Ердоган заплаши Гърция и я призова да си вземе поука от историята

Ердоган заплаши Гърция и я призова да си вземе поука от историята

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова в събота гръцките власти да си вземат поука от историята и да не забравят поражението си в гръцко-турската война през 1922 г., съобщи Анадолската агенция. На фестивал на авиацията, космонавтиката и технологиите в черноморския град Самсун Ердоган заяви „Ако продължите настоящия курс (на провокации), ще платите висока цена. Искам да кажа на Атина само едно: не забравяйте Измир!“, съобщава БТА.

„Турция няма да бъде спряна от факта на окупацията на островите (в Егейско море) от Гърция. В нужното време ние ще предприемем необходимите стъпки. Това може да стане неочаквано, в която и да било нощ“, предупреди турският президент.

В Измир (Смирна) се разиграва последната сцена от гръцко-турската война от 1919 - 1922 г. През пристанището на града в началото на септември 1922 г. се евакуират гръцките войски от Мала Азия след поражението си при Думлупънар, като при превземането на града от турските сили на Мустафа Кемал Ататюрк голяма част от него е опожарена, а хиляди гръцки и арменски бежанци загиват. Падането на Смирна е трайна травма в историческата памет на днешна Гърция.

Турция напоследък поставя под въпрос суверенитета на Гърция над островите в източната част на Егейско море, като твърди, че те са били отстъпени на Атина при условие да бъдат демилитаризирани и че това условие е нарушено.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Една малка война може добре да му дойде на падишаха в навечерието на сто годишнината на Турската република и изборите догодина

    04 Sep 2022 11:29ч.

    А и ако е зает с гърчолята, може да не му останат сили за Източна Румелия. Допълнителен бонус ще са гърчовете на ОТАН-ското ръководство. Особено ако наистина БоДжо наследи онова ? Столтенберг ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голямото и малкото

    04 Sep 2022 11:41ч.

    Пък при нас имахме едни изказвания на Радев, след които гръмна автобуса, и едни изказвания на Петков, след които падна правителството. Това не е проблем за тия, те обикновено действат без да говорят, ама явно си бяха повярвали. Гърците откакто ги завладяха добрите еврейчета са станали много смели, той бай Ердо всъщност затова се ядосва, де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е зле Ердоган да натрие носа

    04 Sep 2022 13:36ч.

    на самозабравилитесе,русофобски настроени византийци!Не би било зле…… !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има много вътрешнонатовски войни в скоро време

    04 Sep 2022 14:14ч.

    Политическата карта на Европа ще се промени до неузнаваемост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    04 Sep 2022 14:00ч.

    Гърция се сдоби с всички острови, благодарение на българските победи в Балканската война, сама никога нищо нямаше да вземе. Малаките може и да стават за сиртаки, но не и за фронта. За благодарност, гръцкия крал бе тръгнал да изколи София 1913г.... Слава на августейшия австро-германски педал на трона(Ферди), който им свърши работата, трябва да му палят свещи от сутрин до вечер, фалосообразни!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    04 Sep 2022 14:13ч.

    Поне султан Ердо, да им го набие на гърчолята и заради нас, както им го набиха и на аланглетата при Галиполи, щото ние сме слаби изфирясали ракии, дето за нищо не ставаме, освен за преработка, дотук ни докара демокрацията !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубавото е, че и демокрацията изфиряса

    04 Sep 2022 14:15ч.

    Види и се края вече

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    04 Sep 2022 23:28ч.

    Скоро от България ще остане само спомен. Доган знае, че сега е момента да завладее целите балкани....освен молитва друго не ни остана. Запомнете и разказвайте на децата и внуците се, че България я закопаха българи!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи