ЕС е против разминирането на украинските пристанища за превозването на зърно

ЕС е против разминирането на украинските пристанища за превозването на зърно

Не може да става и дума под хуманитарен претекст да се поставя под въпрос сигурността на Украйна. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след края на двудневното извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

Той направи този коментар по повод предложението на руския външен министър Сергей Лавров в Черно море да бъдат осигурени коридори за износ на украинско жито, ако Украйна разминира крайбрежието. Думите на Лавров бяха цитирани от световни медии по повод посещението му днес в Бахрейн.

Мишел отбеляза, че недостигът на зърно по света може да породи напрежение и това да доведе до натиск върху Европа. Той добави, че участниците в Европейския съвет са обсъдили възможностите за прекратяване на зависимостта от внос на руски енергоносители, както и за повишаване на разходите за отбрана.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че предстоящите съвместни европейски обществени поръчки за снабдяване с газ ще допринесат за постигане на по-добри условия. По нейните думи вносът в ЕС на втечнен газ се е удвоил спрямо данните за миналата година.

Тя съобщи, че обемът на европейските газови хранилища е запълнен до 41 на сто и това е повишение с пет процента спрямо същия месец преди година. Фон дер Лайен добави, че ще бъдат осигурени 300 милиарда евро за ускорено въвеждане на възобновяеми източници на енергия. Тя допълни, че ЕС скоро ще предостави половин милиард евро за първите три за европейски съвместни разработки в областта на отбраната.

По нейните думи ЕС се подготвя за сухопътен износ на украинската зърнена реколта. Председателят на ЕК допълни, че Русия разпространява дезинформация за недостига на храни, като уточни, че ЕС не е налагал санкции за руските земеделски стоки, нито за износа на руски торове. Тя заяви, че Русия взривява в Украйна зърнени складове и минира плодородни поля, за да предотврати засаждането на следващата реколта. Единствената причина за недостига на храни е войната, обобщи Фон дер Лайен.

Попитана дали ЕК подготвя още санкции, тя посочи, че за ЕС сега е важно да се прилагат вече приетите мерки. Фон дер Лайен отбеляза нуждата да се работи срещу опитите за заобикаляне на въведените срещу Русия и Беларус ограничения.

 

 

 

Коментари

  • Европейския съюз изобщо знае ли къде го сърби, за да бъде почесан!?

    31 Май 2022 20:40ч.

    Европейският съюз няма да преживее мандата на тази комисия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    31 Май 2022 22:29ч.

    Абе че не съм добре с математиката-не съм.Ама 20млн.тона жито по осемдесе стотинки килото са само няколкостотин милиона инфлационни долара.А ВСЕКИ ДЕН СТАВА ДУМА ЗА МИЛИАРДИ и ОЩЕ МИЛИАРДИ.Или май ще се окаже,че хартията не се яде,даже и зелената хартия......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    31 Май 2022 22:47ч.

    20.000.000 MT x 420 $ = 8.400.000.000 $ Осем милиарда и четиристотин милиона USD. Добра сделка срещу 40 милиарда. Естествено има разходи- логисика, комисионни. Но пак изглежда прекрасно. Още повече, че вероятно купуват под 300$, а ще продават над 450 $. Мечтата на спекуланта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    31 Май 2022 22:52ч.

    Да допълня: тези 40 40 милиарда не отиват в "украйна" а във ВПК на сащ. Печалната си е супер! Плащаш с държавни пари на части фирми, а получаваш стратегическа суровина на безценица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хуманисти, сър!

    31 Май 2022 20:43ч.

    Е как няма да е против, като първо трябва да има гладна криза по света, за да се намалят унтерменшите, и второ за това трябва да бъде обвинена Русия! Пък руснаците първо искат да снабдяват света, за да бъде избегната гладната криза и да не умират унтерменшите, и второ ако това бъде допуснато, пропада основната цел - руснаците да бъдат обвинени в престъпления срещу човечеството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • военната наука и нейните безброй превъплъщения

    31 Май 2022 20:48ч.

    Планът на партньорите включва например изпращане на хуманитарни конвои в Украйна, за да вземат зърното и да го изнесат. Протекция на Червения кръст, обаче за всеки случай - и натовски войски, дегезирани като миротворци от ЕС. Не от ООН. След което натовските войски да поостанат. А сега това им се отказва! Планът пропада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак лъжи

    31 Май 2022 20:44ч.

    Зърното чие е? Да не се окаже българско....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашите запаси в момента ги изнасят, абсолютно съм убеден

    31 Май 2022 20:46ч.

    Братята европейци и няма да пропуснат чудесната възможност да ни сторят тази услуга

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенелопа

    01 Юни 2022 9:25ч.

    Зърното е на западните банки, които са предплатили предишната реколта и тук ги стяга чепикът. Руснаците предлагат укрите да разминират пристанището в Одеса за да може да се извози житото, но Мишел от ЕС не ще, сакън руснаците да не нападнат Одеса по разминирания коридор. Кой съботира тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    31 Май 2022 21:10ч.

    Русия минирала плодородни поля, за да попречи на засаждането на следващата реколка. Понеже тая информация съм я пропуснал, някой може ли да ми помогне, кое точно е плодородното поле, което Русия е минирала?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хортензия Колищъркова

    31 Май 2022 21:57ч.

    Само изключително ограничена персона като гусжа фондерлай може да заяви, че Русия взривява в Украйна зърнени складове и минира плодородни поля, за да предотврати засаждането на следващата реколта. Това предполага, че Русия ще отнеме териториите, които доминира сега, от ЛНР и ДНР и ще ги върне на Украйна. Простете, но дори жанмишел пажар не е чак толкоз тъп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дори жанмишел пажар не е чак толкоз тъп...

    31 Май 2022 22:46ч.

    Това е сложен и дискусионен въпрос в науката. Най-добрите тъполози /учените изучаващи тъпотията/ се затрудняват да дадат категоричен отговор ? Едно е сигурно и потвърдено ! И от двамата по-тъп е PRO-100-киро !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фон дер Лайен добави, че ще бъдат осигурени 300 милиарда евро за ускорено въвеждане на възобновяеми източници на енергия.

    31 Май 2022 21:21ч.

    Хехехе, гинеколожката ще развива военната промишленост, разбирай тежка индустрия със солари и перки. Голям смях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    31 Май 2022 21:24ч.

    EU са полезните идиоти на САЩ, и особено ние и поляците с тия правителства от откровени простаци. Довчера пищяха, че искат да изнасят житото с кораби, днес говорят точно обратното, само защото Русия реши да се включи в далаверата (поне на думи). Явно скритите лимонки в тая търговска и същевременно военна игра са много по-невидими, отколкото можем да предположим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новите западни и американцки елити са разглезени и никога не са имали трудности, крали са от нас, от арабите, откъдето могат и колкото могат

    31 Май 2022 21:29ч.

    И затова и не "могат" да допуснат даже мисълта, че някой ще им се опъне и ще каже, стига! Ще има погроми, страшни погроми! Даже и жилетките няма да си сложат, ще громят наред!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжа върху лъжа и пак лъжа

    31 Май 2022 21:25ч.

    Прав е Кадиров, битката на Русия е с дявола!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    31 Май 2022 21:26ч.

    Сериозно, ам да минират и вашите пристанища тогаз?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    31 Май 2022 22:04ч.

    Бедните ще бъдат анихилирани с болести и глад, по-благосъстоятелните ще се самоунищожат. Хайл Шваб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    31 Май 2022 22:05ч.

    Разбрахме - ние няма да позволим пристанищата, минирани от Украйна, да бъдат разминирани, ама Русия е виновна, че неразминираните пристанища не могат да влизат кораби. На тези мозъка за какво им служи - очевидно за не за мислене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    31 Май 2022 22:13ч.

    Зайо що си със шапка, зайо що си без шапка. Иначе казано еврогейски педе%%стии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    31 Май 2022 22:14ч.

    Тези от Брюксел искат, както казва народа, да стиснат и да пръднат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Сигурността на Украина !"

    31 Май 2022 22:42ч.

    Буа ха ха ха ха ха ха ! Това сигурно е като "целомъдрието на Чичолина" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    31 Май 2022 22:53ч.

    Не би трябвало вече да се учудване от ширещите се лицемерие,наглост и простотий идващи от така наречения европейски съюз.Колкото до пристанищата,те ще бъдат разминирани от руснаците след известно време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво търсим НИЕ при тези

    31 Май 2022 23:41ч.

    шизоиди? До скоро сякаш само Zеленски изглеждаше "под влияние", но явно и останалият европейски елит са отбор надрусани Кончити Вурщ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвет

    01 Юни 2022 8:07ч.

    Самолети за Москва продължават да летят през Истанбул и Белград. Ако не можеш да се справиш сам, ще ти помогна с резервацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давос, Клаус Швааб, Сорос, САЩ, ЕС, организират нов геноцид

    01 Юни 2022 0:26ч.

    над човешкия род, така както организираха геноцида с вируса SARS-COV-2. Жалват се, че Русия им пречила за изкупуването на 20 млн. т. жито от Украйна, които на фона на световното потребление от 2 млд. и 700 млн. т. са едва 0,74%, т.е. по-малко от 1% от нужното световно потребление. Целта е старата - геноцид и поробване на хората по света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия корумпета в Брюксел

    01 Юни 2022 6:18ч.

    Са подходящи единствено за бъдещия Брюкселски народен съд за унищожаване на Европа и умишлен геноцид на европейците. С изземване на цялото им движимо и недвижимо имущество и банкови сметки до девето коляно по права и съребрена линия. Наш Асенчо даже вече и закончето им е подготвил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Закончето

    01 Юни 2022 8:15ч.

    Закончето ще се прилага за облажилите се авери на Путин в България. Кирчо ви обясни, че корупцията в България идва от Русия. От Козяк искат поне 3 бг богаташи, симпатизиращи на Путин, да бъдат разкостени по новия закон - за назидание на останалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историческа справка ?

    01 Юни 2022 7:23ч.

    Войната била причина да настъпи "световен глад" , след няколко месеца... ами ?? Защо ? Та Украина осигурява само 11-12 % от световния зърнен експорт ! Тя е едва шестия в света износител, след Русия, Канада, САЩ, Франция,Австралия ! Как така отпадането на само 12 % от пазара ще предизвика "глад" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историческа справка 2 ?

    01 Юни 2022 7:26ч.

    Само след ВСВ е имало поне 5-6 войни с неизмеримо повече тежест, жертви, опустошения - Корейската, Виетнамската, Войната Иран-Ирак, двете интервенции на САЩ в Ирак ... Спомня ли си някой, някоя от тези войни да предизвика "световен глад" ? ? И то в по-бедния 20-ти век ? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историческа справка 3 ?

    01 Юни 2022 7:28ч.

    Очевидно ни правят на идиоти. Очевидно войната в Украина е само претекст за организирането на световен глад ! Организаторите са добре познати, същите , които организираха лъжата "ковид", тези които сега човъркат с "тежък хепатит" , "маймунска шарка" , тези които следват скрижалите от Джорджия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заглавието пак е в пълно противоречие със съдържанието

    01 Юни 2022 8:04ч.

    Но това не е грешка. За дебилите, които четат и коментират заглавия, това е като изстрел на пистолет за старт. А за малцината читатели е статията, която им осигурява малка доза плурализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пълна комисарска безотговорност

    01 Юни 2022 9:07ч.

    Не иска да ги разминират, нека си останат минирани. При буря мини ще се откъсват от котвите си и свободно ще плават по цялото Черно море, създавайки опасност за цивилното корабоплаване на страните от черноморската зона. Кво му пука на него, нали други ще се пекат на шиш... Хуманизъм по еврогейски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Юни 2022 10:38ч.

    референдум за нато и ес тези идиоти ни тласкат към една безкраина воина с тежки последици а ние искаме мир нищо повече 77 години европа живя в мир но сащ решиха че е време и ние да влезем в тяхната воина срещу русия и китаи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсъждения

    01 Юни 2022 13:34ч.

    Тези двамката ми приличат на градските гъзарчета с родители от село, които прекарваха ваканциите при баба и дядо. Пристигнат лятото наперени, понатупат ги, свият си перките и си знаят и за напред как да се държат. Мисля че и Ердьо им показа нещо такова в Турция преди време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    01 Юни 2022 14:33ч.

    Мишел е доста муркавичък за франсе!! Я дядо маракон, и по линията на друг дядо израелски скакалец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хухавелата ежроакушерка

    01 Юни 2022 16:05ч.

    африканците питат настойчиво защо не могат да си купят жито от Русия заради блокадата на суифта. От Русия. SWIFT. ферщеен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    01 Юни 2022 20:03ч.

    В Брюксел сте лесни, хайде на фермите за насекоми, ама за приготвяне на манджата, трябва да питате Китай или Индия, ако не - то гадините са по-полезни сурови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи