ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите

ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите

Брюксел разглежда таван на цената на синьото гориво при прекъсване на доставките от Русия
 

Европейският съюз е готов да предложи решение за закупуване на руски газ от страните-членки, без да се нарушават санкциите срещу Русия, съобщи Bloomberg, като се позова на свои източници.

В нови насоки за плащанията за газ Европейската комисия планира да разреши на компаниите-вносители да открият сметка в долари и евро в Газпромбанк, чрез която се осъществяват плащанията. Наред с това компаниите трябва да направят ясно изявление, че считат задълженията си за изпълнени, след като платят в евро или долари, а руската страна не трябва да изисква допълнителни действия от тях по отношение на плащането.

Европейските компании се опитват от седмици да разберат как могат да отговорят на исканията на Москва и да поддържат доставките на синьо гориво, без да нарушават санкциите срещу руската централна банка, припомня Bloomberg. Руският президент Владимир Путин обяви на 31 март, че ако плащанията не се извършват в рубли, износът на газ ще бъде спрян. 

Първоначално ЕС прецени, че механизмът за плащане, поискан от Путин, дава на Москва пълен контрол над процеса, както и че нарушава договорите и - най-важното - нарушава санкциите на блока, посочва Bloomberg. В петък комисията е казала на държавите-членки на закрито заседание, че актуализираните насоки ще позволят компаниите да могат да открият сметка в евро или долари в "Газпромбанк".

Еврокомисията обаче все още не е уточнила дали наличието на сметка в рубли е в съответствие с разпоредбите на ЕС за санкциите срещу Русия.  Актуализираните насоки, представени на държавите-членки, не успяват да отговорят на този специфичен въпрос, коментират източници на Bloomberg.

Много фирми имат крайни срокове за плащане, изтичащи по-късно този месец - и ако не платят, доставките на газ могат да бъдат прекъснати. За Полша и България те вече бяха прекъснати, след като двете страни не изпълниха исканията на Русия за разплащане в рубли.

На срещата в петък представителите на страните са били разделени, според един от източниците на Bloomberg. Докато Германия, Унгария, Италия и Франция твърдо са одобрили плана на комисията, Полша е заявила, че той не е предоставил правна яснота и е призовала въпросът да бъде обсъден от посланиците на ЕС. Други са били объркани от липсата на конкретни указания за откриване на сметки в рубли. Германия е заявила на срещата, че се е консултирала със своите компании по предложението и е получила положителна обратна връзка.

Новите насоки на ЕС ще изяснят, че санкциите не забраняват откриването на множество сметки в "Газпромбанк", посочва още Bloomberg.

Таван на цените

Европейският съюз може да ограничи цените на природния газ, за ​​да избегне „непоносимо високи“ разходи, ако Русия значително ограничи или прекъсне потока, съобщава още Bloomberg.

Еврокомисията планира намеса на енергийния пазар като част от пакета мерки за алтернатива на вноса на руското гориво след инвазията в Украйна. Брюксел предстои да препоръча общи принципи за въвеждане на извънредна ситуация в даден регион или в целия ЕС, при която пазарите на газ вече не могат да отговарят на търсенето и предлагането.

Въвеждането на максимална регулирана цена при извънредна ситуация ще бъде ограничено по отношение на нейната продължителност и пазарната цена трябва да се използва възможно най-дълго, се казва в проектодокумента на комисията. Документът подлежи на промяна преди приемането му, насрочено за 18 май.

Комисията също така трябва да даде зелена светлина за краткосрочни мерки за предпазване на потребителите и компаниите от високите цени на енергията. Те включват:

- Позволяване на правителствата да разширят регулирането на цените на дребно за природния газ
- Спешна ликвидна подкрепа за търговци на суровини в резултат на значителна нестабилност на пазара
- Преразглеждане на ограниченията, прилагани за краткосрочна волатилност във вътрешните правила за търговия на европейските газови борси

Мерките трява да бъдат временни и да не се прилагат след началото на юни 2023 г.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • Ха сега!

  15 Май 2022 18:51ч.

  ЕС гледа как да заобиколи проблемите, които сам е създал! БГ да се готви за форлойфер, като за плащането с рубли. Само на нея и на полските турбо-русофоби дпряха газа, ама за поляците имаше екзит-стратегия. БГ кара по най-тежките сценарии с мантираното точно за тази цел правитилство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Май 2022 18:57ч.

  Ала бала на гърба на обикновените данъкоплатци ..................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврокомуноинтелигентска

  15 Май 2022 19:06ч.

  Важното е да не нарушим санкциЙте. Ако ще ги нарушим, по-добре да умрем от глад и студ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  16 Май 2022 7:49ч.

  ако трябва да обобщим накратко - ЕС клекна и прие условията на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо не мисли така

  15 Май 2022 19:20ч.

  Той е зачеркнал Газпром "завинаги", предателя нагъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, доста е праволинеен Василев

  15 Май 2022 19:47ч.

  и всичко го казва ... "право куме та в очи"... Няма отстъпление... 'Не ни трябват нито руски газ, нито руски туристи'... Сигурно и шах не играе... Трябваше Стефан Янев да остане Министър Председател - поне се държи цивилизовано и историята познава, а изглежда, че и сърцето му си е на място...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо

  15 Май 2022 22:31ч.

  Кокорчо ще го сънувате в кошмарите поне 20 години, както сънувахте Костов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е шизофрения

  15 Май 2022 19:25ч.

  Значи, аз налагам санкции и след това аз измислям как да ги заобиколя?! Логично би било Русия да измисли начин за заобиколи санкциите, нали? Обаче в този съюз, в който ни натикаха, всичко е наобратно, дори жените не са точно жени, нито мъжете точно мъже. Аз искам да се разкарам от това позорище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единомислие

  15 Май 2022 19:43ч.

  Прочетох заглвието. Усетих сепване, та го прочетох отново. Разбрах, че не греша и тези еврогейски откачалки са вдигнали мерзкото си двуличие на нова, недостижима от нормален ум, планетарна орбита. Преди на споделя размисли, попадам на мнението ви и решавам, че не е наложително. Много стегнато и коректно сте обрисували нещата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  15 Май 2022 20:28ч.

  Най- обикновено лицемерие и алчност, Аз така обобщавам Евро-атлантическите ценности на ЕС. Коментара ви е изключително точен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е лицемерие.

  15 Май 2022 22:35ч.

  Не е лицемерие. Гъвкавост е. Целта на санкциите е да причинят максимални вреди на Русия с цената на минимално въздействие върху икономиката на ЕС. Рязкото спиране на газа ще причини огромни вреди на Русия и много големи вреди на ЕС. Постепенният отказ е по-добрият вариант за ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  16 Май 2022 10:44ч.

  "Целта на санкциите е да причинят максимални вреди на Русия с цената на минимално въздействие върху икономиката на ЕС". Целта беше да се намалят възможностите на Русия за финансиране на войната и то непосредствено сега. Как се изпълнява тази задача с тези мерки, ако не е двуличие и целта е не помощ на Украйна, а вреда на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  15 Май 2022 19:29ч.

  Санкции, означава Русия да не си получи плащанията. Каквито и планове да кроят в ЕС около идеята как да получат газ без да го платят, вероятно трябва Русия да е съгласна да изнася газа без плащане, а се съмнявам това да се случи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Унгарският евродепутат Ерно Шалер – Барош :

  15 Май 2022 19:31ч.

  " Няма да допусна в Унгария луди като Кирил Петков, един продал се на САЩ измамник Правителството на България, което е решило да срине не само собствената си държава и икономика, вече става опасно за цялото съществуване на ЕС."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  15 Май 2022 19:51ч.

  Думите на унгарския евродепутат са точно в десятката! Между впрочем въпростният К. Петков в момента е в ЦРУ телевизията и прави свободни съчинения на тема световна криза пред лора крумова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е луд който яде баницата

  15 Май 2022 20:02ч.

  ами ние че му я дадохме и още го оставяме да яде залудо. Момче еничарче се оказа Кирчо, ние сме му като бедни роднини, които трябва да изцеди чрез щедрата усмивка по американски и искрени лъжи по килифаревски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ние

  15 Май 2022 22:00ч.

  Вие......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  15 Май 2022 19:46ч.

  Евро-дебили , ама с гигантски заплати. И им се плаща за да съсипят ЕС . Щели да измислят мерки , как да се купува газ , без да се нарушават санкциите, дето сами са ги приели. А решението което предлагат, ми прилича на нецензурния виц, в който една жена казва- “Каквото става зад гърба ми, мен не ме засяга”. Та и тези тук същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  15 Май 2022 19:47ч.

  -открийте си сметките, платете в евро или долари, подпишете декларация, пък какво ще правят руснаците- вас не ви засяга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цялата разлика се свежда до плащане в новооткрити сметки в Газпромбанк

  15 Май 2022 19:55ч.

  на СЪЩОТО количество евра или долари както е записано в договора с Газпром. Толкова е просто. Това че после Газпромбанк конвертира тези суми в рубли чрез Московската борса и ги привежда в рублевата сметка на Газпром, какво значение има за платилите газа според договора си с Газпром? Има значение само за Газпром защото така ще получи плащане без риск от санкциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Май 2022 20:04ч.

  Новата схема е ясна на всеки. Една по една фирмите ще плащат по нея. Много по-важно е: Как ще се плаща при нови договори. Германия купува газ чрез множество фирми. Някои от тях бяха притежание на Газпром, но немците ги национализираха и сега не могат да купуват газ, дори и да искат и дори да плащат директно с рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имат шанс за ход назад

  15 Май 2022 20:52ч.

  с извинения, Турция го проигра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  15 Май 2022 20:13ч.

  Президент Путин, видя се, че не сте достатъчно готов за войната. Съчинението, че нарочно я водите така, аз лично не ги приемам. Безпримерният героизъм на десантчиците в гостомел не може да бъде платен със стратег. обяснения от вашите генерали. Дано поне сега не отговорите на тези долни лицемерни европ. подлоги, че циркът ще е пълен. На руски имате хубав лаф за такива случаи, кажете им го!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Играта

  15 Май 2022 20:54ч.

  Не сте се включили в подходящата тема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  15 Май 2022 21:33ч.

  Почнем ли с обясненията, дискредитираме приказката. Но по всичко личи, че се налага. Баш съм си в темата! Руският войник (десантчик) показа смайващ героизъм ... за 21 век. Същото важи и за укр. войник(доста неочаквано). Оказа се, че стратезите са жертвали ненужно най-елитните си войни. Ако сега приемат поредната гейска идиотщина по плащане газ, поругават паметта на жертвите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  16 Май 2022 7:55ч.

  относно "украинския войник: ибтебе ако те презобят с химия, от която ставаш нечувствителен към болка и страх, и агресивен като разярен носорог - най-вероятно и ти ще покажеш чудесс от храброст. американската химическа промишленост яко работи за Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  16 Май 2022 10:55ч.

  Спокойно, нан 7,55.! Не се кланяме на различни богове. Не сме давали зоб, не знаем как е. Хората там си искат Укр. Загадка донякъде!? Нима Коломойски, Ахметов и Рошен да им цедят по-хуманно кръвта? А руските момчета колко гинат за Родината и колко за елит. боклука. Виж Фурсов! Особено тезата, че на Русия също и трябва нов елит!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  15 Май 2022 21:02ч.

  Нашите проклети управници трябва да си ходят колкото може по –бързо! Нанесоха максимални щети които засягат всеки един от нас. Другите държави гледат колкото е възможно да има по-малко щети, нашите обратно!!! Тези харвардци заслужават бързо да идат в ада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не можа да мине номера да получават газ

  15 Май 2022 21:03ч.

  без да плащат. Плащането както досега в долари и евра, но през руската банка, с нищо не променя досегашния начин на плащане, освен в едно - няма как парите в руската банка да бъдат откраднати! Руската банка може да си ги обърне сама в рубли когато реши, без посредници, и така кражбата става невъзможна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това ни възмущава

  15 Май 2022 21:16ч.

  Така е. Крадци са си откак свят светува, тия моше-ници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  15 Май 2022 21:16ч.

  Ей богу, наистина като таралежчета - Ежики плакали, кололись, но продолжали жрать кактус. Таман вече свикнах, че към 2030-та, ще намалим потребяването на руски газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самозалъгването им изяде главата

  15 Май 2022 22:30ч.

  Самозалъгването на руснаците, че са най-велики и винаги побеждават, доведе до краха на социализма и разпадането на СССР. Същото самозалъгване ще катурне Русия и изградения в нея олигархичен капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  16 Май 2022 7:57ч.

  повече четене е нужно и по-малко гледане на Националния Географски и Википедия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  15 Май 2022 21:50ч.

  ЕС само може да мечтае да достигне ефективността и всеобхватността на икономическите връзки в СИВ, именно затова им остава само да говорят за ценности, каузи, политики.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  15 Май 2022 22:01ч.

  Да. Там, в СИВ, никой не се договаряше индивидуално, с когото и да е. Договаряше се СИВ, и там вече по линията на разделението на труда, специализацията на отделните икономики, задачите се раздаваха поименно. Спомням се, 85-та, или 86-та, по "Свободна Европа" тържествуващо обявиха за пробив в този подход - Унгария си издействала правото да се договаря индивидуално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 37 години по-късно

  15 Май 2022 22:26ч.

  37 години по-късно наистина ли мислиш, че СИВ е бил по-ефективната система за икономическа интеграция. И ако е бил по-ефективен, защо се разпадна, а Общият пазар (прераснал в ЕС) погълна по-голямата част от членовете му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо точно 37 години?!

  15 Май 2022 23:27ч.

  Наистина ли не знаеш бе, колега?! Въпреки определени предимства, Имаше вграден един дефект. Елитът искаше да бъде собственик, а пък мениджм., ако и доколкото не можеше да се дореди до собственост, да има възможност заедно с политиците да опита да краде от собственика. И всичко отиде по дяволите. Сега опитват да го възродят :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е до ефективност, а до хитрост

  16 Май 2022 8:35ч.

  Ефективността не е тотално свойство, а само едно свойство. Не е въпросът само до ефективност, а и до балансирана кооперираност, и до справедливост, и до социалност. Това, че нещо се е оказало икономически ефективно не означава например, че е социално справедливо. Конюнктурните "победи" не са никакви победи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спокойно,

  15 Май 2022 22:58ч.

  и тоя ще се разпадне, навярно няма да е много далече времето...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро защо?

  15 Май 2022 23:10ч.

  А ние защо ручахме жабата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MAG

  15 Май 2022 23:16ч.

  Лично аз започвам да се чувствам като идиот,и съвсем логично си задавам въпроса толкова ли съм тъп! Ами май не съм. ЕС сами си създават проблем и после сами си търсят решение. И к'во прайм сега? От кумува срама налагаме санкции, ама и сами си ги заобикаляме. Хем булката е искала да забременее, ама като се е случило иска да роди без да е раждала!!! Е явно съм идиот....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  15 Май 2022 23:19ч.

  те ти булЧО Спасов ден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро, бегай да прегувараш с Газпром

  16 Май 2022 0:22ч.

  за дългусрочин договор и тугаз да сръвняъми цената на мирканцити дет си я пазарил. Бъди малку Орбан, Кирчо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите

  16 Май 2022 7:37ч.

  Шизофренията шизофренна дело на всеки европейски политик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  16 Май 2022 10:41ч.

  Както се казва: "Оти ги ручахте жабите?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи