си държа в банките ама дори за операция за смяна на пола не мога да събера още

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не за първи път я заобикалят

  24 Юни 2024 17:38ч.

  За нас няма страшно. Нас в подобен случай само ще ни преписката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  24 Юни 2024 17:39ч.

  Няма учудени.Тия правят това което правят от столетия,грабят и крадат чуждото. Никой обаче не е отменил третия закон на Нютон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  24 Юни 2024 17:51ч.

  Да няма взривили се двойни кенефи в олимпийско Сочи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  24 Юни 2024 18:53ч.

  Твоят външен кенеф как е ? Пак ли го запуши?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  24 Юни 2024 19:14ч.

  Твоите крепостници ги разбират външните кенефи, дори за тях е лукс, ако имат нещо сковано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мръс

  24 Юни 2024 18:01ч.

  тази война трябва да спре незабавно, както и пропагандата за още оръжия, пари и смърт! Тези ЕС корумпирани едноклетъчни трябва политически да бъдат УНИЩОЖЕНИ и ЗАБРАНЕНИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чукча

  24 Юни 2024 18:05ч.

  Супер! Значи трябва да се предприемат мерки да се спре такъв тип заобикаляне на вето, защото това е основен принцип за контраконтрол в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • панго

  24 Юни 2024 18:07ч.

  Сега Песков ще каже, че това действие няма да остане ненаказано. Много ще ги уплаши. От друга страна онези крадат лихвите по депозитите на собствените им пари. Жужо няма кураж да конфискува западни активи, което, както казаха много експерти, ще доведе до колосални сътресения във финансовата система на Европа и директно върху еврото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Юни 2024 18:23ч.

  ЕК заобикаля собствените си правила открито и твърдят .че учредителният договор не подлежи на предоговаряне

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  24 Юни 2024 18:43ч.

  Диктатура на еврогейските джендъри. Крадци и лицемери. Управляващите политици и те са част от крадците, дето само нищо не хващат, а може и да не съм прав- да подпират та...ците с на господарите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  24 Юни 2024 18:54ч.

  ЕвроГейските крадци ще си получат заслуженото,време е някоя ракета да ги трясне отзад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Странно е, че със същата ярост не се помага на Палестина и как от ЕС не са обявили президента на Израел за агресор и за диктатор...

  24 Юни 2024 18:54ч.

  Странно е, че със същата ярост не се помага на Палестина и как от ЕС не са обявили президента на Израел за агресор и за диктатор...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чукча

  25 Юни 2024 0:23ч.

  Е ти още малко ще поискаш и на Йемен да помагаме.. Я се деъж прилично!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  24 Юни 2024 20:10ч.

  Абе тия в ЕП парите ги нЕмат за нищо. Бам 2 милиарда за смърт. Хоп укрите заделили половината за мазератита. Хоп - оръжията за Окраина "незнайно" как се озовават в Близкия Изток. Сори дедо Борел, ма аз не искам това да е пътя на моите данъци и ддс-та върху храната, водата и прочее.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи