Ердоган заяви, че гръцкият премиер Мицотакис "вече не съществува" за него

Ердоган заяви, че гръцкият премиер Мицотакис "вече не съществува" за него

В понеделник турският президент Тайип Ердоган заяви, че гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис "вече не съществува" за него, обвинявайки гръцкия лидер, че по време на посещението си в САЩ се е опитал да блокира продажбата на изтребители F-16 за Турция, съобщава "Ройтерс".

"Бяхме се договорили да не включваме трети страни в спора ни с него. Въпреки това миналата седмица той имаше посещение в САЩ, разговаря в Конгреса и ги предупреди да не ни дават F-16", заяви Ердоган на пресконференция след седмичното заседание на кабинета. 

"Той вече не съществува за мен. Никога няма да се съглася да се срещна с него. Ще продължим пътя си с почтените политици", каза турският президент.

Турция и Гърция, които са съюзници в НАТО, са в противоречие по редица въпроси като морските граници, обхвата на континенталните им шелфове, въздушното пространство и етнически разделения Кипър.

По време на посещението си в Съединените щати, където се срещна с президента на САЩ Джо Байдън и висши американски служители миналата седмица, Мицотакис заяви, че Гърция ще започне процедури за закупуване на изтребители F-35 от САЩ до 2030 г.

След забележките на Ердоган говорителят на гръцкото правителство Джанис Ойкономю отговори, че Мицотакис защитава правата на Гърция и международното право и че външната политика на Гърция се основава и на нейните съюзи.

"Няма да влизаме в контраспор с ръководството на Турция. Нашата политика е политика на принципите", каза той в изявление.

 

Източник: "Ройтерс"

 

Коментари

  • В гръцко-турските спорове

    24 Май 2022 14:31ч.

    Винаги съм на гръцка страна, по обясними за всеки българин причини… Но в случая Реджеб е прав. Мицотокис е абсолютно непочтен, лицемерен, той е глобалист сатанист ! Последното казва всичко.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи